Przepis na ciasto chałwowe z nutką wanilii, bez pieczenia. Smak tego ciasta jest niezwykle pyszny i wyjątkowy. Kremowa masa chałwowa połączona z wanilią rozpływa się w ustach, zostawiając słodki i jednocześnie subtelny posmak.
Dodatkowo herbatniki nadają ciastu interesującej tekstury, a dżem truskawkowy dodaje świeżości i owocowego aromatu.
Ciasto udekorowane jest gęstym ganache czekoladowym i posypane orzechowym krokantem o delikatnej chrupkości.
To ciasto jest wyjątkowym połączeniem smaków, tekstur i aromatów, sprawiając, że jest niezwykle apetyczne i niezapomniane. Każdy kto go spróbuje będzie zachwycony.
Zobacz krok po kroku jak wykonać ciasto chałwowe bez pieczenia.
Ciasto Chałwowe bez pieczenia
SKŁADNIKI:
Krem:
- 600 ml. mleka
- szczypta soli
- 1/2 szkl. cukru
- 200 g. masła
- 2 budynie waniliowe w proszku
- 300 g. chałwy waniliowej
- 100 g. czekolady gorzkiej
- 100 ml. śmietanki kremówki 30 %
- 60 szt. herbatników
- słoiczek dżemu truskawkowego
- krokant orzechowy do ozdoby ciasta
Potrzebne gadżety:
Mikser
WYKONANIE:
Do garnka wlewamy 0,5 litra mleka, dodajemy szczyptę soli, 0,5 szkl cukru i mieszamy.
W między czasie jak mleko się grzeje rozrabiamy budynie. Do kubka wlewamy 100 ml. mleka, wsypujemy 2 budynie waniliowe, mieszamy i wlewamy do gotującego się mleka. Budyń chwilkę gotujemy, a następnie odstawiamy do ostygnięcia. Masło o temperaturze pokojowej ucieramy na puszysto. Dodajemy ostudzony budyń i pokruszoną chałwę waniliową. Krótko miksujemy do połączenia składników.
Na dno foremki wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy 20 herbatników, na to kładziemy dżem truskawkowy, a na dżem wykładamy masę chałwową. Czynność powtarzamy, czyli, herbatniki, dżem, krem i na górę herbatniki.
W rondelku podgrzewamy 100 ml. śmietanki kremówki, dodajemy 100 g. gorzkiej czekolady i mieszamy. Polewę czekoladową wylewamy na górę ciasta czyli na herbatniki i posypujemy krokantem orzechowym.
Ciasto przykrywamy folią spożywczą, i wsadzamy do lodówki na całą noc.
Waga kuchenna
Miarka kuchennaWYKONANIE:
Do garnka wlewamy 0,5 litra mleka, dodajemy szczyptę soli, 0,5 szkl cukru i mieszamy.
W między czasie jak mleko się grzeje rozrabiamy budynie. Do kubka wlewamy 100 ml. mleka, wsypujemy 2 budynie waniliowe, mieszamy i wlewamy do gotującego się mleka. Budyń chwilkę gotujemy, a następnie odstawiamy do ostygnięcia. Masło o temperaturze pokojowej ucieramy na puszysto. Dodajemy ostudzony budyń i pokruszoną chałwę waniliową. Krótko miksujemy do połączenia składników.
Na dno foremki wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy 20 herbatników, na to kładziemy dżem truskawkowy, a na dżem wykładamy masę chałwową. Czynność powtarzamy, czyli, herbatniki, dżem, krem i na górę herbatniki.
W rondelku podgrzewamy 100 ml. śmietanki kremówki, dodajemy 100 g. gorzkiej czekolady i mieszamy. Polewę czekoladową wylewamy na górę ciasta czyli na herbatniki i posypujemy krokantem orzechowym.
Ciasto przykrywamy folią spożywczą, i wsadzamy do lodówki na całą noc.
Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to zapraszam do oglądania moich vlogów na YouTube. W filmikach moich pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę innej strony. Zachęcam do subskrybcji mojego kanału Grecki Świat Rity
ZNAJDŹ MNIE NA:
🎬 YouTube: RITA creative
📷 IG: rita__creative
👫 FB: RITA creative
👫 Grupa FB: Kreatywne Wypieki
📌 Pinterest: RITA creative
🎬 TikTok: rita.creative
Jeśli spodobał Ci się ten wpis i uważasz, że przepis jest wart uwagi, to udostępnij go w mediach społecznościowych. Dzięki!
Ale pysznie dobrane smaki! Chałwa w nowym wydaniu po prostu :)
OdpowiedzUsuńDziękuję serdecznie ;)
UsuńJa dzisiaj zrobiłam z p\ni przepisu Budynioweic Truskawkowy udał mi się znakomicie dziękuję za przepis tylko u mnie jest jedno ale , niestety nie dostałam truskawek i nie udekorowalam nimi ciasta , mus zroblam z mrożonych
OdpowiedzUsuńJa go trochę zmodyfikowałam robię go na biszkopcie ciemnym i dodaje powidła śliwkowe a na wierzch prażone migdały🤤
OdpowiedzUsuń