Przepis na pyszne ciasto na święta. Piernik z gruszkami i niespodzianką w środku przełożony kremem jogurtowym i musem gruszkowym. Uwieńczeniem ciasta są wystające gruszki, pod którymi ukryta jest niespodzianka w postaci mini pianek marshmallows. Piernik udekorowany jest polewą z mlecznej czekolady i posypką cukrową. Moja kreacja inspirowana jest przepisem od Eweliny.
PIERNIK Z GRUSZKAMI
SKŁADNIKI:
*tortownica 24 cm.
GRUSZKI GOTOWANE:
- gruszki ( 5 szt )
- woda (500 ml.)
- cukier (3 łyżki)
- anyż (1 gwiazdka)
- cynamon ( pół laski)
- sok z połowy cytryny
PIERNIK:
- jajka (2 szt. średnie)
- cukier ( 3/4 szkl. = 150 g)
- masło (130 g)
- jogurt grecki (130 g)
- mąka pszenna typ 450 (2 szkl. = 300 g)
- miód naturalny wielokwiatowy (1 łyżka)
- proszek do pieczenia ( 1 łyżeczka )
- soda oczyszczona (1 łyżeczka)
- przyprawa do piernika (3 łyżeczki)
- kakao (3 łyżeczki)
- gruszki (5 połówek z ogonkiem)
PONCZ:
- woda wrząca (100 ml.)
- kawa rozpuszczalna (2 łyżki)
- likier amaretto (30 ml.)
MUS GRUSZKOWY:
- 4 gruszki + 5 pozostałych dolnych połówek gruszek ( po obraniu łączna waga wszystkich gruszek to 600 g)
- woda (130 ml.)
- galaretki gruszkowe ( 2 op. = 140 g) dostępne tutaj
KREM JOGURTOWY:
- jogurt grecki (300 g)
- śmietanka kremówka 30% (300 ml.)
- cukier puder (3 łyżki kopiaste)
- żelatyna (3 łyżeczki)
- woda gorąca (1/4 szkl.)
- łezki czekoladowe (100 g) dostępne tutaj
POLEWA:
- śmietanka kremówka 30% (4 łyżki)
- czekolada mleczna (100 g)
DODATKOWO:
- masło ( do wysmarowania tortownicy)
- kasza manna (do obsypania tortownicy)
- pianki mini marshmallows ( około 100 g) dostępne tutaj
- posypka cukrowa (do ozdoby ciasta)
PRZYBORY:
WYKONANIE:
Jak wykonać Piernik z gruszkami pokazane jest w filmiku. Zapraszam do oglądania.
1. Przygotowanie.
- Tortownicę na spodzie wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy masłem i posypujemy kaszą manną.
- Piekarnik włączamy na 180℃.
2. Gruszki gotowane.
- Guszki obieramy, przekrajamy w połowie (poziomo) i czyścimy z gniazd nasiennych.
- Do rondelka wlewamy wodę, sok z cytryny, anyż, cynamon, cukier i doprowadzamy do wrzenia.
- Do wrzątku dodajemy górne połówki gruszek (te z ogonkiem). Gotujemy na średnim grzaniu kuchenki 10 minut.
- Po tym czasie wyciągamy gruszki na durszlak aby odciekły z wody.
3. Piernik.
- Jajka ubijamy z cukrem na puszysto około 15 minut. Ciągle miksując dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, przyprawę do piernika i kakao. Miksujemy do połączenia składników.
- Przelewamy ciasto do tortownicy. Na górę układamy gruszki mniej więcej w tej samej odległości od siebie.
- Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra dół w 180℃ przez około 50 minut. Każdy piekarnik inaczej piecze, więc trzeba to mieć na uwadze.
- Po upieczeniu ciasto studzimy, a następnie przekrajamy na 2 blaty. Robimy to ostrożnie, aby nie uszkodzić gruszek (patrz film).
- Gruszki z górnego blatu wyciągamy od spodu.
4. Poncz.
- Kawę rozpuszczamy we wrzątku, dolewamy amaretto, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.
5. Mus gruszkowy.
- Obrane i pozbawione gniazd nasiennych gruszki kroimy na małe kawałki. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy na średnim ogniu 10 minut.
- Po tym czasie wyłączamy grzanie kuchenki, wsypujemy galaretki, mieszamy i blendujemy.
- Pozostawiamy do wystudzenia i lekkiego stężenia.
6. Krem jogurtowy.
- Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do wystudzenia.
- Kremówkę z cukrem pudrem ubijamy na najwyższych obrotach miksera przez 2 minuty.
- Zmniejszamy obroty miksera do najniższych i dodajemy jogurt grecki.
- Od razu też wlewamy wystudzoną żelatynę. Miksujemy krótko do połączenia składników (nie miksujemy zbyt długo, bo krem może się zważyć).
- Wsypujemy łezki czekoladowe i mieszamy szpatułką.
7. Polewa.
- Czekoladę wraz z kremówką roztapiamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do lekkiego wystudzenia.
8. Składanie ciasta.
- Do foremki przekładamy dolny blat ciasta piernikowego i nasączamy ponczem.
- Wykładamy połowę kremu jogurtowego i wyrównujemy powierzchnię.
- Wylewamy tężejący mus gruszkowy. Wstawiamy do lodówki, aby mus mocno stężał (aby przyśpieszyć proces tężenia można wstawić do zamrażalnika na 5-8 minut)
- Na stężały mus wykładamy resztę kremu jogurtowego i wyrównujemy powierzchnię.
- Górny blat piernika bez gruszek (patrz film) od spodu nasączamy ponczem. Kładziemy na krem jogurtowy.
- Piernik od góry nasączamy ponczem.
- W otwory piernika wsypujemy mini pianki marshmallows.
- Na otwory nakładamy gruszki.
- Polewamy ciasto lekko ciepłą czekoladą i na koniec posypujemy ozdobami cukrowymi.
Uwagi:
Ciasto przechowujemy w lodówce w zamkniętym pojemniku, aby piernik szybko nie wysechł.
TUTAJ najdziesz więcej przepisów na ciasta świąteczne.
Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to zapraszam do oglądania moich vlogów na YouTube. W filmikach moich pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę innej strony. Zachęcam do subskrybcji mojego kanału Grecki Świat Rity
ZNAJDŹ MNIE:
🎬 YouTube: RITA creative
📷 IG: rita__creative
👫 FB: RITA creative
👫 Grupa: Kreatywne Wypieki
📌 Pin: RITA creative
🎬 TikTok: rita.creative
Jeśli spodobał Ci się ten wpis i uważasz, że przepis jest wart uwagi, to udostępnij go w mediach społecznościowych. Dzięki!
Komentarze
Prześlij komentarz