CIASTO ,,SKRYTA PERSYMONA''


Przepis na pyszne ciasto biszkoptowe Skryta Persymona, które zachwyca swoim delikatnym i wyjątkowym smakiem. Po ciasto jest przełożone kremem mascarpone oraz galaretką, w której skrywa się soczysty owoc Kaki. 

Zobacz krok po kroku jak zrobić ciasto Skryta Persymona

Do powstania tego ciasta zainspirował mnie przepis na ciasto Jamajka. W oryginalnej recepturze jednym ze składników jest banan, ale ja postanowiłam wykorzystać coś innego – owoc, który jest niepospolity i wyjątkowy. A ponieważ uwielbiam słodką persymonę, zdecydowałam się na jej użycie. Zmodyfikowałam przepis na Jamajkę i tak powstała moja recepta na biszkoptowe ciasto Skryta Persymona. 

Persymona, znana również jako Kaki, Sharon, Hurma, Szarona, a w Grecji jako Lotos (λωτός), to pyszny, słodki owoc, ale tylko pod warunkiem, że jest dojrzały. Wyglądem przypomina pomidora. Należy jednak uważać na spożywanie niedojrzałej Persymony, gdyż może to prowadzić do bólów żołądka, a w najgorszym przypadku do powstania bezoaru (kamienia jelitowego).

Dojrzały owoc jest zdrowy i bogaty w wiele cennych składników odżywczych. Pamiętajcie, aby jeść persymonę, gdy jest miękka i intensywnie czerwona. Więcej informacji na temat persymony możecie znaleźć tutaj.

CIASTO SKRYTA PERSYMONA

SKŁADNIKI:

Biszkopt:

  • jajka (6 szt.)
  • cukier (1 szkl.)
  • mąka samorosnąca (3/4szkl.) lub 3/4 szkl. mąki pszennej z dodatkiem 1 łyżeczki proszku do pieczenia
  • mąka ziemniaczana (1 łyżka)
  • kakao gorzkie (3 łyżki)
  • olej (1 łyżka)

Krem:

  • śmietanka kremówka 35% (500 ml.)
  • serek mascarpone (500 g.)
  • cukier puder (4 łyżki)
  • żelatyna (1 łyżka) + gorąca woda (1/4 szkl.)

Poncz:

  • woda (8 łyżek)
  • cukier (2 łyżki)
  • sok z cytryny (3 łyżki)

Dodatkowo:

  • dżem brzoskwiniowy (6 łyżek)
  • gorzka czekolada starta (do posypania)
  • persymona (3 szt. duże, dojrzałe)
  • galaretka pomarańczowa (200 g.) + gorąca woda (4 szkl.)

WYKONANIE:

1. Biszkopt:
Białka ubijamy 10 min. na średnich obrotach miksera. Następnie, ciągle miksując dodajemy szczyptę soli, stopniowo 1 szklankę cukru oraz 6 żółtek, dodając je po jednym. Miksujemy chwilę, aż składniki się połączą. 
Wyłączamy mikser i przy użyciu szpatułki dodajemy stopniowo 3/4szklanki przesianej mąki, 1 łyżkę mąki ziemniaczanej3 łyżki kakao i 1 łyżkę olejuMieszamy delikatnie.
Masę przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównujemy. 
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w trybie góra - dół w 180℃ przez około 30 min.
Upieczony biszkopt wyciągamy od razu z piekarnika i pozostawiamy na 5 min. Po tym czasie odwracamy go do góry spodem, ściągamy foremkę oraz papier i pozostawiamy do wystudzenia.
Wystudzony biszkopt przekrawamy na 2 blaty.

2. Galaretka:
200 g. pomarańczowej galaretki rozpuszczamy w 4 szklankach gorącej wody i pozostawiamy do wystudzenia i lekkiego stężenia.

3. Poncz:
Do miseczki wlewamy 8 łyżek wody, dodajemy 2 łyżki cukru, 3 łyżki soku z cytryny, a następnie mieszamy, aż cukier się rozpuści. Odstawiamy na bok.

4. Krem:
1 łyżkę żelatyny rozpuszczamy w 1/4 szklanki gorącej wody i pozostawiamy do wystudzenia.
Do misy miksera wlewamy 500 ml. dobrze schłodzonej śmietanki kremówki 35% i ubijamy na sztywno.
Gdy śmietanka się ubije dodajemy 4 łyżki cukru pudru, 500 g serka mascarpone, oraz ostudzoną żelatynę. Miksujemy jeszcze chwilkę, aż żelatyna połączy się z kremem.

5. Składanie ciasta:
Jeden blat biszkoptu przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Nasączamy  ponczem i  smarujemy sześcioma łyżkami dżemu brzoskwiniowego.
Na dżem kładziemy 3 persymony, wcześniej obrane ze skórki i pokrojone w plastry.
Zalewamy tężejącą galaretką i wstawiamy do lodówki, aby galaretka mocniej stężała. 
Na galaretkę przekładamy 3/4 kremu i wyrównujemy.
Na krem kładziemy drugi blat biszkoptu, nasączamy ponczem, a następnie wykładamy resztę masy kremowej. Wyrównujemy i posypujemy tartą gorzką czekoladą.
Wstawiamy ciasto do lodówki i chłodzimy od 4 h - 24 h.

Uwagi:
- Zamiast owocu persymony można użyć bananów, lub brzoskwiń.

 
TUTAJ znajdziesz więcej przepisów na ciasta z owocami

persymona-ciasto

ciasto-kaki

biszkopt-kaki


ciasto-persymona


ciasto-kaki

Jeżeli chcesz wiedzieć, co u mnie słychać, serdecznie zapraszam do oglądania moich vlogów na YouTube! W moich filmach dzielę się codziennością życia w Grecji, dzięki czemu możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć ten piękny kraj z nieco innej perspektywy. 
Dołącz do mnie już teraz i razem odkrywajmy Grecki Świat Rity


ZNAJDŹ MNIE NA:
🎬 YouTube: RITA creative
🧿 Moje vlogi: Grecki Świat Rity 
📷 IG: rita__creative
👫 FB: RITA creative
🎬 TikTok: rita.creative

Jeśli spodobał Ci się ten wpis i uważasz, że przepis jest wart uwagi, to udostępnij go w mediach społecznościowych oznaczając mnie #ritacreative . Dzięki!

Komentarze

  1. Super napisane. Musze tu zaglądać częściej.

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję bardzo 🙂 i zapraszam 🤗🌞

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz