Przepis na ciasto Toffik, czyli szybkie ciasto bez pieczenia. Na herbatnikach przełożonych masą krówkową, z budyniem o smaku toffi i biszkoptami udekorowanymi czekoladą i orzechami włoskimi. Ciasto jest mięciutkie i rewelacyjne w smaku. Z pewnością wszystkim zasmakuje, nawet tym wybrednym fanom słodkości. Ciasto jest przepyszne.
TOFFIK SZYBKIE CIASTO BEZ PIECZENIA
SKŁADNIKI:
*na foremkę 25x35 cm.
- herbatniki (58 szt = około 300 g)
- masa kajmakowa (500 g)
- mleko (700 ml.)
- masło (100 g)
- budyń toffi (2 opakowania = 80 g)
- biszkopty podłużne (24 szt.)
- kremówka 30% (100 ml.)
- czekolada gorzka (100 g)
- orzechy włoskie posiekane (około 200 g)
Przybory:
1. Foremkę wykładamy na dnie papierem do pieczenia i układamy warstwę herbatników.
250 g masy krówkowej podgrzewamy i wylewamy na herbatniki. Przykrywamy druga warstwą herbatników.
2. W rondelku zagotowujemy 500 ml. mleka z masłem i pozostałą masą krówkową. W 200 ml. mleka rozpuszczamy budynie toffi. Do gotujących się składników w rondelku wlewamy rozpuszczone budynie. Mieszamy chwilę gotując do zgęstnienia. Gorący budyń przelewamy na herbatniki.
Na budyniu układamy warstwę biszkoptów.
3. Kremówkę mocno podgrzewamy i dodajemy do niej czekoladę. Pozostawiamy na chwilę, aby czekolada zmiękła, a następnie mieszamy do połączenia składników. Czekoladę wylewamy na biszkopty. Górę posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi.
Wstawiamy ciasto do lodówki najlepiej na całą noc.
|TUTAJ znajdziesz inne przepisy na słodkości Toffi.
ZNAJDŹ MNIE:
🎬 Moje wypieki: RITA creative
📷 Instagram: rita__creative
👫 Fanpage: RITA creative
👫 Grupa: Kreatywne Wypieki
📌 Pinterest: RITA creative
🎬 TikTok: rita.creative
Jeśli spodobał Ci się ten wpis i uważasz, że przepis jest wart uwagi, to udostępnij go w mediach społecznościowych. Dzięki!
Komentarze
Prześlij komentarz