Ciasto amaretto z makiem i kajmakiem, to przepyszne wilgotne ciasto biszkoptowo - makowe z delikatną nutką migdałową, pysznym kajmakowym kremem i wiórkami czekolady.
Zobacz krok po kroku jak zrobić ciasto amaretto z makiem i kajmakiem.
Subskrybuj kanał RITA creative, to będziesz na bieżąco z nowymi przepisami, lub zapisz się do newslettera to raz w tygodniu wyślę Ci nowy przepis.
CIASTO AMARETTO Z MAKIEM I KAJMAKIEM
SKŁADNIKI:
Ciasto:
- mąka pszenna (3 łyżki)
- cukier (200 g.)
- jajka (4 szt.)
- mak mielony (170 g.) dostępny tutaj
- cukier waniliowy (8 g.)
- proszek do pieczenia (1 łyżeczka)
- kakao (2 łyżki)
Krem:
- masa kajmakowa (200 g.)
- serek mascarpone (250 g.)
- śmietanka kremówka 30% (100 ml.)
Poncz:
- woda (50 ml.) + likier amaretto (50 ml.)
Dodatkowo:
- dżem lub konfitura wiśniowa (200 g.)
- kakao słodkie do dekoracji
- wiśnie do dekoracji
- wiórki czekolady (opcjonalnie)
Potrzebne gadżety:
- Sito
- Mikser
- Szpatułka
- Nóż strunowy
- Miarka kuchenna
- foremka o wymiarach 28 x 7 x 18 cm.
- Waga kuchenna
WYKONANIE:
Wykonanie tego przepisu pokazane jest w filmiku. Zapraszam do oglądania.
- Mak zalewamy wrzątkiem i odstawiamy do wystudzenia. Po wystudzeniu odciskamy z nadmiaru wody za pomocą sitka lub lnianej szmatki
- Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodajemy mak, mąkę, kakao, proszek do pieczenia i mieszamy szpatułką do połączenia składników. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą makową. Ciasto wylewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra-dół w 170°C - 40 min. do suchego patyczka. Upieczone i wystudzone ciasto przekrawamy na dwa blaty.
- Serek mascarpone, kremówkę i kajmak przekładamy do misy miksera i miksujemy do uzyskania gęstego kremu.
- 1 blat ciasta przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i nasączamy go połową ponczu. Następnie wykładamy konfiturę wiśniową i wyrównujemy. Na konfiturę kładziemy 2/3 kremu, przykrywamy drugim blatem ciasta, nasączamy resztą ponczu i wykładamy pozostały krem.
Posypujemy słodkim kakao, wiórkami czekolady i dekorujemy wisienkami.
Uwagi:
- Ciasto przechowujemy w lodówce.
- Podajemy dobrze schłodzone.
|TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na Święta Bożonarodzeniowe.
Obserwuj RITA creative na INSTAGRAMIE
Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to serdecznie zapraszam do oglądania moich vlogów na YouTube. W filmikach moich pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę innej strony. Gorąco zachęcam do subskrybcji mojego kanału Grecki Świat Rity
ZNAJDŹ MNIE:
🎬 Moje wypieki: RITA creative
📷 Instagram: rita__creative
👫 Fanpage: RITA creative
👫 Grupa: Kreatywne Wypieki
📌 Pinterest: RITA creative
🎬 TikTok: rita.creative
Jeśli spodobał Ci się ten wpis i uważasz, że przepis jest wart uwagi, to udostępnij go w mediach społecznościowych. Dzięki!
Dzien dobry, ile dokładnie trzeba tej śmietany kremówki? W przepisie na blogu jest 100ml, w przepisie na tablicy na początku filmiku jest 100 gr a na końcu filmiku 200 ml...? Dziękuję 😄😚
OdpowiedzUsuńAle zamotałam, przepraszam. I już tego w filmiku poprawić nie mogę 🤔.
OdpowiedzUsuńŚmietanki kremówki ma być 100 ml.🙂
Pozdrawiam i wesołych Świąt życzę 🎄🎅
Dziękuję i wesołych Świąt! 😄❤🍰🎄🌠
UsuńCiacho wyszło super, wszystkim bardzo smakowało! Przepis zdecydowanie warty polecenia! Dziękuję! 😍🎄🎅
OdpowiedzUsuńCieszy mnie to bardzo, dziękuję 😚❤
UsuńChciałam zapytać jakiej wielkości blaszki do pieczenia Pani używa?
OdpowiedzUsuńw ,,potrzebne gadżety'' jest napisane: foremka o wymiarach 28 x 7 x 18 cm.
Usuń