Sernik Smerf to delikatne piankowe ciasto na zimno i bez pieczenia. Jest to esencja delikatności i intensywności smaku z dodatkiem słodkich delicji i soczystych borówek amerykańskich. Natomiast galaretka i bita śmietana dodaje wyraźnego akcentu temu pysznemu deserowi.
Zobacz krok po kroku jak wykonać Sernik Smerf z Borówkami
Masa serowa:
- 3 łyżki żelatyny + 1/2 szkl. gorącej wody
- 1 kg. sera z wiaderka
- 1 serek waniliowy (125 g)
- 6 łyżek cukru
- granatowy barwnik spożywczy dostępny TUTAJ
Bita śmietana:
- 1,5 łyżki żelatyny + 1/4 szkl. gorącej wody
- 400 g. śmietanki kremówki 36%
- 4 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
- 15 szt. ciastek delicji
- 15 szt. biszkoptów okrągłych
- 2 galaretki (granatowa i niebieska)
- 500 g borówek amerykańskich
- 4 kostki gorzkiej czekolady
- foremka o wymiarach 38 x 25 cm.
WYKONANIE:
1. Przygotowanie
Galaretki rozpuszczamy tak jak to zalecił producent na opakowaniu i zostawiamy do wystudzenia.
W blaszce wykładamy na przemian delicje i biszkopty.
2. Masa serowa
Do miseczki wlewamy pół szklanki gorącej wody i rozpuszczamy w niej 3 łyżki żelatyny. Mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.
Do misy miksera przekładamy ser z wiaderka o temperaturze pokojowej, serek waniliowy, cukier i miksujemy do połączenia. Następnie wlewamy ostudzoną żelatynę, troszkę barwnika niebieskiego i miksujemy krótko do połączenia składników.
Na blachę wyłożoną biszkoptami i delicjami wylewamy niebieską masę serową. Wstawiamy do zamrażalnika na 10 min. (nie dłużej).
Po tym czasie na masę serową wylewamy ostudzoną granatową galaretkę i znów wstawiamy do zamrażalnika na 10 min.
Gdy granatowa galaretka stężeje wylewamy na nią niebieską galaretkę i wstawiamy do zamrażalnika na 10 min.
3. Bita śmietana
W 1/4 szklanki gorącej wody rozpuszczamy 1,5 łyżki żelatyny. Dobrze mieszamy i zostawiamy do ostudzenia.
Do misy miksera wlewamy dobrze schłodzoną kremówkę i ubijamy na sztywno. Wlewamy wystudzoną żelatynę i chwilę mieszamy dodając 4 łyżki cukru pudru.
Foremkę wyciągamy z zamrażalki i na górę wykładamy bitą śmietanę, lekko wyrównujemy, dekorujemy borówkami i posypujemy tartą gorzką czekoladą.
Sernik wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Tutaj znajdziesz więcej przepisów na ciasta z owocami
Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to zapraszam do oglądania moich vlogów na YouTube. W filmikach moich pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę innej strony. Zachęcam do subskrybcji mojego kanału Grecki Świat Rity
ZNAJDŹ MNIE NA:
🎬 YouTube: RITA creative
🧿 Moje vlogi: Grecki Świat Rity
Jeśli spodobał Ci się ten wpis i uważasz, że przepis jest wart uwagi, to udostępnij go w mediach społecznościowych oznaczając mnie #ritacreative . Dzięki!
Komentarze
Prześlij komentarz