Sernik krówka jest to pyszne i aksamitne ciasto z masą kajmakową, które idealnie nada się na specjalne okazje. Na kruchym spodzie wzmocnionym masą serową, oraz warstwą kajmaku obsypaną krokantem orzechowym, która nadaje mu doskonały smak i aromat.
Ciasto jest bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Polecam zrobić, bo naprawdę warto.Spód:
- masło (100 g)
- ciasteczka kruche (250 g)
Masa serowa:
- twaróg zmielony 3 razy ( 900 g )
- jajka ( 5 szt.)
- cukier puder (3/4 szkl.)
- cukier wanilinowy (16 g)
- mąka ziemniaczana ( 4 łyżki )
- śmietanka kremówka 30 % (200 ml.)
Dodatkowo:
- krokant orzechowy do dekoracji ( 150 g )
- masa krówkowa o smaku orzechowym ( 400 g)
Potrzebne gadżety:
- mikser
- waga kuchenna
- szklanka = 250 ml.
- foremka z odpinaną opaską 18 x 28 x 7cm.
WYKONANIE:
1.) Spód
Ciasteczka kruszymy na piasek i łączymy z roztopionym masłem. Dobrze mieszamy. Masę ciasteczkową przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno) i równomiernie wygładzamy. Wstawiamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej.2.) Masa serowa
Wszystkie składniki na masę serową muszą być w temperaturze pokojowej.Twaróg mielimy 3 razy. ( Ja użyłam gotowego już twarogu mocno zmielonego. Tu w Grecji jest on dostępny pod nazwą anthotyro i świetnie się nada ten z Lidla ).
Wszystkie składniki przekładamy do misy i krótko miksujemy na najniższych obrotach miksera tylko do połączenia się składników.
( Zbyt długie miksowanie może niepotrzebnie napowietrzyć masę i wtedy sernik nam mocno urośnie, a później bardzo mocno opadnie, a tego nie chcemy ).
Masę serową przelewamy na schłodzony spód ciasteczkowy, wyrównujemy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra dół w 170°C ~ 60-70 min.
Każdy piekarnik inaczej piecze, tak więc radzę przed końcem pieczenia zrobić test patyczkiem.
Upieczony sernik zostawiamy w uchylonym piekarniku 1 godzinkę. Następnie wyciągamy go i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.
3.) Wykończenie i dekoracja
Puszkę z masą krówkową wstawiamy do naczynia z gorącą wodą, żeby konsystencja masy zrobiła się luźniejsza.Wierzch ostudzonego sernika smarujemy masą krówkową i równomiernie wygładzamy. Posypujemy krokantem orzechowym.
Ciasto przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 4 godzinki a najlepiej zostawić na całą noc.
|TUTAJ znajdziesz więcej przepisów na pyszne wypieki wielkanocne.
Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to zapraszam do oglądania moich vlogów na YouTube. W filmikach moich pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę innej strony. Zachęcam do subskrybcji mojego kanału Grecki Świat Rity
ZNAJDŹ MNIE NA:
🎬 YouTube: RITA creative
🧿 Moje vlogi: Grecki Świat Rity
Jeśli spodobał Ci się ten wpis i uważasz, że przepis jest wart uwagi, to udostępnij go w mediach społecznościowych oznaczając mnie #ritacreative . Dzięki!
Cudowne ciasto ! Przepis zapisany :)
OdpowiedzUsuńale pysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńDziękuję. I pyszny jest, a najlepiej smakuje na 2- 3 dzień.
UsuńA czy mozna zamienic posypke na wierzchu na cos innego?
OdpowiedzUsuńPewnie ,że można. Możesz dać migdały siekane, orzeszki ziemne, lub orzeszki w karmelu.
Usuń