Łatwy przepis na świąteczne ciasto, czyli ptasie mleczko na pierniku.
Piernik jest przełożony dżemem pomarańczowym, ptasim mleczkiem i wykończony polewą czekoladową udekorowaną srebrnymi kuleczkami cukrowymi.
Jak zrobić ciasto ptasie mleczko na pierniku możesz zobaczyć w filmiku. Zapraszam do oglądania.
PTASIE MLECZKO NA PIERNIKU
SKŁADNIKI:
Piernik:
- masło (130 g)
- cukier (120 g)
- jajka (4 małe lub 3 duże)
- miód (200 g)
- kwaśna śmietana 18 % (200 g)
- mąka pszenna (280 g)
- kakao (10 g)
- przyprawa do piernika (1,5 łyżki)
- soda oczyszczona (0,5 łyżeczki)
- sól (szczypta)
Ptasie mleczko:
- śmietanka kremówka 30% (400 ml.)
- galaretki przezroczyste o smaku winogronowym (2 op. z czego każde opakowanie ma 71 g.) + gorąca woda (500 ml.)
Polewa czekoladowa:
- śmietanka kremówka 30% (80 ml.)
- masło (30 g)
- cukier (30 g)
- kakao (20 g)
Dodatkowo:
- dżem pomarańczowy (4 łyżki) lub powidła śliwkowe (4 łyżki)
- srebrne kuleczki cukrowe
- białe gwiazdki cukrowe
Potrzebne gadżety:
- foremka 18 x 28 cm.
WYKONANIE:
1.) Piernik:
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Miękkie masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy po jednym żółtku. Cienkim strumieniem wlewamy miód i śmietanę. Wsypujemy stopniowo przesiane suche składniki (tj. mąkę, kakao, przyprawę do piernika i sodę. Miksujemy na niskich obrotach miksera do połączenia składników.
Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno. Dodajemy do wcześniej zrobionej masy. Mieszamy szpatułką.
Przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w funkcji góra dół w 170°C ~ 50-60 minut.
Upieczony piernik wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do wystudzenia.
Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno. Dodajemy do wcześniej zrobionej masy. Mieszamy szpatułką.
Przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w funkcji góra dół w 170°C ~ 50-60 minut.
Upieczony piernik wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do wystudzenia.
Odcinamy górną upieczoną skórkę piernika i przekrawamy na 2 blaty.
Jeden blat piernika wsadzamy z powrotem do foremki i smarujemy dżemem zwracając uwagę na to, żeby dżem dobrze dotykał ścianek foremki.
2.) Ptasie mleczko:
Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i pozostawiamy do wystudzenia.
Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno. Pod koniec miksowania wlewamy ostudzoną galaretkę.
Tak otrzymany krem (jest dość rzadki) przelewamy na piernik posmarowany dżemem.
Wstawiamy do zamrażalnika na chwilkę (5min.) żeby ptasie mleczko zaczęło lekko tężeć.
Po tym czasie przykrywamy ptasie mleczko drugim blatem piernika lekko go wciskając w krem.
3.) Polewa czekoladowa:
Do rondelka wlewamy kremówkę, dodajemy masło, cukier i kakao. Podgrzewamy ciągle mieszając aż składniki się połączą (nie gotujemy).
Lekko ostudzoną polewą smarujemy ciasto, dekorujemy kulkami i gwiazdkami cukrowymi.
Jeden blat piernika wsadzamy z powrotem do foremki i smarujemy dżemem zwracając uwagę na to, żeby dżem dobrze dotykał ścianek foremki.
2.) Ptasie mleczko:
Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i pozostawiamy do wystudzenia.
Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno. Pod koniec miksowania wlewamy ostudzoną galaretkę.
Tak otrzymany krem (jest dość rzadki) przelewamy na piernik posmarowany dżemem.
Wstawiamy do zamrażalnika na chwilkę (5min.) żeby ptasie mleczko zaczęło lekko tężeć.
Po tym czasie przykrywamy ptasie mleczko drugim blatem piernika lekko go wciskając w krem.
3.) Polewa czekoladowa:
Do rondelka wlewamy kremówkę, dodajemy masło, cukier i kakao. Podgrzewamy ciągle mieszając aż składniki się połączą (nie gotujemy).
Lekko ostudzoną polewą smarujemy ciasto, dekorujemy kulkami i gwiazdkami cukrowymi.
TUTAJ znajdziesz więcej moich przepisów na Święta Bożego Narodzenia.
Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to zapraszam do oglądania moich vlogów na YouTube. W filmikach moich pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę innej strony. Dołącz do mnie już teraz i razem odkrywajmy Grecki Świat Rity
Jeśli spodobał Ci się ten wpis i uważasz, że przepis jest wart uwagi, to udostępnij go w mediach społecznościowych oznaczając mnie #ritacreative . Dzięki!
Podana jest blacha 18x28
OdpowiedzUsuńNa filmiku widać większą
Wymiary foremki dobrze są podane 😘
UsuńPiernik upieczony jutro reszta :) czy jeśli śmietana nie ubije się tak jak powinna dodać do niej fix? Do lepszego ubicia czy galaretka zrobi swoje?
OdpowiedzUsuńGalaretka powinna zrobić swoje.
OdpowiedzUsuńSuper, uwielbiam takie ptasie mleczko :)
OdpowiedzUsuń