Sernik z ciasteczkami i czekoladą. Spód ciasteczkowy z kawałkami czekolady zwieńczony jedwabistą masą serową z dodatkiem białej czekolady, a wszystko to wykończone ganache czekoladowym i udekorowane ciasteczkami, oraz pastylkami z białej czekolady.
Sernik jest bajecznie pyszny, ale i bardzo sycący, a wykonanie go jest bardzo proste.
Jak zrobić taki sernik z ciasteczkami i czekoladą możecie zobaczyć w filmiku.
Serdecznie zapraszam do oglądania.
Subskrybuj kanał RITA creative a nie ominą Cię nowe przepisy.
SERNIK Z CIASTECZKAMI I CZEKOLADĄ
SKŁADNIKI:
Spód i ciasteczka:
- masło (120 g) temp. pokojowa
- cukier (60 g)
- cukier brązowy (100 g)
- jajko (1 duże)
- ekstrakt waniliowy (1 łyżeczka)
- mąka pszenna (200 g)
- mąka ziemniaczana (1 płaska łyżeczka)
- soda oczyszczona (3/4 łyżeczki)
- sól (1/4 łyżeczki)
- łezki czekoladowe (160 g) lub posiekana czekolada deserowa
Masa serowa:
- Serek mascarpone (500 g) temp.pokojowa
- cukier puder (2 łyżki)
- ekstrakt waniliowy (2 łyżeczki)
- biała czekolada (200 g) + śmietanka kremówka 30% (4 łyżki = 60 ml.)
- śmietanka kremówka 35 % dobrze schłodzona (1 szkl. = 250 ml.)
- czekolada deserowa drobno pokrojona (30 g)
- ciasteczka z kawałkami czekolady (8 szt.)
Ganache czekoladowy:
- czekolada deserowa (140 g)
- śmietanka kremówka 30 % (140 ml)
Dodatkowo:
- ciasteczka z kawałkami czekolady (4 szt.)
- pastylki białej czekolady
Potrzebne gadżety:
- tortownica 24 cm.
- szklanka = 250 ml.
- waga kuchenna
- szpatułka
- mikser
WYKONANIE:
1.) Spód i ciasteczka:
Masło o temp. pokojowej ucieramy z obydwoma cukrami na puszysto.
Dodajemy jajko ciągle miksując, ekstrakt waniliowy, przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną przesianą sodę oczyszczoną i sól. Wszystko razem dobrze mieszamy.
Wsypujemy łezki czekoladowe lub posiekaną czekoladę deserową i mieszamy.
Odkładamy około 180 g ciasta do miseczki i wstawiamy do lodówki (będzie nam potrzebne do zrobienia ciasteczek)
Pozostałe ciasto przekładamy to tortownicy o średnicy 24 cm. wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno). Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra - dół w 180°C ~ 15 min.
Upieczone dno ciasteczkowe odstawiamy do wystudzenia.
Z ciasta, które mieliśmy w lodówce formułujemy 13 kuleczek i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra dół w 160°C ~ 9 min.
2.) Masa serowa:
Białą czekoladę i śmietankę kremówkę roztapiamy w kąpieli wodnej lub mikrofali. Odstawiamy do wystudzenia.
Serek mascarpone miksujemy dodając cukier puder, ekstrakt waniliowy i ostudzoną białą czekoladę.
W oddzielnym naczyniu ubijamy śmietankę kremówkę 35% na sztywno.
Ubitą śmietanę dodajemy do masy serowej i mieszamy delikatnie szpatułką.
Wsypujemy posiekaną czekoladę , 8 pokruszonych ciastek i mieszamy.
Masę przekładamy do tortownicy na dno ciasteczkowe i wstawiamy do lodówki na 4 h. lub do zamrażalnika na 10 - 15 min. żeby masa nam stężała.
3.) Ganache czekoladowy:
Czekoladę deserową wraz ze śmietanką kremówką 30% roztapiamy w kąpieli wodnej lub mikrofali. Odstawiamy do wystudzenia.
4.) Wykończenie i dekoracja:
Na stężałą masę serową przelewamy ostudzony ganache czekoladowy , wyrównujemy i wstawiamy ciasto do lodówki na 4 - 24 h.
Ciasto dekorujemy pozostałymi ciastkami i pastylkami białej czekolady.
Moją inspiracją był przepis od Home Cooking Adventure
Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to serdecznie zapraszam do oglądania moich vlogów na YouTube. W filmikach moich pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę innej strony. Gorąco zachęcam do subskrybcji mojego kanału Grecki Świat Rity
ZNAJDŹ MNIE:
🎬 Moje wypieki na YouTube - RITA creative
🎬 Moje vlogi na YouTube - RITA vlog
📷 Moje zdjęcia na Instagramie - rita__creative
👫 Mój Fanpage na Facebooku: RITA creative
👫 Moja Grupa KRTEATYWNE WYPIEKI
📌 Moje inspiracje na Pinterest - RITA creative
wspaniale wygląda
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
UsuńPyszny pomysł na sernik :)
OdpowiedzUsuńDzięki serdeczne :)
Usuń