Bardzo prosty przepis na pyszny, kolorowy jogurtowiec z owocami leśnymi i galaretką na herbatnikowym spodzie. Bez pieczenia.
Ciasto o orzeźwiającym i kwaskowatym smaku, idealnie się sprawdzi na letnie upały. Zobacz krok po kroku jak wykonać Jogurtowiec z Owocami Leśnymi
Jogurtowiec z Owocami Leśnymi
SKŁADNIKI:
Spód:
- herbatniki (180 g)
- masło roztopione (90 g)
- jogurt naturalny (1 kg)
- śmietanka kremówka 30% (200 ml.)
- cukier puder (5 łyżek czubatych)
- 2 galaretki przezroczyste (140 g)
- gorąca woda (200 ml.)
- barwniki spożywcze niebieski i żółty (po pare kropel z każdego) - barwnikami można pominąć i wtedy wyjdzie biały jogurtowiec.
- owoce leśne (750 g) - można dać dowolne świeże owoce.
- 2 galaretki arbuzowe (94 g)
- gorąca woda (600 ml)
WYKONANIE:
1.) Przygotowanie:
Herbatniki rozdrabniamy na piasek. Dodajemy roztopione masło, mieszamy i wykładamy na dno tortownicy. Wstawiamy do lodówki na czas przygotowania reszty składników.
Galaretki przezroczyste rozpuszczamy we wrzącej wodzie i odstawiamy do wystudzenia.
Galaretki arbuzowe rozpuszczamy we wrzącej wodzie i pozostawiamy do wystudzenia.
2.) Masa jogurtowa:
Kremówkę ubijamy na sztywno.
Jogurt miksujemy z cukrem pudrem. Wlewamy powoli ostudzone galaretki bezbarwne i dodajemy ubitą kremówkę (masa wyjdzie rzadka, ale tak ma być).
Masę przelewamy po równo do 3 miseczek. Do jednej miseczki dodajemy pare kropel żółtego barwnika i mieszamy. Do drugiej miseczki dodajemy pare kropel niebieskiego barwnika i mieszamy. Do trzeciej miseczki dodajemy pare kropel niebieskiego i żółtego barwnika i mieszamy do uzyskania zielonego koloru.
Miseczki z masą wstawiamy do zamrażalnika na 10 min, żeby lekko stężały.
Wyciągamy tortownicę z lodówki i na spód herbatnikowy wlewamy zieloną masę serową.
Następnie, celując w środek masy zielonej wlewamy masę żółtą, a później niebieską.
Wstawiamy do zamrażalki na 15 min, aby masa całkiem stężała.
3.) Dekoracja:
Na stężałej masie jogurtowej układamy owoce leśne i zalewamy lekko tężejącymi galaretkami arbuzowymi.
Wstawiamy do lodówki na 4 godzinki, a najlepiej zostawić na noc w lodówce.
|TUTAJ znajdziesz więcej przepisów na pyszne ciasta bez pieczenia
Miseczki z masą wstawiamy do zamrażalnika na 10 min, żeby lekko stężały.
Wyciągamy tortownicę z lodówki i na spód herbatnikowy wlewamy zieloną masę serową.
Następnie, celując w środek masy zielonej wlewamy masę żółtą, a później niebieską.
Wstawiamy do zamrażalki na 15 min, aby masa całkiem stężała.
3.) Dekoracja:
Na stężałej masie jogurtowej układamy owoce leśne i zalewamy lekko tężejącymi galaretkami arbuzowymi.
Wstawiamy do lodówki na 4 godzinki, a najlepiej zostawić na noc w lodówce.
|TUTAJ znajdziesz więcej przepisów na pyszne ciasta bez pieczenia
Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to zapraszam do oglądania moich vlogów na YouTube. W filmikach moich pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę innej strony. Zachęcam do subskrybcji mojego kanału Grecki Świat Rity
ZNAJDŹ MNIE NA:
🎬 YouTube: RITA creative
🧿 Moje vlogi: Grecki Świat Rity
Jeśli spodobał Ci się ten wpis i uważasz, że przepis jest wart uwagi, to udostępnij go w mediach społecznościowych oznaczając mnie #ritacreative . Dzięki!
przepysznie wygląda! na takie upaly w sam raz
OdpowiedzUsuńDokładnie. Mimo, że był lekko kwaskowaty to zniknął w mgnieniu oka. Tylko wspomnienia po nim zostały hehe...
OdpowiedzUsuńjaki boski kolor :)
OdpowiedzUsuń