CUKINIA FASZEROWANA ryżem i pieczarkami


Opcji na faszerowane cukinie jest milion i za każdym razem robię inaczej.
Dzisiaj mam dla Was przepis na cukinię faszerowaną ryżem i pieczarkami.
Na ciepło jak i na zimno rewelacyjnie smakują. Polecam.

CUKINIA FASZEROWANA RYŻEM I PIECZARKAMI

SKŁADNIKI:

  • 4 duże cukinie (w miarę proste)
  • 2 szkl. ryżu ugotowanego (ja dałam ryż Karolina)
  • 6 łyżek przecieru pomidorowego
  • 250 g. żółtego sera tartego
  • 2 pomidory
  • 1 bakłażan
  • 2 cebule
  • 200 g. pieczarek
  • 5 listków bazylii
  • 1 łyżka oregano
  • 1 łyżka tymianku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli

WYKONANIE:

Zobacz krok po kroku jak zrobić Cukinię Faszerowaną Ryżem i Pieczarkami
  1. Cukinie myjemy, przekrawamy wzdłuż na połowę i łyżeczką wyciągamy miąższ uważając żeby nie uszkodzić cukinii.
  2. Na natłuszczoną i rozgrzaną patelnię wrzucamy drobno pokrojoną cebulę, czosnek przepuszczony przez praskę, pieczarki pokrojone w kostkę, pomidory drobno pokrojone, przecier pomidorowy, bakłażana obranego ze skórki i pokrojonego w kostkę, oregano, tymianek, bazylię, pieprz, sól, cukier.
  3. Dobrze mieszamy i dusimy na małym ogniu od czasu do czasu mieszając, aż warzywa będą miękkie.
  4. Warzywa przekładamy do miski i dodajemy do nich ugotowany ryż. Dobrze mieszamy.
  5. Cukinie wypełniamy farszem i układamy w wysmarowanej tłuszczem foremce.
  6. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra - dół w 180*C  / 30-40 minut.
    10 min. przed końcem pieczenia cukinie posypujemy tartym serem.

Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to zapraszam do oglądania moich vlogów na YouTube. W filmikach moich pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę innej strony. Zachęcam do subskrybcji mojego kanału Grecki Świat Rity

Nigdy nie przegap Vloga!

ZNAJDŹ MNIE NA:
🎬 YouTube: RITA creative
🧿 Moje vlogi: Grecki Świat Rity 
📷 IG: rita__creative
👫 FB: RITA creative
🎬 TikTok: rita.creative

Jeśli spodobał Ci się ten wpis i uważasz, że przepis jest wart uwagi, to udostępnij go w mediach społecznościowych oznaczając mnie #ritacreative . Dzięki!

Komentarze