Przepis na Świąteczny Tort Pień. Torcik wykonany jest na kakaowym biszkopcie przełożonym aromatycznym kremem cytrynowym, kremem czekoladowym i udekorowany bezowymi grzybkami.
Tort jest bardzo łatwy w wykonaniu i bardzo smaczny. Gorąco polecam zrobić.
Subskrybuj za darmo kanał RITA creative a będziesz na bieżąco z nowymi przepisami.
ŚWIĄTECZNY TORT PIEŃ
SKŁADNIKI:
Biszkopt:
- jajka (4 szt.)
- cukier (4 łyżki)
- kakao (3 łyżki)
- mąka pszenna (1 łyżka)
- proszek do pieczenia (1 łyżeczka)
- sól (szczypta)
Krem cytrynowy:
- czekolada biała (200 g)
- śmietanka kremówka 30% (200 ml.)
- mascarpone (150 g)
- aromat cytrynowy (5 kropel)
Obłożenie tortu:
- krem czekoladowy typu nutella (80 g)
- mascarpone (80 g)
- czekolada gorzka (110 g)
Dekoracja:
- białko (1 szt)
- cukier (60 g)
- szczypta soli
- kakao do posypania grzybków (1-2 łyżeczki)
- herbata matcha w proszku (1-2 łyżeczki)
Potrzebne gadżety:
- foremka prostokątna 25 x 35 cm.
WYKONANIE:
1.) Biszkopt:
Jaja sparzamy wrzątkiem i białka oddzielamy od żółtek.
Ubijamy białka ze szczyptą soli. Gdy z białek zacznie tworzyć się piana wsypujemy stopniowo cukier. Miksujemy około 10 minut do uzyskania gęstej i lśniącej masy. Dodajemy (po jednym) żółtka i krótko jeszcze miksujemy aż żółtka połączą się z ubitymi białkami. Wyłączamy mikser i teraz będziemy mieszać składniki szpatułką.
Wsypujemy partiami suche składniki i delikatnie mieszamy.
Masę przelewamy do foremki 25 x 35 cm. wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra dół w 160 *C około 20 min. do tzw. suchego patyczka.
Upieczony i jeszcze ciepły biszkopt przekładamy na deseczkę wyłożona ściereczką. Zdejmujemy papier i wzdłuż krótkiego boku zwijamy w roladę (patrz film). Tak zwinięte ciasto pozostawiamy do wystudzenia.
2.) Krem cytrynowy:
Śmietankę kremówkę 30% podgrzewamy w rondelku (nie gotujemy). Dodajemy białą czekoladę i mieszamy aż czekolada się rozpuści, a składniki dobrze połączą. Odstawiamy do wystudzenia i wstawiamy do lodówki na 1 godz. żeby się schłodziła. Gdy się schłodzi ubijamy mikserem aż podwoi swoją objętość. Partiami dodajemy mascarpone i aromat cytrynowy. Miksujemy do dokładnego połączenia się składników.
Roladę wyjmujemy ze ściereczki, ponownie rolujemy i przekrawamy na 2 równe części. Rozwijamy. Na jedną część nakładamy połowę kremu cytrynowego i zwijamy w roladę. Zwiniętą roladę z kremem stawiamy pionowo na paterze (patrz film). Resztę kremu rozsmarowujemy na drugiej części ciasta i przyklejamy do pierwszej rolady w ten sposób, aby brzegi biszkoptu ściśle do siebie przylegały. Wstawiamy do lodówki do schłodzenia.
3.) Obłożenie tortu:
Gorzką czekoladę roztapiamy i rozsmarowujemy ją na dużym arkuszu papieru do pieczenia. Zwijamy papier z czekoladą w rolon i wkładamy do zamrażalnika.
Nutellę miksujemy z mascarpone i dobrze miksujemy. Troszkę kremu odkładamy do miseczki (będzie on nam potrzebny do sklejenia grzybków)
Boki tortu smarujemy kremem z nutelli i wygładzamy.
Z zamrażalnika wyciągamy rulon z czekoladą, łamiemy go w dłoniach i rozwijamy papier.
Połamaną czekoladą obklejamy tort.
4.) Dekoracja:
Białka zaczynamy ubijać mikserem ze szczyptą soli. Gdy zacznie robić się piana stopniowo wsypujemy cukier. Miksujemy na sztywno do powstania gęstej i lśniącej masy. Ubite białko przekładamy do rękawa cukierniczego. Ścinamy foliowy róg i na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskamy kapelusze i nóżki grzybków. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i suszymy w funkcji góra dół w 100*C przez 1,5 godz. Gotowe grzybki pozostawiamy do wystudzenia.
Kapelusze i nóżki sklejamy ze sobą za pomocą kremu który wcześniej odłożyliśmy.
Tort dekorujemy grzybkami, które lekko posypujemy kakao.
W niektórych miejscach tort i dookoła niego posypujemy sproszkowaną herbatą Matcha.
Uwagi:
Kapelusze i nóżki sklejamy ze sobą za pomocą kremu który wcześniej odłożyliśmy.
Tort dekorujemy grzybkami, które lekko posypujemy kakao.
W niektórych miejscach tort i dookoła niego posypujemy sproszkowaną herbatą Matcha.
Uwagi:
Torcik jest mały.
Ilość porcji: 6
Świetnie się nada na dekorację stołu świątecznego.
Ilość porcji: 6
Świetnie się nada na dekorację stołu świątecznego.
TUTAJ najdziesz więcej przepisów na ciasta świąteczne.
Tort pień w przekroju |
Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to serdecznie zapraszam do oglądania moich vlogów na YouTube. W filmikach moich pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę innej strony. Gorąco zachęcam do subskrybcji mojego kanału Grecki Świat Rity
ZNAJDŹ MNIE na:
🎬 YouTube: RITA creative
📷 IG: rita__creative
👫 FB: RITA creative
👫 Grupa: Kreatywne Wypieki
📌 Pin: RITA creative
🎬 TikTok: rita.creative
Jeśli spodobał Ci się ten wpis i uważasz, że przepis jest wart uwagi, to udostępnij go w mediach społecznościowych. Dzięki!
woow cudowny tort
OdpowiedzUsuńDziękuję ślicznie :)
UsuńCzy istnieje przepis po angielsku na tort pień? Zrobiłam go i moi angielscy przyjaciele chcą przepis.Jest przepyszny
OdpowiedzUsuńNa YouTube są napisy też po angielsku. Trzeba sobie włączyć ;)
UsuńA tutaj na blogu, u góry po prawej stronie, nad moim zdjęciem jest TRANSLATE i można sobie wybrać dowolny język na jak ma być przetłumaczona strona:)
Czy istnieje przepis po angielsku na tort pień? Zrobiłam go i moi angielscy przyjaciele chcą przepis.Jest przepyszny
OdpowiedzUsuń