Kopytka ze smażoną cebulą i kiełbasą.
Przepis bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu.
Zobacz krok po kroku jak zrobić kopytka
Kopytka z cebulą i kiełbasą.
SKŁADNIKI:
- jajko (1 duże lub 2 małe)
- ziemniaki (0,8 kg)
- mąka pszenna (2 szkl. + - )
- mąka ziemniaczana (0,5 szkl.)
- oliwa
- sól
1. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i zostawiamy do lekkiego wystudzenia.
2. Ziemniaki (lekko ciepłe) przeciskamy przez praskę. Dodajemy jajka, mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną i szybko zagniatamy ciasto.
3. Wyrobione ciasto dzielimy na 4 części. Z każdej części formułujemy rulonik grubości kciuka. Nożem odkrajamy kawałki w kształcie rombów.
4. Kopytka wrzucamy do wrzącej, osolonej wody z łyżką oliwy. Gdy kopytka wypłyną na wierzch gotujemy je 2 minutki i wyciągamy łyżką cedzakową.
5. Na patelni na oliwie smażymy drobno pokrojoną cebulę i kiełbasę.
6. Kopytka polewamy tłuszczem z cebulką i kiełbasa.
Uwagi:
- Ciasto długo zagniatane będzie twarde, dlatego też ciasto zagniata się szybko i energicznie.
- Ciasto będzie też twarde gdy dodamy zbyt dużo mąki.
- Kopytek nie solę. Solę tylko ziemniaki gotujące się, oraz wodę do gotowania kopytek. Jak chcecie możecie też dodać sól podczas wyrabiania ciasta.
Obserwuj RITA creative na INSTAGRAMIE
Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to serdecznie zapraszam do oglądania moich vlogów na YouTube. W filmikach moich pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę innej strony. Gorąco zachęcam do subskrybcji mojego kanału Grecki Świat Rity
ZNAJDŹ MNIE:
🎬 Moje wypieki na YouTube - RITA creative
🎬 Moje vlogi na YouTube - RITA vlog
📷 Moje zdjęcia na Instagramie - rita__creative
👫 Mój Fanpage na Facebooku: RITA creative
👫 Moja Grupa KRTEATYWNE WYPIEKI
📌 Moje inspiracje na Pinterest - RITA creative
Uwielbiam kopytka ��
OdpowiedzUsuń