Przepis na pyszne ciasto piernikowe z ananasem, o aromatycznym lecz delikatnym smaku, z kawałkami egzotycznych owoców, lekką jak puch pianką śmietankową, pokryte delikatnie czekoladą i wiórkami kokosowymi.
CIASTO PIERNIKOWE Z ANANASEM
SKŁADNIKI:
Ciasto:
- masło (130 g.)
- jajka (4 duże)
- cukier (1/2 szkl.)
- miód (200 g.)
- mąka pszenna (450 g.)
- jogurt grecki (3 duże łyżki)
- kakao (2 łyżki)
- przyprawa do piernika ( 1 opakowanie 15 g.)
- soda (1,5 łyżeczki)
- sól (szczypta)
Pianka:
- galaretka ananasowa (2 opakowania) + gorąca woda (2 szkl.)
- śmietanka kremówka 30 % (500 ml.)
- cukier puder (1 łyżka)
- ananas z puszki
Polewa:
- czekolada gorzka (100 g.)
- śmietanka kremówka 30% (100 ml.)
Dodatkowo:
- wiórki kokosowe (do posypania góry ciasta)
- syrop (z puszki ananasa)
WYKONANIE:
- Masło ucieramy na puszysto, dodajemy cukier, miód, żółtka, jogurt grecki, mąką, kakao, przyprawę do piernika, sodę i miksujemy do połączenia się składników.
Białka wraz ze szczyptą soli ubijamy na sztywno i łączymy z piernikową masą ciasta.Masę wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia foremkę, wyrównujemy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra-dół w 180* C około 40 min.
Gdy ciasto się upiecze zostawiamy je do wystudzenia, a następnie przekrawamy je nożem strunowym na 2 blaty.
- Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do wystudzenia.
Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder i ostudzoną galaretkę. Jeszcze chwilkę mieszamy masę aż dobrze połączy się z galaretką.
- Na dno foremki wyłożonej papierem do pieczenia przekładamy 1 blat ciasta, nasączamy go syropem z puszki ananasowej, na niego kładziemy plastry ananasa i masę kremową. Wstawiamy do zamrażalki na 10 min.
- W rondelku podgrzewamy śmietankę kremówkę , dodajemy gorzką czekoladę i mieszamy aż składniki się połączą (nie gotujemy). Odstawiamy polewę do lekkiego wystudzenia.
- Ciasto wyciągamy z zamrażalki, wykładamy na nim drugi blat ciasta piernikowego i nasączamy go sokiem z puszki po ananasach.
Na koniec wylewamy ostudzoną polewę czekoladową, wyrównujemy i posypujemy wiórkami kokosowymi.
- Ciasto wstawiamy do lodówki i chłodzimy od 4 h. - 24 h.
|TUTAJ najdziesz więcej przepisów na ciasta świąteczne.
Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to serdecznie zapraszam do oglądania moich vlogów na YouTube. W filmikach moich pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę innej strony. Gorąco zachęcam do subskrybcji mojego kanału Grecki Świat Rity
Jeśli spodobał Ci się ten wpis i uważasz, że przepis jest wart uwagi, to udostępnij go w mediach społecznościowych oznaczając mnie #ritacreative . Dzięki!
jaka śmietana do ciasta ma byc dodana?
OdpowiedzUsuńW składnikach pisze: śmietanka kremówka 30% (jest to słodka śmietanka do ciast i deserów)
UsuńW składnikach do biszkoptu jest śmietana a w przygotowaniu jogurt grecki, to co zastosować?
OdpowiedzUsuńJuż poprawiam. Ma być jogurt grecki.
UsuńJaki rozmiar blaszki?
OdpowiedzUsuńW przepisie jest napisane 😉
UsuńPotrzebne gadżety:
⭐ Foremka 24cm. x 32cm.