Przepis na wielkanocny mazurek czekoladowo kajmakowy na kruchym spodzie o delikatnym kremowym smaku. Kajmak w połączeniu z czekoladą nadaje intensywności smaku. Mazurek udekorowany jest płatkami migdałów, rodzynkami i motylkami cukrowymi co dodaje mu świątecznego charakteru i pięknie prezentuje się na wielkanocnym stole.
Wykonanie jest banalnie proste, a w smak rewelacyjny. MAZUREK CZEKOLADOWO KAJMAKOWY
SKŁADNIKI:
Kruche ciasto:
- mąka pszenna (400 g )
- masło (250 g )
- cukier (150 g)
- żółtka (4 szt.)
- jogurt grecki gęsty (1 łyżka)
- proszek do pieczenia (1 łyżeczka)
Masa czekoladowa:
- śmietanka kremówka 30 % ( 300 ml.)
- czekolada deserowa (200 g)
Dodatkowo:
- masa kajmakowa (200 g)
- rodzynki
- płatki migdałowe
- kandyzowana skórka pomarańczy
- motylki cukrowe
- złote perełki cukrowe
Potrzebne gadżety:
WYKONANIE:
1.) Kruche ciasto
Do misy miksera wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier, żółtka, jogurt grecki i masło dobrze schłodzone.Zagniatamy ciasto przy użyciu mieszadeł w kształcie świderków.
Ciasto można też zagnieść ręcznie.
3/4 ciasta wykładamy na dno foremki wyłożonej papierem do pieczenia i dziurkujemy widelcem.
Resztę ciasta dzielimy na 4 części, formułujemy z nich ruloniki i przyklejamy je na krawędziach ciasta. Widelcem robimy wzorek w paseczki.
Blachę z ciastem wstawiamy do lodówki na 1 godzinę lub do zamrażalnika na 10 min.
Po tym czasie, blachę z ciastem wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra dół w 180*C / 20 min.
Upieczone ciasto pozostawiamy do całkowitego wystudzenia a następnie smarujemy je masą kajmakową.
2.) Masa czekoladowa
W kąpieli wodnej podgrzewamy śmietankę kremówkę i rozpuszczamy w niej czekoladę deserową. Masę czekoladową odstawiamy tak na 15 minut do lekkiego ostudzenia, a następnie wylewamy ją na masę kajmakową.Pozostawiamy na pół godzinki, żeby masa czekoladowa troszkę zastygła i po tym czasie dekorujemy mazurka. Przechowujemy w lodówce.
TUTAJ znajdziesz więcej inspiracji na Wielkanoc.
Mazurek czekoladowo kajmakowy |
Mazurek kajmakowo czekoladowy |
Mazurek wielkanocny czekoladowy |
Kliknij w zdjęcie poniżej i zobacz przepisy na Ciasta Wielkanocne
Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to zapraszam do oglądania moich vlogów na YouTube. W filmikach moich pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę innej strony. Zachęcam do subskrybcji mojego kanału Grecki Świat Rity
ZNAJDŹ MNIE NA:
🎬 YouTube: RITA creative
🧿 Moje vlogi: Grecki Świat Rity
Jeśli spodobał Ci się ten wpis i uważasz, że przepis jest wart uwagi, to udostępnij go w mediach społecznościowych oznaczając mnie #ritacreative . Dzięki!
Komentarze
Prześlij komentarz