Orzechowo Kokosowe Ciasto z Jabłkami

Orzechowiec na kruchym spodzie

Przepis na pycha Orzechowo Kokosowe ciasto z jabłkami
Jest to ciasto kruche, pomiędzy którym znajdują się 3 warstwy. Na samym dnie kruchego ciasta znajduje się soczysta warstwa jabłek, która dodaje świeżości i naturalnej słodyczy. Następnie kokosowa warstwa, wspaniale kontrastująca z delikatnym smakiem jabłek, dodając nieco tropikalnego twistu. Na górze znajduje się warstwa orzechowa, bogata w intensywny smak orzechów włoskich, a całość jest ukoronowana kruszonką i cukrem pudrem nadając ciastu wspaniałego wyglądu. 
Ciasto pięknie wygląda na talerzu, co czyni je idealnym nie tylko na święta, ale także na codzienne przyjemności. 
To prawdziwa uczta dla podniebienia, która zaspokoi Twoje słodkie pragnienia. 
Nie czekaj dłużej, udostępnij ten przepis, zrób to pyszne ciasto z kokosem i orzechami, a później  podziel się ze mną swoimi wrażeniami. 


Orzechowo Kokosowe Ciasto z Jabłkami


SKŁADNIKI:
(na foremkę 25x35 cm.)

Kruche Ciasto:
  • mąka pszenna przesiana (450 g)
  • proszek do pieczenia (1 łyżeczka)
  • cukier puder (5 łyżek)
  • masło zimne (200 g)
  • żółtka (6 szt.)
  • jogurt grecki lub śmietana 18% (2 kopiaste łyżki)
Warstwa Jabłkowa:
  • jabłka prażone ze słoika (1,200 g)  przepis na prażone jabłka znajdziesz TUTAJ lub użyj kupnych.
  • galaretka cytrynowa  (2 op = 154 g) 
  • woda (1/4 szkl.)
Warstwa kokosowa:
  • białka z jajek (6 szt.)
  • szczypta soli
  • cukier (3/4 szklanki)
  • wiórki kokosowe (150 g)
  • mąka kokosowa (50 g)
  • mąka ziemniaczana (1 łyżka)
Warstwa orzechowa:
  • jajka (5 szt.)
  • szczypta soli
  • cukier (3/4 szklanki)
  • orzechy włoskie zmielone (200 g)
  • mąka pszenna (1 łyżka)
  • proszek do pieczenia (1 łyżeczka)
  • bułka tarta (4 łyżki)
Dekoracja:
  • cukier puder (wedle uznania)

Przybory:
  • szpatułka 
  • szklanka 250 ml.
  • mikser
  • waga
  • papier do pieczenia
  • foremka 25x 35 cm.


WYKONANIE:

Zobacz krok po kroku jak wykonać Orzechowo Kokosowe ciasto z Jabłkami 


Krok 1: Kruche ciasto.
Do misy miksera wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder. Z grubsza mieszamy łyżką. Dodajemy zimne masło pokrojone w kawałki. Miksujemy do momentu, aż składniki mniej więcej będą miały konsystencję piasku. Dodajemy po jednym żółtka miksując na niskich obrotach miksera. Od razu po żółtkach dodajemy jogurt grecki, lub śmietanę 18-stkę. Miksujemy krótko do połączenia składników (ciasto oczywiście można zagnieść na stolnicy). 
Zagniatamy jeszcze chwilę w rękach, formułujemy w wałek i dzielimy na 2 części. Jedna część powinna być troszkę mniejsza od drugiej. Mniejszy kawałek ciasta zawijamy w folię spożywczą i wsadzamy do zamrażalnika. Drugą część, tą większą, wykładamy na dno foremki wyłożonej papierem do pieczenia. 
Ugniatamy ciasto równo i wstawiamy do lodówki na pół godziny, aby się schłodziło, albo do zamrażalnika na 10 minut. 
Schłodzone kruche ciasto pieczemy w funkcji góra dół na środkowej półce w 180℃ przez 15 minut. Wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do wystudzenia.

Krok 2: Warstwa jabłkowa.
Jabłka prażone ze słoika i 1/4 szklanki wody zagotowujemy. Wyłączamy grzanie kuchenki. Wsypujemy 2 galaretki i mieszamy. Odstawiamy do wystudzenia.  Gdy jabłka wystygną wykładamy je na upieczone kruche ciasto w foremce. Wyrównujemy powierzchnię i odstawiamy na chwilę.

Krok 3: Warstwa kokosowa.
Białka miksujemy ze szczyptą soli, aż się ubiją. Wsypujemy stopniowo cukier. Miksujemy do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści, a masa zrobi się sztywna i lśniąca.  
Wsypujemy wiórki kokosowe, mąkę ziemniaczaną, mąkę kokosową i mieszamy szpatułką. (zamiast mąki kokosowej po prostu można dać o 50 g więcej wiórek kokosowych).  
Masę kokosową wykładamy na warstwę jabłkową w foremce. Wyrównujemy i odstawiamy na chwilę.

Krok 4: Warstwa orzechowa
Białka miksujemy za szczyptą soli, aż się ubiją. Wsypujemy stopniowo cukier. Miksujemy do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści, a masa zrobi się sztywna i lśniąca. Zmniejszamy obroty miksera do najniższych i dodajemy po jednym żółtka. Wyłączamy mikser i teraz będziemy mieszać szpatułką. 
W osobnej miseczce mieszamy zmielone orzechy włoskie, mąkę pszenną, proszek do pieczenia i bułkę tartą.  Wsypujemy do masy jajecznej w 2-3 partiach i mieszamy. 
Masę orzechową przekładamy na kokosową warstwę w foremce. Wyrównujemy. 

Krok 5: Góra ciasta i pieczenie.
Na warstwę orzechową ścieramy ciasto wyjęte z zamrażalnika
Wstawiamy foremkę do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w funkcji góra dół w 170℃ przez około 60 minutPo upieczeniu, wyciągamy od razu z piekarnika i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Gdy ciasto wystygnie wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc, aby masa jabłkowa stężała, a smaki wszystkich warstw się przeszły. 

 TUTAJ znajdziesz więcej moich przepisów na Święta Bożego Narodzenia.

Szarlotka z orzechami i kruszonką

Ciasto orzechowe przepis

Szarlotka z orzechami i kokosem

Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to zapraszam do oglądania moich vlogów na YouTube. W filmikach moich pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę innej strony. Dołącz do mnie już teraz i razem odkrywajmy Grecki Świat Rity


ZNAJDŹ MNIE NA:
🎬 YouTube: RITA creative
🧿 Moje vlogi: Grecki Świat Rity 
📷 IG: rita__creative
👫 FB: RITA creative
👫 Grupa FB: Kreatywne Wypieki
📌 Pinterest: RITA creative
🎬 TikTok: rita.creative

Jeśli spodobał Ci się ten wpis i uważasz, że przepis jest wart uwagi, to udostępnij go w mediach społecznościowych. Dzięki!
Wyposażenie kuchni - sprawdź na Ceneo





Komentarze

  1. Anonimowy19/12/23

    Witam.
    Czy ciasto kruche musi być pod pieczone...?
    Czy raczej nie koniecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Radziłabym podpiec.Lepiej na zimne dmuchać, niż mieć większe szanse na niedopieczone ciasto.

      Usuń
    2. Anonimowy20/12/23

      Dziękuje za odpowiedź.
      Pozdrawiam

      Usuń

Prześlij komentarz