Torcik jogurtowy z czarną porzeczką.
Dzisiaj mam dla Was przepis na wesoły torcik jogurtowy z czarną porzeczką.
Bez pieczenia, słodko - kwaskowaty, mocno schłodzony jest idealny na gorące dni.
Po prostu pycha!!!
Jak wykonać taki torcik jogurtowy pokazane jest w filmiku. Zapraszam do oglądania.
Do mojego torcika dodałam czarne porzeczki prosto z działkowego krzaczka moich rodziców.
(czarna porzeczka) |
Nie wiedziałam czy zbierać owoce, podziwiać kwiaty i owady, czy fotki strzelać ;-)
TORCIK JOGURTOWY Z CZARNĄ PORZECZKĄ
SKŁADNIKI:
SPÓD:
- 22 ciasteczka oreo
- 60 g. miękkiego masła
MASA:
- 200 ml. śmietanki kremówki 30 %
- 400 g. jogurtu greckiego
- 200 g. serka mascarpone
- 4 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki żelatyny + 1/2 szkl. gorącej wody
Góra ciasta:
- 1 galaretka zielona + 2 szkl. gorącej wody
- 400 g. czarnych porzeczek
- czarne porzeczki
- 200 ml. mleka
- 1 op. śnieżki
Galaretkę rozpuszczamy w 2 szklankach gorącej wody i zostawiamy do ostudzenia.
Żelatynę rozpuszczamy w 1/2 szklanki gorącej wody i zostawiamy do ostudzenia.
Żelatynę rozpuszczamy w 1/2 szklanki gorącej wody i zostawiamy do ostudzenia.
2.Spód.
Do blendera wrzucamy ciasteczka oreo, miękkie masło (może być roztopione) i blendujemy do dokładnego połączenia się składników. Wykładamy na dno tortownicy o wymiarach 24 cm. wyłożonej papierem do pieczenia.
Do blendera wrzucamy ciasteczka oreo, miękkie masło (może być roztopione) i blendujemy do dokładnego połączenia się składników. Wykładamy na dno tortownicy o wymiarach 24 cm. wyłożonej papierem do pieczenia.
3. Masa jogurtowa i góra ciasta.
Do misy miksera wlewamy 200 ml. śmietanki 30 % i ubijamy na krem. Następnie dodajemy 4 łyżki cukru pudru ciągle mieszając, 200 g. serka mascarpone, 400 g. jogurtu greckiego i ostudzona żelatynę. Chwilkę jeszcze miksujemy. Połowę masy przelewamy do tortownicy na spód ciasteczkowy. Do drugiej połowy masy dodajemy 400 g. czarnych porzeczek i dobrze mieszamy. Masę z porzeczkami przelewamy do tortownicy. Tortownicę wstawiamy do zamrażalki na 10 min.
Gdy masa jogurtowa dobrze nam się schłodzi dekorujemy ją owocami i na górę ostrożnie wlewamy ostudzoną galaretkę.
wstawiamy do lodówki i chłodzimy od 4 do 24 godz.
Do misy miksera wlewamy 200 ml. śmietanki 30 % i ubijamy na krem. Następnie dodajemy 4 łyżki cukru pudru ciągle mieszając, 200 g. serka mascarpone, 400 g. jogurtu greckiego i ostudzona żelatynę. Chwilkę jeszcze miksujemy. Połowę masy przelewamy do tortownicy na spód ciasteczkowy. Do drugiej połowy masy dodajemy 400 g. czarnych porzeczek i dobrze mieszamy. Masę z porzeczkami przelewamy do tortownicy. Tortownicę wstawiamy do zamrażalki na 10 min.
Gdy masa jogurtowa dobrze nam się schłodzi dekorujemy ją owocami i na górę ostrożnie wlewamy ostudzoną galaretkę.
wstawiamy do lodówki i chłodzimy od 4 do 24 godz.
4. Dekoracja.
Do wysokiego naczynia wlewamy 200 ml. dobrze schłodzonego mleka, wsypujemy 1 op. śnieżki i ubijamy mikserem na sztywno. Gdy torcik będzie już gotowy dekorujemy bitą śmietaną.
Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to serdecznie zapraszam do oglądania moich vlogów na YouTube. W filmikach moich pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę innej strony.
Zachęcam do subskrybcji mojego kanału Grecki Świat Rity
ZNAJDŹ MNIE NA:
🎬 YouTube: RITA creative
📷 IG: rita__creative
👫 FB: RITA creative
👫 Grupa FB: Kreatywne Wypieki
📌 Pinterest: RITA creative
🎬 TikTok: rita.creative
Jeśli spodobał Ci się ten wpis i uważasz, że przepis jest wart uwagi, to udostępnij go w mediach społecznościowych. Dzięki!
Komentarze
Prześlij komentarz