Buraki z czosnkiem i cebulką - kuchnia grecka.
Dzień 25 marca to dla Greków najważniejsze święto narodowo-kościelne.
W ten dzień, we wszystkich domach greckich, tradycyjnie ,podawany jest smażony dorsz (bakaliaros), puree czosnkowe (skordalia) oraz sałatka z buraczków.
Moi domownicy chyba byli bardzo głodni, bo od razu wzięli się do jedzenia, a ja nie zdążyłam zrobić zdjęć ;-)
Tylko sałatkę uchwyciłam w obiektywie.
Dlatego też, podaję przepis na buraczki z czosnkiem.
SKŁADNIKI:
- 1.5 kg. buraczków średniego rozmiaru wraz z liśćmi
- 4 duże ząbki czosnku
- 1 cebula
- 70 ml. octu winnego
- 70 ml. oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
WYKONANIE:
Buraczki myjemy, obieramy, odcinamy grube łodygi i wyrzucamy, zachowujemy liście.
Gotujemy buraki z liśćmi w osolonej wodzie.
Gdy będą miękkie odcedzamy i zostawiamy do ostudzenia.
Następnie do szerokiej misy wrzucamy ostudzone i pokrojone w ćwiartki buraczki i liście, czosnek pokrojony w talarki, cebulę pokrojoną w piórka, sól oraz pieprz według uznania, ocet i oliwę.
Wszytko dobrze mieszamy i pozostawiamy na godzinę, żeby przeszły się smaki.
SMACZNEGO!
Komentarze
Prześlij komentarz