Kuchnia grecka. Krewetki saganaki, czyli krewetki w sosie pomidorowym z fetą.
Dziś w Grecji czysty poniedziełek (pierwszy dzień postu) , dzień ten jest świętem państwowym w Grecji i na Cyprze. Ludzie tradycyjnie spędzają go z rodziną i przyjaciółmi na świeżym powietrzu. Popularne są krótkie wycieczki, pikniki i puszczanie latawców. Czysty Poniedziałek to dzień tradycyjnych potraw i dlatego upichciłam coś, co grecy w ten dzień między innymi właśnie przyrządzają i co ja uwielbiam: krewetki saganaki - czyli krewetki w sosie pomidorowym z fetą.
SKŁADNIKI:
👌 świeża pietruszka
👌1 duża cebula
👌feta 250 gr.
👌2 dojrzałe pomidory
👌1 słodka czerwona papryka
👌1/2 łyżeczki soli
👌1/2 łyżeczki pieprzu
👌3 łyżeczki oregano
👌2 łyżki koncntratu pomidorowego
👌200 ml przecieru pomidorowego
👌200 ml. białego wytrawnego wina
👌1 paczka 500 gr. krótkiego makaronu
👌500 gr. oczyszczonych krewetek dowolnej wielkości (mogą być świeże lub mrożone)
WYKONANIE:
ŻYCZĘ SMACZNEGO!
PODOBA SIĘ PRZEPIS? OCEŃCIE LUB ZOSTAWCIE KOMENTARZ !
Komentarze
Prześlij komentarz