CIASTO PIJAK klasyczny przepis z PRLu

ciasto pijak

Ciasto pijak i jego klasyczny przepis rodem z PRL-u.
Kto zna ciasto pijak ten wie, że  ma ono w swoim składzie też mak, albo wiśnie. Ale mało kto pamięta jaki jest klasyczny przepis na te pyszne ciasto alkoholowe. W klasycznym przepisie mak nie występował. Przepis ten z biegiem lat troszkę zmodyfikowano, a ja w dzisiejszym poście przypomnę jak to dawno temu, nasze babcie, robiły to wyjątkowe ciasto.



Jak wykonać ciasto pijak pokazane jest w filmiku. Zapraszam do oglądania.


Subskrybuj kanał RITA creative a nie ominą Cię nowe przepisy.





CIASTO PIJAK klasyczny przepis z PRL-u


SKŁADNIKI:

Biszkopt:
  • Składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej 
  • jajka (6 szt.)
  • mąka pszenna (120 g)
  • mąka ziemniaczana (50 g)
  • cukier (200 g)
  • sól (szczypta)
Poncz:
  • wódka (80 ml.)  
  • woda (100 ml.)
Masa budyniowa:
  • mleko (725 ml.)
  • cukier (200 g)
  • mąka pszenna (3 łyżki z górką)
  • mąka ziemniaczana (3 łyżki z górką)
  • masło (250 g)
  • aromat rumowy (pół fiolki)
Polewa czekoladowa:
  • masło (125 g)
  • cukier (pół szkl.)
  • kakao (3 łyżki)
  • mleko (3 łyżki)
  • aromat rumowy ( parę kropel)
Dodatkowo:
  • herbatniki (około 25 szt.)
  • wódka (3 kieliszki) do namaczania herbatników
  • wiórki kokosowe (do dekoracji)
Potrzebne gadżety:
  • mikser
  • miarka
  • szpatułka
  • waga kuchenna
  • szklanka 250 ml.
  • foremka 25x35 cm.

WYKONANIE:

1.) Biszkopt.
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania oddajemy cukier i miksujemy do całkowitego rozpuszczenia się cukru.  Zmniejszamy obroty miksera do najwolniejszych i stopniowo dodajemy żółtka. Krótko miksujemy do połączenia się składników. Wyłączamy mikser i wsypujemy obie przesiane mąki. Mieszamy szpatułką.
Przelewamy ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra w 170°C 30~35 min. Upieczony biszkopt odstawiamy do wystudzenia.


2.) Poncz.
Wódkę mieszamy z wodą i tak otrzymanym ponczem nasączamy wystudzony biszkopt.


3.) Masa budyniowa.
500 ml. mleka wraz z cukrem  zagotowujemy.
W pozostałym mleku rozpuszczamy obie mąki i wlewamy do gotującego się mleka.
Dodajemy masło, aromat rumowy i mieszamy do dokładnego połączenia się składników.
Gorący budyń wylewamy na ostudzony i nasączony ponczem biszkopt.


4.) Herbatniki.
Herbatniki maczamy w wódce i układamy na masie budyniowej.


5.) Polewa czekoladowa.
Do rondelka o grubym dnie przekładamy wszystkie składniki na polewę i ciągle mieszając doprowadzamy do dokladnego wymieszania się składników i mocnego podgrzania polewy ( nie gotujemy).
Lekko ciepłą polewę wylewamy na herbatniki i posypujemy wiórkami kokosowymi.


Uwagi: Ciasto przechowujemy w lodówce.

|TUTAJ  znajdziesz inne moje wypieki z alkoholem.

ciasto pijak klasyczny przepis

ciasto pijak  klasyczny przepis

Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to zapraszam do oglądania moich vlogów na YouTube. W filmikach moich pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę innej strony. Zachęcam do subskrybcji mojego kanału Grecki Świat Rity


ZNAJDŹ MNIE:
🎬 Moje wypieki: RITA creative
🧿 Moje vlogi: Grecki Świat Rity 
📷 Instagram: rita__creative
👫 Fanpage: RITA creative
👫 Grupa: Kreatywne Wypieki
📌 Pinterest: RITA creative
🎬 TikTok: rita.creative

Jeśli spodobał Ci się ten wpis i uważasz, że przepis jest wart uwagi, to udostępnij go w mediach społecznościowych. Dzięki!






Komentarze

  1. koniecznie wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  2. Anonimowy19/1/20

    Przepis PRLowski na to ciasto ,to była masa z kwaśnego mleka a nie budyniowa.

    OdpowiedzUsuń
  3. pamiętam to ciasto! ja też lubię wracać do starych przepisów

    OdpowiedzUsuń
  4. Anonimowy28/12/22

    Kiedyś poczęstowano mnie ciastem, koleżanki patrzyły na mnie i się śmiały bo coraz bardziej się czerwona na twarzy robiłam! Do tego ciasta używało się pół litra spirytusu. SPIRYTUSU! A nie 100 ml wódki. I to było prawdziwe ciasto pijak! Niestety brak mitego przepisu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anonimowy20/10/23

      Ja też szukam przepisu na moim zdaniem jedynego i słusznego pijaka na spirytusie tak jak robiła go moja mama, ale wszędzie widzę tylko jakieś wymyślne przepisy 🙁

      Usuń

Prześlij komentarz