Przepis na ciasto ptasie mleczko w galaretce. Na kakaowym biszkopcie przełożonym masą budyniową, w środku przyozdobioną zanurzonym w galaretce ptasim mleczkiem. Całość udekorowana polewą czekoladową i wiórkami kokosowymi. Ciasto jest mega pyszne. Polecam.
PTASIE MLECZKO W GALARETCE
SKŁADNIKI:
na foremkę 25x35 cm.
Biszkopt:
- jajka (8 szt.)
- mąka pszenna (150 g )
- mąka ziemniaczana (40 g )
- kakao (40 g )
- cukier (200 g)
- olej (pół szkl.)
- szczypta soli
Masa budyniowa:
- mleko (0,5 litra)
- cukier (4 łyżki)
- cukier waniliowy (1 op.)
- żółtka (2 szt.)
- mąka pszenna (3 łyżki)
- mąka ziemniaczana (3 łyżki)
- masło (250 g)
Polewa:
- kuwertura lub zwykła czekolada deserowa (140 g)
- śmietanka kremówka (130 g)
Dodatkowo:
- galaretka cytrynowa (200 g proszku) dostępna tutaj
- woda gorąca (500 ml.)
- woda zimna (500 ml.)
- ptasie mleczko (1 op.)
- wiórki kokosowe
WYKONANIE:
Jak zrobić ciasto ptasie mleczko w galaretce pokazane jest w filmiku. Zapraszam do oglądania.
1. BISZKOPT.
- Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, następnie wsypujemy stopniowo cukier. Po około 13 minutach miksowania gdy cukier już się rozpuści dodajemy po jednym żółtka. Miksujemy do połączenia składników. Wlewamy małym ciurkiem olej. Miksując na najniższych obrotach miksera wsypujemy stopniowo przesiane suche składniki i krótko jeszcze miksujemy. Przelewamy do foremki 25x35 cm. wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 175*C przez 40 min. do suchego patyczka. Po upieczeniu odwracamy do góry spodem, ściągamy foremkę, oraz papier i pozostawiamy do wystudzenia.
- Wystudzony biszkopt przekrajamy na 2 blaty.
2. GALARETKA.
- Do miski wlewamy 500 ml. gorącej wody i wsypujemy galaretkę cytrynową. Mieszamy do dokładnego rozpuszczenia proszku i wlewamy 500 ml. zimnej wody. Mieszamy i odstawiamy do wystudzenia i lekkiego tężenia.
3. MASA BUDYNIOWA.
- Do rondelka wlewamy 300 ml. mleka, wsypujemy cukier i cukier waniliowy. Doprowadzamy do wrzenia. W między czasie do kubeczka wlewamy 200 ml. mleka, dodajemy żółtka i obie mąki. Mieszamy dokładnie, aby nie było grudek. Gdy mleko w rondelku się zagotuje wlewamy do niego dobrze wymieszane składniki z kubeczka. Gotujemy budyń ciągle mieszając, aż zgęstnieje. Odstawiamy do wystudzenia.
- Masło ubijamy na puszysto. Dodajemy wystudzony budyń i miksujemy krótko do połączenia składników (nie miksujemy zbyt długo, bo krem może się zwarzyć)
4. SKŁADANIE CIASTA.
- Do foremki w której piekliśmy biszkopt wkładamy dolny blat biszkoptu, wykładamy na nim krem budyniowy (ale tylko połowę). Układamy w rzędach ptasie mleczko i wstawiamy do lodówki, aby krem lekko stężał.
- Na schłodzony krem pomiędzy ptasim mleczkiem przelewamy tężejącą galaretkę. Wstawiamy do lodówki, aby galaretka całkowicie stężała.
- Na galaretkę wykładamy krem budyniowy (pozostałą resztę). Wyrównujemy i kładziemy drugi blat biszkoptu.
- Wstawiamy do lodówki na czas przygotowań reszty składników.
5. DEKORACJA.
- Kremówkę podgrzewamy w kąpieli wodnej, lub w mikrofalówce, aby była gorąca. Dodajemy do niej kuwerturę i pozostawiamy na 2-3 minutki, aby czekolada zmiękła. Po tym czasie mieszamy do połączenia składników i wylewamy na ciasto.
- Posypujemy polewę wiórkami kokosowymi.
- Wstawiamy ciasto do lodówki najlepiej na całą noc.
TUTAJ najdziesz więcej przepisów na ciasta z galaretką.
Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to zapraszam do oglądania moich vlogów na YouTube. W filmikach moich pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę innej strony. Zachęcam do subskrybcji mojego kanału Grecki Świat Rity
ZNAJDŹ MNIE:
🎬 Moje wypieki: RITA creative
📷 Instagram: rita__creative
👫 Fanpage: RITA creative
👫 Grupa: Kreatywne Wypieki
📌 Pinterest: RITA creative
🎬 TikTok: rita.creative
Jeśli spodobał Ci się ten wpis i uważasz, że przepis jest wart uwagi, to udostępnij go w mediach społecznościowych. Dzięki!
Komentarze
Prześlij komentarz