Przepis na pyszne bułeczki drożdżowe z czekoladą i lukrem cytrynowym. Idealne na karnawał, tłusty czwartek, na śniadanie, podwieczorek, do szkoły, lub piknik. Bułeczki są mięciutkie, a środek wypełnia pyszna czekolada. Dzięki cytrynowemu lukrowi smaki idealnie się komponują.
Jak zrobić bułeczki drożdżowe z czekoladą pokazane jest w filmiku. Zapraszam do oglądania.
Subskrybuj kanał RITA creative a nie ominą Cię nowe przepisy.
BUŁECZKI DROŻDŻOWE Z CZEKOLADĄ
SKŁADNIKI:
Ciasto:
- mąka ( 650 g )
- jajka (2 szt.)
- mleko (250 ml)
- masło (75 g)
- cukier (5 łyżek )
- cukier waniliowy (1 op. = 8 g)
- drożdże instant (1 op. = 8 g) lub świeże (25 g)
Nadzienie:
- krem czekoladowy typu nutella (około 200g)
Polewa:
- cukier puder (12 łyżek)
- sok z cytryny (4 łyżki)
- woda gorąca (2 łyżki)
Dodatkowo:
- żółtko (1 szt.)
- mleko (1 łyżka)
WYKONANIE:
1.) Bułeczki.
Do misy miksera wlewamy letnie mleko, wsypujemy cukier, cukier waniliowy, roztopione masło, drożdże, roztrzepane jajka i mieszany ręcznie trzepaczką. Gdy składniki mniej więcej się połączą włączamy mikser i za pomocą widełek świdrowych zaczynamy mieszanie dodając stopniowo 500 g mąki. Miksujemy około 5 minut. Następnie przekładamy ciasto na stolnicę i zagniatamy ciasto ręcznie dodając resztę mąki.
Zagniecione ciasto wkładamy do miski, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.
Po tym czasie przekładamy wyrośnięte ciasto na stolnicę posypaną mąką, rolujemy w gruby wałek i dzielimy na równe części (u mnie wyszło 13 kawałków).
Każdy kawałek rozpłaszczamy, nakładamy łyżeczkę kremu czekoladowego, zlepiamy jak pieroga i formułujemy w kulkę. Ulepione w ten sposób bułeczki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 20 min.
W miseczce roztrzepujemy żółtko z mlekiem.
Bułeczki przed włożeniem do piekarnika smarujemy roztrzepanym żółtkiem z mlekiem. Pieczemy w funkcji góra dół w 170°C około 30 min.
2.) Lukier.
12 łyżek cukru pudru przesiewamy i mieszamy z sokiem z cytryny i gorącą wodą.
Lukrem polewamy upieczone i wystudzone bułeczki drożdżowe.
Uwagi:
- Jak wiadomo bułeczki drożdżowe, rogaliki czy też pączki na drugi dzień robią się troszkę twardsze. Proponuję wstawić do mikrofalówki na niecałą minutkę a będą mięciutkie jak zaraz po upieczeniu.
- Zamiast kremu czekoladowego można dać inne nadzienie, typu dżem, powidła czy budyń.
- Lukier można zastąpić cukrem pudrem polać miodem lub roztopioną czekoladą.
Tutaj znajdziesz przepis na pyszne CYNAMONKI z lukrem cytrynowym.
bułeczki drożdżowe z czekoladą w przekroju |
bułeczki drożdżowe z czekoladą i lukrem |
Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to zapraszam do oglądania moich vlogów na YouTube. W filmikach moich pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę z innej strony. Gorąco zachęcam do subskrybcji mojego kanału Grecki Świat Rity.
Polecam również:
jakie fajne te bułeczki
OdpowiedzUsuń