Przepis na strasznie pyszne ciasteczka-pająki z masłem orzechowym i czekoladą deserową.
Te wyjątkowe ciasteczka zachwycają nie tylko swoim smakiem, ale także wyglądem! Wykonane z chrupiącego ciasta z dodatkiem aromatycznego masła orzechowego, które nadaje im niezwykłej głębi smaku. Każde z nich jest oblane rozpływające się w ustach czekoladą deserową, co sprawia, że są nie tylko pyszne, ale również pięknie prezentują się na stole.
Ich niepowtarzalny kształt pająków sprawia, że będą idealna ozdobą na każdej halloweenowej imprezie. Zaskocz swoich gości i dodaj odrobinę magii do swojego stołu z tymi słodkimi, strasznymi smakołykami!
CIASTKA PAJĄKI
SKŁADNIKI:
CIASTKA:
- mąka pszenna (175 g)
- proszek do pieczenia (1 łyżeczka płaska)
- cukier brązowy (70 g)
- cukier biały (95 g)
- sól (1 płaska łyżeczka)
- masło w temperaturze pokojowej (115 g)
- masło orzechowe (160 g)
- jajko (1 szt. rozmiaru M)
- wanilia w proszku dostępna tutaj lub ekstrakt waniliowy (1 łyżeczka)
DEKORACJA:
PRZYBORY:
WYKONANIE:
Zobacz krok po kroku jak wykonać Ciasteczka Pająki
1. Ciastka.
- Do miski przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia. Wsypujemy cukier brązowy i cukier biały, sól i wszystko mieszamy. Odstawiamy.
- Masło o temperaturze pokojowej ucieramy na puszysto. Dodajemy masło orzechowe i miksujemy jeszcze 2 minuty. Wlewamy jajko, wanilię w proszku (ekstrakt waniliowy) i suche wcześniej przesiane składniki. Miksujemy do połączenia składników.
- Wyciągamy ciasto z misy miksera (powinno mieć konsystencję nie lepiącą się do rąk)
- Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki, a z drugiej części ciasta robimy kulki ( każda kulka to 30 g) Każdą kulkę spłaszczamy lekko i układamy w foremce na papierze do pieczenia. Kulki nie powinny być zbyt blisko siebie bo podczas pieczenia jeszcze urosną.
- Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180*C i pieczemy w funkcji góra dół przez około 10 minut. Wyciągamy blaszkę z piekarnika i robimy w ciastkach dołki (patrz film) Wstawiamy z powrotem do piekarnika i pieczemy dalej przez około 8-10 minut.
- Wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.
2. Dekoracja.
- Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Przelewamy do buteleczki z dozownikiem lub do woreczka cukierniczego.
- Nakładamy trochę roztopionej czekolady w dołki ciastek i przyklejamy do nich kulki czekoladowe. Przyklejamy oczka.
- Na każdym ciastku malujemy roztopioną czekoladą nóżki pająków (patrz film)
Uwagi:
Jeżeli ciastka wyjdą popękane, to bez obawy, takie mają być (moje za mało popękały)
Ciasteczka przyozdobiłam też cukrowymi nietoperzami (dostępne tutaj)
Jeżeli chcesz wiedzieć, co u mnie słychać, serdecznie zapraszam do oglądania moich vlogów na YouTube! W moich filmach dzielę się codziennością życia w Grecji, dzięki czemu możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć ten piękny kraj z nieco innej perspektywy.
Dołącz do mnie już teraz i razem odkrywajmy Grecki Świat Rity
ZNAJDŹ MNIE NA:
🎬 YouTube: RITA creative
Jeśli spodobał Ci się ten wpis i uważasz, że przepis jest wart uwagi, to udostępnij go w mediach społecznościowych oznaczając mnie #ritacreative . Dzięki!
Komentarze
Prześlij komentarz