Przepis na ciasto Hawana z ananasem. Na jasnym biszkopcie, z masą budyniowo maślaną wzbogaconą pysznym ananasem i przykrytą blatem bezowo kokosowym. Góra polana jest syropem czekoladowym przyozdobionym złotym maczkiem cukrowym. Ciasto jest delikatne w smaku i sprawdzi się na każde okazje.
Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to zapraszam do oglądania moich vlogów na YouTube. W filmikach moich pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę innej strony. Zachęcam do subskrybcji mojego kanału Grecki Świat Rity
Ciasto Hawana z Ananasem
SKŁADNIKI:
Biszkopt:
- jajka (3 szt.)
- cukier (pół szklanki)
- mąka pszenna (1 szklanka)
- proszek do pieczenia ( pół łyżki)
- olej ( 4 łyżki)
- ocet (pół łyżki)
- sól (szczypta)
Beza kokosowa:
- białka (4 szt.)
- sól (szczypta)
- cukier (3/4 szklanki)
- wiórki kokosowe (200 g)
Krem budyniowy:
- puszka z ananasem (duża = 580 g)
- mleko (1 szklanka = 250 ml.)
- sok z puszki po ananasie (1 szklanka = 250 ml.)
- cukier (2,5 łyżki)
- aromat waniliowy (1 łyżeczka)
- mąka ziemniaczana (2 łyżki)
- mąka pszenna (2 łyżki)
- żółtka (2 szt.)
- masło (250 g)
Poncz:
- rum lub wódka (100 ml.)
- sok z połowy cytryny
Dekoracja:
- syrop czekoladowy do lodów (wg uznania)
- złoty maczek cukrowy lub wiórki kokosowe (garść)
WYKONANIE:
Zobacz krok po kroku jak wykonać ciasto Hawana z Ananasem
1. Przygotowanie
Foremkę wykładamy na dnie papierem do pieczenia. Boków nie smarujemy.
Ananasa z puszki odsączamy na sitku, a soku po ananasie nie wylewamy. Odsączonego ananasa kroimy w kostkę.
2. Biszkopt
Białka ubijamy ze szczyptą soli. Wsypujemy stopniowo cukier. Od momentu wsypania cukru miksujemy około 12 minut, aż masa zrobi się błyszcząca, a cukier całkowicie się rozpuści.
Zmniejszamy obroty miksera do najniższych i dodajemy po jednym żółtka. Miksujemy krótko do połączenia i wyłączamy mikser.
Zmniejszamy obroty miksera do najniższych i dodajemy po jednym żółtka. Miksujemy krótko do połączenia i wyłączamy mikser.
Wsypujemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy szpatułką do połączenia składników.
Wlewamy olej ciągle mieszając i ocet winny.
Wymieszane składniki przelewamy do foremki i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w funkcji góra dół na środkowej półce w 180 ℃ przez 30 minut. (każdy piekarnik inaczej piecze, więc trzeba to mieć na uwadze)
Po upieczeniu od razu wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do wystudzenia.
3. Beza kokosowa
Białka ubijamy ze szczyptą soli. Wsypujemy stopniowo cukier. Od momentu wsypania cukru miksujemy około 12 minut, aż masa zrobi się błyszcząca, a cukier całkowicie się rozpuści. Wyłączamy mikser i wsypujemy wiórki kokosowe. Mieszamy szpatułką.
Masę kokosową przelewamy do foremki i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w funkcji góra dół na środkowej półce w 180 ℃ przez 30 minut. Po upieczeniu od razu wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do wystudzenia.
4. Krem budyniowy
W rondelku zagotowujemy mleko z cukrem i aromatem waniliowym.
Do soku po brzoskwiniach dodajemy obie mąki i żółtka. Mieszamy i wlewamy do gotującego się mleka. Gotujemy chwilkę, aż budyń zgęstnieje i odstawiamy do wystudzenia.
Masło ucieramy na puszysto. Dodajemy po łyżce wystudzony budyń. Do masy dodajemy pokrojonego ananasa i mieszamy. (proszę pamiętać, aby masło, budyń i ananas były w temperaturze pokojowej, bo inaczej masa może się zważyć)
5. Poncz
W szklance łączymy rum i sok z połowy dużej cytryny.
6. Składanie ciasta
Biszkopt nasączamy ponczem, wykładamy krem budyniowy i przykrywamy blatem bezowo kokosowym.
Górę ciasta polewamy syropem czekoladowym robiąc dowolne wzorki (patrz film) i posypujemy maczkiem cukrowym.
Ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
TUTAJ znajdziesz więcej przepisów na ciasta z owocami.
Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to zapraszam do oglądania moich vlogów na YouTube. W filmikach moich pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę innej strony. Zachęcam do subskrybcji mojego kanału Grecki Świat Rity
ZNAJDŹ MNIE NA:
🎬 YouTube: RITA creative
🧿 Moje vlogi: Grecki Świat Rity
Jeśli spodobał Ci się ten wpis i uważasz, że przepis jest wart uwagi, to udostępnij go w mediach społecznościowych oznaczając mnie #ritacreative . Dzięki!
Komentarze
Prześlij komentarz