( na tortownicę o średnicy 24 cm.)
MASA:
MASA:
- śmietanka kremówka 30% (600 ml)
- nasiona chia (45 g)
- serek mascarpone (500 g)
- żelatyna (3 łyżki) + woda (100 ml)
- cukier puder (4 łyżki)
- masło (100 g)
- ciastka oreo (350 g)
- mango dojrzałe (600 g miąższu) *zamiast świeżego mango może być pulpa
- ksylitol lub cukier (1-2 łyżki)
- żelatyna (6 łyżeczek)
- mango pokrojone w plasterki
- ciastka oreo do ozdoby
1.) Odmierzamy 300 ml. śmietanki kremówki i wsypujemy do niej 45 g nasion chia. Mieszamy i taki wstawiamy do lodówki do lekkiego stężenia (na czas przygotowań reszty składników).
2.) 100 g masła rozpuszczamy i łączymy z 350 g ciastkami oreo rozdrobnionymi na piasek. Mieszamy i przekładamy na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Równomiernie rozprowadzamy. Wstawiamy do lodówki.
3.) 3 łyżki żelatyny rozpuszczamy w 100 ml gorącej wody i zostawiamy do ostudzenia.
Do misy miksera wlewamy 300 ml śmietanki kremówki 30% i ubijamy.
Stopniowo dodajemy 4 łyżki cukru pudru, 500 g serka mascarpone, schłodzony pudding chia i ostudzoną żelatynę.
Masę przekładamy na ciasteczkowy spód, wyrównujemy i wstawiamy do lodówki żeby stężała.
4.) 6 łyżeczek żelatyny rozpuszczamy w 120 ml gorącej wody i odstawiamy.
Mango obieramy, drobno kroimy i rozdrabniamy blenderem.
Mus z mango przelewamy do rondelka, dodajemy 2 łyżki ksylitolu lub cukru. Mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Wyłączamy grzanie kuchenki i wlewamy ciepłą jeszcze żelatynę. Mieszamy i zostawiamy do wystudzenia.
Ostudzony mus przelewamy na stężałą masę chia.
Gdy stężeje dekorujemy go plasterkami mango.
5.) Wstawiamy do lodówki i chłodzimy minimum 4 godz. a najlepiej zostawić na noc.
2.) 100 g masła rozpuszczamy i łączymy z 350 g ciastkami oreo rozdrobnionymi na piasek. Mieszamy i przekładamy na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Równomiernie rozprowadzamy. Wstawiamy do lodówki.
3.) 3 łyżki żelatyny rozpuszczamy w 100 ml gorącej wody i zostawiamy do ostudzenia.
Do misy miksera wlewamy 300 ml śmietanki kremówki 30% i ubijamy.
Stopniowo dodajemy 4 łyżki cukru pudru, 500 g serka mascarpone, schłodzony pudding chia i ostudzoną żelatynę.
Masę przekładamy na ciasteczkowy spód, wyrównujemy i wstawiamy do lodówki żeby stężała.
4.) 6 łyżeczek żelatyny rozpuszczamy w 120 ml gorącej wody i odstawiamy.
Mango obieramy, drobno kroimy i rozdrabniamy blenderem.
Mus z mango przelewamy do rondelka, dodajemy 2 łyżki ksylitolu lub cukru. Mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Wyłączamy grzanie kuchenki i wlewamy ciepłą jeszcze żelatynę. Mieszamy i zostawiamy do wystudzenia.
Ostudzony mus przelewamy na stężałą masę chia.
Gdy stężeje dekorujemy go plasterkami mango.
5.) Wstawiamy do lodówki i chłodzimy minimum 4 godz. a najlepiej zostawić na noc.
Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to zapraszam do oglądania moich vlogów na YouTube. W filmikach moich pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę innej strony. Dołącz do mnie już teraz i razem odkrywajmy Grecki Świat Rity
ZNAJDŹ MNIE NA:
🎬 YouTube: RITA creative
🧿 Moje vlogi: Grecki Świat Rity
📷 IG: rita__creative
👫 FB: RITA creative
👫 Grupa FB: Kreatywne Wypieki
📌 Pinterest: RITA creative
🎬 TikTok: rita.creative
Komentarze
Prześlij komentarz