CIASTO PIERNIKOWE Z ANANASEM


Przepis na pyszne ciasto piernikowe z ananasem, o aromatycznym lecz delikatnym smaku, z kawałkami egzotycznych owoców, lekką jak puch pianką śmietankową, pokryte delikatnie czekoladą i wiórkami kokosowymi.



Wykonanie przepisu krok po kroku pokazane jest w filmiku. Zapraszam do oglądania.


Nigdy nie przegap przepisu!


CIASTO PIERNIKOWE Z ANANASEM


SKŁADNIKI:

Ciasto:
  • masło (130 g.)
  • jajka (4 duże)
  • cukier (1/2 szkl.)
  • miód (200 g.)
  • mąka pszenna (450 g.)
  • jogurt grecki (3 duże łyżki)
  • kakao (2 łyżki)
  • przyprawa do piernika ( 1 opakowanie 15 g.)
  • soda (1,5 łyżeczki)
  • sól (szczypta)
Pianka: 
  • galaretka ananasowa (2 opakowania) + gorąca woda (2 szkl.)
  • śmietanka kremówka 30 % (500 ml.)
  • cukier puder (1 łyżka)
  • ananas z puszki
Polewa:
  • czekolada gorzka (100 g.)
  • śmietanka kremówka 30% (100 ml.)
Dodatkowo: 
  • wiórki kokosowe (do posypania góry ciasta)
  • syrop (z puszki ananasa)

Potrzebne gadżety:





WYKONANIE:

- Masło ucieramy na puszysto, dodajemy cukier, miód, żółtka, jogurt grecki, mąką, kakao, przyprawę do piernika, sodę i miksujemy do połączenia się składników.
Białka wraz ze szczyptą soli ubijamy na sztywno i  łączymy z piernikową masą ciasta.
Masę wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia foremkę, wyrównujemy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra-dół w 180* C około 40 min.
Gdy ciasto się upiecze zostawiamy je do wystudzenia, a następnie przekrawamy je nożem strunowym na 2 blaty.

- Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do wystudzenia.
Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder i ostudzoną galaretkę. Jeszcze chwilkę mieszamy masę aż dobrze połączy się z galaretką.

- Na dno foremki wyłożonej papierem do pieczenia przekładamy 1 blat ciasta, nasączamy go syropem z puszki ananasowej, na niego kładziemy plastry ananasa i masę kremową. Wstawiamy do zamrażalki na 10 min.

- W rondelku podgrzewamy śmietankę kremówkę , dodajemy gorzką czekoladę i mieszamy aż składniki się połączą (nie gotujemy). Odstawiamy polewę do lekkiego wystudzenia.

- Ciasto wyciągamy z zamrażalki, wykładamy na nim drugi blat ciasta piernikowego i nasączamy go sokiem z puszki po ananasach.
Na koniec wylewamy ostudzoną polewę czekoladową, wyrównujemy i posypujemy wiórkami kokosowymi.

- Ciasto wstawiamy do lodówki i chłodzimy od 4 h. - 24 h.


|TUTAJ 
najdziesz więcej przepisów na ciasta świąteczne.


piernik-na-święta

piernik-ananasowy

piernik-ananasowy


piernik-ananasowy


piernik-z-ananasem

Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to serdecznie zapraszam  do oglądania moich vlogów na YouTube. W filmikach moich  pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę innej strony. Gorąco zachęcam do subskrybcji mojego kanału Grecki Świat Rity 


ZNAJDŹ MNIE NA:
🎬 YouTube: RITA creative
🧿 Moje vlogi: Grecki Świat Rity 
📷 IG: rita__creative
👫 FB: RITA creative
🎬 TikTok: rita.creative

Jeśli spodobał Ci się ten wpis i uważasz, że przepis jest wart uwagi, to udostępnij go w mediach społecznościowych oznaczając mnie #ritacreative . Dzięki!




Komentarze

  1. jaka śmietana do ciasta ma byc dodana?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W składnikach pisze: śmietanka kremówka 30% (jest to słodka śmietanka do ciast i deserów)

      Usuń
  2. Anonimowy20/12/21

    W składnikach do biszkoptu jest śmietana a w przygotowaniu jogurt grecki, to co zastosować?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już poprawiam. Ma być jogurt grecki.

      Usuń
  3. Jaki rozmiar blaszki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W przepisie jest napisane 😉

      Potrzebne gadżety:
      ⭐ Foremka 24cm. x 32cm.

      Usuń

Prześlij komentarz