Przepis na pyszne ciasto z czereśniami bez pieczenia.
Ciasto jest łatwe w przygotowaniu i wyśmienicie smakuje. Przełożone jest herbatnikami, kremem czekoladowym, kremem z mascarpone i różową galaretką. Subskrybuj kanał RITA creative a nie ominą Cię nowości.
CIASTO Z CZEREŚNIAMI bez pieczenia
SKŁADNIKI:
Krem:
- posypka czekoladowa (pół szkl.)
- śmietanka kremówka ( 600 ml. )
- serek mascarpone (250 g)
- cukier puder (3 łyżki)
- krem czekoladowy typu nutella (4 łyżki)
- żelatyna (3 łyżeczki) + gorąca woda (1/3 szkl.)
Warstwa galaretkowa:
- czereśnie wydrylowane (500 g)
- galaretki rubinowe (2 op.) + gorąca woda (700 ml)
Dodatkowo:
- herbatniki (2 opakowania)
Potrzebne gadżety:
- Mikser
- Szpatułka
- Waga kuchenna
- Miarka kuchenna
- Foremka 24cm. x 32cm.
- Szklanka o pojemności 250 ml.
Inne ciekawe akcesoria kuchenne znajdziesz TUTAJ.
WYKONANIE:
1.) Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i pozostawiamy do wystudzenia.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i pozostawiamy do wystudzenia.
2.) Śmietankę kremówkę ubijamy z mascarpone na krem.
Dzielimy krem na 2 równe części.
Do jednej części kremu dodajemy przesiany cukier puder, wlewamy połowę ostudzonej żelatyny i mieszamy.
Do drugiej części kremu dodajemy nutellę, posypkę czekoladową, drugą połowę ostudzonej żelatyny i mieszamy.
3.) Foremkę wykładamy papierem do pieczenia, a jej dno wykładamy herbatnikami.
Na herbatniki wykładamy ciemny krem, wyrównujemy i przykrywamy warstwą herbatników. Następnie wykładamy jasny krem, wyrównujemy i wstawiamy foremkę z ciastem na 10 min. do zamrażalnika.
Po tym czasie na jasnej warstwie kremu układamy wydrylowane czereśnie i zalewamy ostudzoną i lekko tężejącą galaretką.
Wstawiamy do lodówki i chłodzimy ciasto dobrych parę godzin, a najlepiej zostawić w lodówce na całą noc.
Koniecznie zajrzyjcie do przepisu na JOGURTOWIEC TRUSKAWKOWY,
a po więcej przepisów na szybkie ciasta zapraszam do zakładki CIASTA BEZ PIECZENIA.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i pozostawiamy do wystudzenia.
2.) Śmietankę kremówkę ubijamy z mascarpone na krem.
Dzielimy krem na 2 równe części.
Do jednej części kremu dodajemy przesiany cukier puder, wlewamy połowę ostudzonej żelatyny i mieszamy.
Do drugiej części kremu dodajemy nutellę, posypkę czekoladową, drugą połowę ostudzonej żelatyny i mieszamy.
3.) Foremkę wykładamy papierem do pieczenia, a jej dno wykładamy herbatnikami.
Na herbatniki wykładamy ciemny krem, wyrównujemy i przykrywamy warstwą herbatników. Następnie wykładamy jasny krem, wyrównujemy i wstawiamy foremkę z ciastem na 10 min. do zamrażalnika.
Po tym czasie na jasnej warstwie kremu układamy wydrylowane czereśnie i zalewamy ostudzoną i lekko tężejącą galaretką.
Wstawiamy do lodówki i chłodzimy ciasto dobrych parę godzin, a najlepiej zostawić w lodówce na całą noc.
Koniecznie zajrzyjcie do przepisu na JOGURTOWIEC TRUSKAWKOWY,
a po więcej przepisów na szybkie ciasta zapraszam do zakładki CIASTA BEZ PIECZENIA.
Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to serdecznie zapraszam do oglądania moich vlogów na YouTube. W filmikach moich pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę innej strony. Gorąco zachęcam do subskrybcji mojego kanału Grecki Świat Rity
ZNAJDŹ MNIE:
🎬 Moje wypieki na YouTube - RITA creative
🎬 Moje vlogi na YouTube - RITA vlog
📷 Moje zdjęcia na Instagramie - rita__creative
👫 Mój Fanpage na Facebooku: RITA creative
👫 Moja Grupa KRTEATYWNE WYPIEKI
📌 Moje inspiracje na Pinterest - RITA creative
Wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńbosko wygląda
OdpowiedzUsuń