Prosty przepis na sałatkę z cukinii na zimę.
Sałatka ta idealnie pasuje do dań obiadowych i jako dodatek do grillowanych potraw. Jest łatwa w przygotowaniu, a do tego niezwykle smaczna.
Osobiście uwielbiam cukinię pod każdą postacią :-) Cukinia lub też inaczej kabaczek jest warzywem niskokalorycznym, sprzyjającym przemianie materii. Mój tata każdego roku robi sałatkę z cukinii, żeby mieć zapas na zimę. Zdradził mi przepis, a ja zdradzę go Wam 😉
SAŁATKA Z CUKINI NA ZIMĘ
SKŁADNIKI:
- 2,5 kg. cukinii
- 0,5 kg. cebuli
- 1 duża marchewka
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki soli
- 0,5 szkl. octu winnego
- 0,5 szkl. wody
- 0,5 szkl. cukru
- 0,5 szkl. oleju (obojętnie jakiego)
WYKONANIE:
Cukinię zebrałam na działce rodziców.
Cukinię myjemy, odcinamy końcówki i szatkujemy.Do poszatkowanej cukinii dodajemy drobno pokrojoną cebulę, startą marchewkę, natkę pietruszki, czosnek drobno pokrojony i sól. Wszystkie składniki dobrze mieszamy.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 3 godzinki żeby składniki się przeszły.
Zalewa:
Do garnuszka wlewamy wodę, ocet winny, olej i cukier. Doprowadzamy do wrzenia (nie gotujemy) i odstawiamy do wystudzenia.
Ostudzoną zalewę wlewamy do poszatkowanej cukinii.
Ostudzoną zalewę wlewamy do poszatkowanej cukinii.
Przykrywamy szmatką i odstawiamy tym razem na 1 godzinkę.
Przekładamy sałatkę do słoiczków i pasteryzujemy 15 - 20 min. na małym ogniu.
Ostrożnie wyciągamy słoiczki z garnka, odwracamy do góry dnem i w takiej pozycji zostawiamy do ostudzenia.
👩🍳👩🍳👩🍳
Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to zapraszam do oglądania moich vlogów na YouTube. W filmikach moich pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę innej strony. Zachęcam do subskrybcji mojego kanału Grecki Świat Rity
ZNAJDŹ MNIE NA:
🎬 YouTube: RITA creative
🧿 Moje vlogi: Grecki Świat Rity
Jeśli spodobał Ci się ten wpis i uważasz, że przepis jest wart uwagi, to udostępnij go w mediach społecznościowych oznaczając mnie #ritacreative . Dzięki!
Po jakim czasie są już smaczne i gotowe do jedzenia?
OdpowiedzUsuńNa drugi dzien
OdpowiedzUsuń