Ostatnio by艂am na festynie wiejskim w Starej Ku藕ni (woj. opolskie) i mia艂am przyjemno艣膰 je艣膰 bardzo smaczny, tradycyjny, 艣l膮ski ko艂ocz z budyniem waniliowym.
Tak mi zasmakowa艂 .. mniamm ....pychotka. To by艂o wi臋cej ni偶 pewne, 偶e go sama zrobi臋.
Przedwczoraj w艂a艣nie nasz艂a mnie ochota na ma艂e s艂odkie co nieco.
M贸j plan by艂 jasny - zrobi膰 ko艂ocz 艣l膮ski z budyniem!
Ale c贸偶 to? Nie ma dro偶d偶y w domu?! A do sklepu kawa艂ek drogi, bo najbli偶szy jest w remoncie!....nie chce mi si臋 drepta膰, hmmm... Dobra zrobi臋 po swojemu... zamiast ciasta dro偶d偶owego zrobi臋 kruche.....
I tak, zamiast ko艂ocza 艣l膮skiego, zrobi艂am ca艂kiem co innego, czyli kruche ciasto z budyniem i nektarynkami.
Kruche Ciasto Budyniowe z Nektarynkami
SK艁ADNIKI:
(na foremk臋 25x30 cm.)
Ciasto:
- 2 jajka
- 250 g mas艂a
- 3 szkl. m膮ki pszennej
- 1 szkl. cukru pudru
- 2 艂y偶eczki proszku do pieczenia
- 2 op. cukru waniliowego
- 1 litr mleka
- 1 艂y偶ka m膮ki ziemniaczanej
- 2 艂y偶ki cukru
- 2 budynie waniliowe
- 3 nektarynki
- mas艂o + bu艂ka tarta wysmarowania foremki
- cukier puder do ozdoby
WYKONANIE:
Zobacz krok po kroku jak wykona膰 Kruche Ciasto z Budyniem i Nektarynkami
Ciasto kruche:
Do misy miksera wsypujemy 3 szkl. m膮ki pszennej, 1 szkl. cukru pudru, 2 opakowania cukru waniliowego, 2 艂y偶eczki proszku do pieczenia, 250 g. dobrze sch艂odzonego mas艂a i 2 jajka. Wszystkie sk艂adniki mieszamy r臋k膮 lub robotem. Wymieszane ciasto dzielimy na 2 cz臋艣ci, ka偶d膮 z nich owijamy foli膮 spo偶ywcz膮 i wstawiamy do lod贸wki na 30 min.
Masa budyniowa:
Z 1 litra mleka odlewamy 1 szklank臋 mleka i rozpuszczamy w nim 2 budynie waniliowe, 2 艂y偶ki cukru i 1 艂y偶k臋 m膮ki ziemniaczanej. Wymieszane sk艂adniki wlewamy do reszty gotuj膮cego si臋 mleka. Gotujemy jeszcze chwilk臋 ci膮gle mieszaj膮c a偶 budy艅 zg臋stnieje.Foremk臋 o wymiarach 25 x 30 cm. smarujemy t艂uszczem i posypujemy bu艂k膮 tart膮.
Jedn膮 cz臋艣膰 sch艂odzonego ciasta wyci膮gamy z lod贸wki i wyk艂adamy na dno foremki. Wylewamy mas臋 budyniow膮, oraz uk艂adamy pokrojone w kostk臋 nektarynki. Drug膮 cz臋艣膰 ciasta wyci膮gamy z lod贸wki, odrywamy kawa艂eczki, lub trzemy na grubych oczkach tarki i uk艂adamy na owocach.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy z termoobiegiem w 160℃ przez 45 minut. lub bez termoobiegu w funkcji g贸ra d贸艂 w 180℃
Wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Proponuj臋 zobaczy膰 te偶 przepis na ciasto ,,skryta persymona'' , a po inne fajne przepisy zapraszam TUTAJ.
Je偶eli interesuje Ci臋 co si臋 u mnie aktualnie dzieje, to zapraszam do ogl膮dania moich vlog贸w na YouTube. W filmikach moich pokazuj臋 codzienno艣膰 偶ycia w Grecji, czyli mo偶esz pozna膰 mnie lepiej i zobaczy膰 Grecj臋 z troszk臋 innej strony. Zach臋cam do subskrybcji mojego kana艂u Grecki 艢wiat Rity
ZNAJD殴 MNIE NA:
馃幀 YouTube: RITA creative
馃Э Moje vlogi: Grecki 艢wiat Rity
Je艣li spodoba艂 Ci si臋 ten wpis i uwa偶asz, 偶e przepis jest wart uwagi, to udost臋pnij go w mediach spo艂eczno艣ciowych oznaczaj膮c mnie #ritacreative . Dzi臋ki!
Komentarze
Prze艣lij komentarz