Walentynkowe ciasto serce, jest to biszkoptowe ciasto kakaowe, połączone z delikatną pianką truskawkową i zwieńczone sercem z galaretki. Ciasto jest bardzo smaczne, delikatne i rozpływające się w ustach.
Jak wykonać te smakowite ciasto serce pokazane jest w filmiku. Zapraszam do oglądania.
Subskrybuj kanał RITA creative a będziesz na bieżąco z nowymi przepisami.
WALENTYNKOWE CIASTO SERCE
SKŁADNIKI:
Biszkopt:
(składniki muszą być w temperaturze pokojowej)
- jajka (7 szt.)
- cukier (1 szkl.)
- cukier waniliowy (2 op. = 16 g)
- mąka pszenna (1 szkl.)
- kakao (0,5 szkl.)
- sól (szczypta)
- śmietanka kremówka 36% mocno schłodzona (500 ml)
- cukier puder (2 łyżki czubate)
- galaretka truskawkowa sypka (100 g)
- gorąca woda (250 ml.)
- galaretka truskawkowa sypka (100 g)
- gorąca woda (300 ml.)
Potrzebne gadżety:
WYKONANIE:
1. Biszkopt:
Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno. Dodajemy stopniowo cukier i miksujemy aż masa białkowa będzie błyszcząca (cały proces od początku ubijania białek powinien trwać około 12 -15 min.)
Następnie dodajemy żółtka (stopniowo po jednym) i wsypujemy cukier wanilinowy.
Wyłączamy mikser, wsypujemy mąkę, kakao i mieszamy delikatnie szpatułką do połączenia się składników. Masę przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra - dół w 160*C / 40 min. do tzw. suchego patyczka.
Upieczony i ostudzony biszkopt przekrawamy na 2 blaty.
Jeden blat przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.W drugim blacie za pomocą wykrawaczki w kształcie serca robimy serduszkowe otworki (patrz film).
2. Krem:
Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w gorącej wodzie i pozostawiamy do wystudzenia.
Śmietankę kremówkę z cukrem pudrem ubijamy na sztywno. Dodajemy cienkim strumieniem ostudzoną galaretkę. Ubijamy jeszcze chwilkę aż galaretka połączy się z bitą śmietaną.
Masę kremową przekładamy na blat biszkoptu w foremce. Wyrównujemy.
Na krem kładziemy drugi blat biszkoptu z serduszkowymi otworkami.
Wstawiamy do lodówki na 1 godzinkę.
3. Wykończenie:
Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie, dobrze mieszamy i odstawiamy do ostudzenia.
Wystudzoną i tężejącą galaretkę wlewamy w otworki serduszkowe biszkoptu.
Wstawiamy ciasto do lodówki i chłodzimy minimum 4 godz. a najlepiej zostawić na noc.
Koniecznie zobacz jak zrobiłam walentynkowy sernik czekoladowy oraz ciasto walentynkowe serduszko.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na słodkości walentynkowe.
- Mikser
- Miarka kuchenna
- Foremka 28 x 7 x 18,5 cm.
- Nóż strunowy
- Waga kuchenna
- Szpatułka
- Wykrawaczka serce
WYKONANIE:
1. Biszkopt:
Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno. Dodajemy stopniowo cukier i miksujemy aż masa białkowa będzie błyszcząca (cały proces od początku ubijania białek powinien trwać około 12 -15 min.)
Następnie dodajemy żółtka (stopniowo po jednym) i wsypujemy cukier wanilinowy.
Wyłączamy mikser, wsypujemy mąkę, kakao i mieszamy delikatnie szpatułką do połączenia się składników. Masę przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra - dół w 160*C / 40 min. do tzw. suchego patyczka.
Upieczony i ostudzony biszkopt przekrawamy na 2 blaty.
Jeden blat przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.W drugim blacie za pomocą wykrawaczki w kształcie serca robimy serduszkowe otworki (patrz film).
2. Krem:
Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w gorącej wodzie i pozostawiamy do wystudzenia.
Śmietankę kremówkę z cukrem pudrem ubijamy na sztywno. Dodajemy cienkim strumieniem ostudzoną galaretkę. Ubijamy jeszcze chwilkę aż galaretka połączy się z bitą śmietaną.
Masę kremową przekładamy na blat biszkoptu w foremce. Wyrównujemy.
Na krem kładziemy drugi blat biszkoptu z serduszkowymi otworkami.
Wstawiamy do lodówki na 1 godzinkę.
3. Wykończenie:
Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie, dobrze mieszamy i odstawiamy do ostudzenia.
Wystudzoną i tężejącą galaretkę wlewamy w otworki serduszkowe biszkoptu.
Wstawiamy ciasto do lodówki i chłodzimy minimum 4 godz. a najlepiej zostawić na noc.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na słodkości walentynkowe.
ciasto walentynkowe serce
ciasto walentynkowe |
ciasto biszkoptowe z pianką i galaretką truskawkową |
❤
Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to serdecznie zapraszam do oglądania moich vlogów na YouTube. W filmikach moich pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę innej strony. Gorąco zachęcam do subskrybcji mojego kanału Grecki Świat Rity
ZNAJDŹ MNIE NA:
🎬 YouTube: RITA creative
🧿 Moje vlogi: Grecki Świat Rity
Jeśli spodobał Ci się ten wpis i uważasz, że przepis jest wart uwagi, to udostępnij go w mediach społecznościowych oznaczając mnie #ritacreative . Dzięki!
świetnie wygląda; ależ bym zjadła sobie
OdpowiedzUsuńAle te ciasto obłędnie wygląda!
OdpowiedzUsuńPlanuję zrobić to ciasto, bo wygląda cudownie. Jakich rozmiarów jest Pani blaszka? Widzę, że nie jest zbyt duża. Z tych małych mam do dyspozycji 24 x 24cm, mam nadzieję że będzie pasować?
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
UsuńDziękuję Maju. Ciasto i wygląda i smakuje cudownie, tak więc polecam zrobić :)
UsuńWymiary mojej foremki to 28 x 18,5 cm i wysokość 7 cm. Wymiary blaszek zawsze podaję tam pod składnikami gdzie pisze
Jak obliczać wymiary foremek zrobię osobny post chyba, bo wszyscy się o to pytają, a da się to łatwo obliczyć ;)
Musimy obliczyć pojemność foremek i porównać czy mniej więcej są podobnej pojemności.
A więc:
Moja foremka: 28x18,5= 518 cm2
Twoja foremka: 24x24= 570 cm2
Czyli pojemność Twojej jest troszeczkę większa od mojej. Lepiej żeby była ciut większa, niż za mała.Będzie pasować :)
Przejęzyczyłam się 🤦♀️ Powierzchnię obliczamy a nie nie pojemność 😏
UsuńDziękuję za błyskawiczną i wyczerpującą odpowiedź 🙂
OdpowiedzUsuńCiasto ideał ❤ Będzie powtórka 😉Smakuje bosko, o czym już wspomniałam na Pintereście.
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo 😘💕
OdpowiedzUsuńPół szklanki kakao ?
OdpowiedzUsuńTak.
Usuń