Ciasto Hawana z ananasem

ciasto z anasem

Przepis na ciasto Hawana z ananasem. Na jasnym biszkopcie, z masą budyniowo maślaną wzbogaconą pysznym ananasem i przykrytą blatem bezowo kokosowym. Góra polana jest syropem czekoladowym przyozdobionym złotym maczkiem cukrowym. Ciasto jest delikatne w smaku i sprawdzi się na każde okazje.

Ciasto Hawana z Ananasem

SKŁADNIKI:

Biszkopt:

  • jajka (3 szt.)
  • cukier (pół szklanki)
  • mąka pszenna (1 szklanka)
  • proszek do pieczenia ( pół łyżki)
  • olej ( 4 łyżki)
  • ocet (pół łyżki)
  • sól (szczypta)

Beza kokosowa:

  • białka (4 szt.)
  • sól (szczypta)
  • cukier (3/4 szklanki)
  • wiórki kokosowe (200 g)

Krem budyniowy:

  • puszka z ananasem (duża = 580 g)
  • mleko (1 szklanka = 250 ml.)
  • sok z puszki po ananasie (1 szklanka = 250 ml.)
  • cukier (2,5 łyżki)
  • aromat waniliowy (1 łyżeczka)
  • mąka ziemniaczana (2 łyżki)
  • mąka pszenna (2 łyżki)
  • żółtka (2 szt.)
  • masło (250 g)

Poncz:

  • rum  lub wódka (100 ml.)
  • sok z połowy cytryny

Dekoracja:

  • syrop czekoladowy do lodów  (wg uznania)
  • złoty maczek cukrowy lub wiórki kokosowe (garść)

WYKONANIE:


Zobacz krok po kroku jak wykonać ciasto Hawana z Ananasem

1. Przygotowanie

Foremkę wykładamy na dnie papierem do pieczenia. Boków nie smarujemy.
Ananasa z puszki odsączamy na sitku, a soku po ananasie nie wylewamy. Odsączonego ananasa kroimy w kostkę.

2. Biszkopt

Białka ubijamy ze szczyptą soli. Wsypujemy stopniowo cukier. Od momentu wsypania cukru miksujemy około 12 minut, aż masa zrobi się błyszcząca, a cukier całkowicie się rozpuści.
Zmniejszamy obroty miksera do najniższych i dodajemy po jednym żółtka. Miksujemy krótko do połączenia i wyłączamy mikser. 
Wsypujemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy szpatułką do połączenia składników.
Wlewamy olej ciągle mieszając i ocet winny. 
Wymieszane składniki przelewamy do foremki i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w funkcji góra dół na środkowej półce w 180 ℃ przez 30 minut(każdy piekarnik inaczej piecze, więc trzeba to mieć na uwadze)
Po upieczeniu od razu wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do wystudzenia.

3. Beza kokosowa

Białka ubijamy ze szczyptą soli. Wsypujemy stopniowo cukier. Od momentu wsypania cukru miksujemy około 12 minut, aż masa zrobi się błyszcząca, a cukier całkowicie się rozpuści. Wyłączamy mikser i wsypujemy wiórki kokosowe. Mieszamy szpatułką.
Masę kokosową przelewamy do foremki i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w funkcji góra dół na środkowej półce w 180 ℃ przez 30 minut. Po upieczeniu od razu wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do wystudzenia.

4. Krem budyniowy

W rondelku zagotowujemy mleko z cukrem i aromatem waniliowym. 
Do soku po brzoskwiniach dodajemy obie mąki i żółtka. Mieszamy i wlewamy do gotującego się mleka. Gotujemy chwilkę, aż budyń zgęstnieje i odstawiamy do wystudzenia.
Masło ucieramy na puszysto. Dodajemy po łyżce wystudzony budyń. Do masy dodajemy pokrojonego ananasa i mieszamy. (proszę pamiętać, aby masło, budyń i ananas były w temperaturze pokojowej, bo inaczej masa może się zważyć)

5. Poncz

W szklance łączymy rum i sok z połowy dużej cytryny.

6. Składanie ciasta

Biszkopt nasączamy ponczem, wykładamy krem budyniowy i przykrywamy blatem bezowo kokosowym.
Górę ciasta polewamy syropem czekoladowym robiąc dowolne wzorki (patrz film) i posypujemy maczkiem cukrowym.
Ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.

TUTAJ  znajdziesz więcej przepisów na ciasta z owocami.

ciasto z ananasem

Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to zapraszam do oglądania moich vlogów na YouTube. W filmikach moich pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę innej strony. Zachęcam do subskrybcji mojego kanału Grecki Świat Rity


ZNAJDŹ MNIE NA:
🎬 YouTube: RITA creative
🧿 Moje vlogi: Grecki Świat Rity 
📷 IG: rita__creative
👫 FB: RITA creative
🎬 TikTok: rita.creative

Jeśli spodobał Ci się ten wpis i uważasz, że przepis jest wart uwagi, to udostępnij go w mediach społecznościowych oznaczając mnie #ritacreative . Dzięki!


Komentarze