Paluszki halloumi z pikantnym sosem jogurtowym.
Halloumi w ten sposób przyrządzone świetnie nadaje się jako dodatek do obiadów, sałatek, lub jako zakąska do ouza czy piwka.
Jak wykonać ten przepis możecie zobaczyć na filmiku. Serdecznie zapraszam do oglądania.
Gdy tylko przeczytałam, że tematem konkursu kulinarnego (20) organizowanego przez @grecki-bazar-ewy są sery, to od razu pomyślałam: feta, graviera, halloumi.
Są to moje 3 ulubione sery, które mogłabym jeść na okrągło.
Najpierw chciałam napisać post na temat fety, bo co nieco wiem na jej temat i nieraz pomagałam mojej teściowej w produkcji tegoż sera.
Ale fety w Polsce nie ma, w sklepach sprzedawane są tylko sery ,,TYPU feta'' i nijak się mają do oryginału.
@grecki-bazar-ewy też sama produkuje fetę, więc jestem więcej niż pewna, że właśnie na jej temat Ewa napisze post konkursowy 😊
Tak więc feta jak dla mnie to odpada.
Ale fety w Polsce nie ma, w sklepach sprzedawane są tylko sery ,,TYPU feta'' i nijak się mają do oryginału.
@grecki-bazar-ewy też sama produkuje fetę, więc jestem więcej niż pewna, że właśnie na jej temat Ewa napisze post konkursowy 😊
Tak więc feta jak dla mnie to odpada.
Graviery (pysznego twardego sera produkowanego wyłącznie na Krecie) też w Polsce nie dostanę, a ten 2 kilogramowy kawałek, który przywiozłam miesiąc temu do Polski, już dawno został strawiony przez żołądki mojej rodzinki 😁 hehe.
Graviera też odpada.
Graviera też odpada.
Czyli zostaje ser Halloumi. I to właśnie on będzie gwoździem programu mojego przepisu kulinarnego 😊.
Udało mi się go znaleźć w popularnym dyskoncie. Na opakowaniu pisze, że produkowany na Cyprze. hmmm.. ..no cóż wypróbujmy go.
Udało mi się go znaleźć w popularnym dyskoncie. Na opakowaniu pisze, że produkowany na Cyprze. hmmm.. ..no cóż wypróbujmy go.
Cypryjski ser Halloumi jest serem produkowanym z mleka owczego lub z mieszanki mleka owczego, krowiego i koziego. Ma miękką teksturę i w greckiej kuchni występuje równie często jak feta czy graviera.
PALUSZKI HALLOUMI Z PIKANTNYM SOSEM JOGURTOWYM.
SKŁADNIKI:
PALUSZKI:
- 225 g. Halloumi
- mąka pszenna (50 g)
- oregano (1 łyżeczka)
- sól (1/4 łyżeczki)
- pieprz (1/4 łyżeczki)
- jogurt grecki (200 g)
- sok z 1/2 cytryny
- ostra papryka czerwona (1/2 łyżeczki )
- sól (1/4 łyżeczki )
- pieprz czarny (szczypta)
- oliwa z oliwek (1 łyżka)
- oliwki czarne lub zielone do dekoracji
Potrzebne gadżety:
WYKONANIE:
1. Ser wyciągamy z opakowania, lekko wycieramy go ręcznikiem kuchennym, żeby nie był mokry i kroimy w grube słupki.
2. Do miski wsypujemy 50 g. mąki, dodajemy 1 łyżeczkę oregano, 1/4 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki pieprzu i mieszamy.
3. Paluszki serowe maczamy w mące i smażymy na dobrze rozgrzanym oleju z każdej strony.
4. SOS:
Do miski przekładamy 200 g. gęstego jogurtu greckiego, dodajemy 1/2 łyżeczki ostrej papryki czerwonej, 1/4 łyżeczki soli, sok z 1/2 cytryny i dodajemy jeszcze troszkę pieprzu. Dobrze mieszamy wszystkie składniki.
Do miski przekładamy 200 g. gęstego jogurtu greckiego, dodajemy 1/2 łyżeczki ostrej papryki czerwonej, 1/4 łyżeczki soli, sok z 1/2 cytryny i dodajemy jeszcze troszkę pieprzu. Dobrze mieszamy wszystkie składniki.
Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to zapraszam do oglądania moich vlogów na YouTube. W filmikach moich pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę innej strony. Zachęcam do subskrybcji mojego kanału Grecki Świat Rity
ZNAJDŹ MNIE:
🎬 Moje wypieki: RITA creative
📷 Instagram: rita__creative
👫 Fanpage: RITA creative
👫 Grupa: Kreatywne Wypieki
📌 Pinterest: RITA creative
🎬 TikTok: rita.creative
Jeśli spodobał Ci się ten wpis i uważasz, że przepis jest wart uwagi, to udostępnij go w mediach społecznościowych. Dzięki!
Komentarze
Prześlij komentarz