Przepis na murzynek z orzechami i karmelem bez jajek. Ciasto jest mocno czekoladowe, typu brownie, mięciutkie, wilgotne, udekorowane orzechami laskowymi i polane złocistym karmelem. Przepis jest łatwy, szybki w przygotowaniu i bez użycia miksera.
Jak zrobić takie ciasto czekoladowe pokazane jest w filmiku. Zapraszam do oglądania.
Subskrybuj kanał RITA creative a nie ominą Cię nowe przepisy.
MURZYNEK Z ORZECHAMI I KARMELEM
SKŁADNIKI:
Ciasto:
- mąka pszenna ( 200 g)
- kakao ( 75 g )
- cukier ( 200 g)
- proszek do pieczenia ( 8 g )
- masło roztopione ( 30 g )
- mleko ( 350 g)
- cukierki toffi typu krówki ( 3 szt.)
- orzechy laskowe ( około 100 g)
- ekstrakt waniliowy ( 1 łyżeczka)
Karmel:
- cukier ( 150 g )
- woda ( 250 ml. )
WYKONANIE:
1.) Murzynek.
Do misy wsypujemy mąkę, kakao, cukier, proszek do pieczenia i mieszamy. Wlewamy mleko, ekstrakt waniliowy, masło roztopione i mieszamy szpatułką do uzyskania mniej więcej gładkiej masy.
Przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 16 cm. W masę wciskamy 4 cukierki krowki w dowolne miejsce.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra dół w 180°C około 50 min. do tzw. suchego patyczka.
Upieczone ciasto zostawiamy w tortownicy do wystudzenia.
2.) Karmel.
Do rondelka o grubym dnie wsypujemy cukier, zalewamy wodą i wstawiamy na palnik. Ruszamy rondelkiem (okrężne ruchy) w celu rozpuszczenia się cukru. Nie mieszamy łyżką bo cukier zbyt szybko zacznie się krystalizować.
Doprowadzamy do wrzenia na średnim ogniu. Gdy większa część wody odparuje zaczną tworzyć się bąbelki i masa zacznie nabierać koloru. Gdy kolor będzie jasno brązowy ściągamy z ognia i takim karmelem (patrzą video) polewamy górę ostudzonego ciasta w tortownicy.
(Uwaga żeby się nie oparzyć).
Odwracamy tortownicę z gorącym karmelem do góry dnem. Nadmiar karmelu skapnie robiąc ciągnace się wzorki. Pamiętać należy żeby blat stołu wyłożyć papierem do pieczenia, aby kapiący karmel nam go nie zabrudził.
|TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na wypieki.
|TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na wypieki.
Gorąco zachęcam do subskrybcji mojego kanału ,,RITA vlog''.
Kochani ❤ Moje wpisy na Blogu oraz filmy na YouTube udostępniam Wam za darmo. Wkładam w to dużo serca, pracy i energii. Chciałabym publikować dla Was treści lepszej jakości oraz częściej. I dlatego założyłam zrzutkę na nowy sprzęt do montażu. POMOŻECIE?
Szczegóły tu: Zrzutka dla Rity
Za wszystkie wpłaty serdecznie dziękuję z całego serca ❤
Nawet jak nie wpłacicie na moją zrzutkę to przynajmniej prosiłabym o jej udostępnienie. To też jest pomoc i dużo znaczy. Dobro powraca ❤ Dziękuję 😘
Hi rita zrobiłem wszystko jak w twoim przepisie na domek z piernika a cały czas po ugniataniu ponad 39 min cały czas się kruszy, co zrobić czy dobór miodu ma jakiś wpływ
OdpowiedzUsuńNie mam pojęcia dlaczego niektórym wychodzi za suche ciasto 🤷♀️ Ja zawsze robię tak jak mam w przepisie i za każdym razem mi wychodzi. Czy to wina rozmiaru jajek, czy to wina gatunku masła, czy to rodzaj miodu ma znaczenie? Trudno mi powiedzieć...
UsuńCóż, dodaj czegoś płynnego, albo trochę masła, albo pozostałe białko i powinno być ok. Tak radzili fani w komentarzach pod moim filmikiem.