Prosty przepis na jabłecznik na biszkopcie z dużą ilością galaretki. Ciasto jest pyszne, na biszkoptowym spodzie z masą jabłkową, wzbogacone kremem śmietankowym z kawałkami galaretki i udekorowane ananasową galaretką.
Czym się różni szarlotka od jabłecznika?
Tak dla przypomnienia napiszę, bo bardzo dużo osób myli pojęcia jabłecznik a szarlotka i piszą błędnie np: ,,szarlotka na biszkopcie''.
Jabłecznik jest to ciasto z jabłkami i można je zrobić z ciasta drożdżowego, biszkoptowego, francuskiego, czy bezowego. W jabłeczniku jabłka mogą być duszone lub surowe.
Szarlotka natomiast to ciasto, które robi się tylko i wyłącznie na bazie kruchego, lub półkruchego spodu i może być z różnymi owocami. W szarlotce jabłka powinny być duszone.
Jak zrobić jabłecznik z galaretką pokazane jest w filmie. Zapraszam do oglądania.
Jabłecznik na biszkopcie z galaretką
SKŁADNIKI:
Biszkopt:
- jajka (4 szt.)
- mąka pszenna (0,5szkl.)
- cukier (0,5 szk.)
- mąka ziemniaczana ( 2 łyżki)
- aromat waniliowy w proszku dostępny tutaj , lub cukier waniliowy, lub ekstrakt waniliowy
Poncz:
- woda (1/4 szkl.)
- cukier (1 łyżeczka)
- sok z cytryny (2 łyżki)
Masa jabłkowa:
- jabłka (około 8 szt średniej wielkości)
- woda (około 4-6 łyżek)
- cynamon (1 łyżka)
- galaretka cytrynowa (2 opakowania)
Bita śmietana:
- żelatyna (1 łyżka)
- woda zimna (1/4 szkl.)
- śmietanka kremówka 30% (500 ml.)
- aromat waniliowy w proszku (3 g) dostępny tutaj lub ekstrakt/cukier waniliowy (1 łyżka)
- cukier puder (3 łyżki)
- galaretka czerwona (1 op.) + woda gorąca (200 ml.)
Dekoracja:
- galaretka ananasowa (2 opakowania = 94 g ) + gorąca woda (400 ml.)
Potrzebne gadżety:
- foremka 24x24 cm.
- mikser
- szpatułka
- miarka
- waga
WYKONANIE:
1. Biszkopt.
- Białka ubijamy ze szczyptą soli na najwyższych obrotach miksera. Gdy powstanie lekka piana wsypujemy stopniowo cukier, oraz wanilię w proszku (lub cukier waniliowy). Ubijamy na sztywną pianę. Czas ubijania piany od początku to około 12 minut. Po tym czasie zmniejszamy obroty miksera i dodajemy żółtka, jedno po jednym. miksujemy krótko do połączenia składników. Wsypujemy przesiane mąki i mieszamy delikatnie szpatułką. Przelewamy do foremki wyłożonej tylko na spodzie papierem do pieczenia. Pieczemy w funkcji góra dół na środkowej półce w 180℃ przez około 25-30 min. do suchego patyczka. Upieczony biszkopt od razu wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy w foremce do wystudzenia.
- Ostudzony biszkopt nasączamy ponczem.
2. Masa Jabłkowa.
- Jabłka obieramy i kroimy na małe kawałki.
- Przekładamy do garnka, wlewamy wodę i wsypujemy cynamon. Dusimy na średnim ogniu ciągle mieszając około 30min. Po tym czasie blendujemy jabłka na mus (można pominąć ten krok i pozostawić jabłka w kawałach) Do musu wsypujemy galaretki i mieszamy do rozpuszczenia się proszku.
- Ciepłą masę jabłkową przelewamy na wystudzony biszkopt w foremce i wstawiamy do lodówki do stężenia.
3. Bita śmietana.
- Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do wystudzenia. Po tym czasie kroimy galaretkę na kawałki.
- Żelatynę zalewamy zimną wodą i pozostawiamy do napęcznienia. Po tym czasie podgrzewamy ją w mikrofali lub w garnuszku na małym ogniu, aby się rozpuściła. Następnie mieszamy i pozostawiamy do wystudzenia.
- Kremówkę bardzo dobrze schłodzoną ubijamy dodając aromat waniliowy i cukier puder. Ubijamy na najwyższych obrotach miksera na sztywno. Pod koniec ubijania wlewamy ostudzoną żelatynę. Zanim ją jednak wlejemy, trzeba ja zahartować dodając do niej 2-3 łyżki ubitej śmietany. Gdy wlejemy żelatynę miksujemy krótko na najniższych obrotach miksera do połączenia składników.
- Do ubitej śmietany dodajemy pokrojona w kawałki galaretkę. Wszystko razem krótko mieszamy szpatułką i przekładamy na stężały mus jabłkowy.
- Wstawiamy do lodówki.
4. Dekoracja.
- Żółte galaretki ananasowe rozpuszczamy w gorącej wodzie. Odstawiamy do przestudzenia i lekkiego stężenia.
- Przelewamy na stężałą bitą śmietanę w foremce.
- Ciasto wstawiamy do lodówki i chłodzimy najlepiej całą noc.
Uwagi: Ciasto najlepiej smakuje po 2 dniach jak wszystkie smaki się przejdą.
Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to zapraszam do oglądania moich vlogów na YouTube. W filmikach moich pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę innej strony. Zachęcam do subskrybcji mojego kanału Grecki Świat Rity
ZNAJDŹ MNIE:
🎬 Moje wypieki: RITA creative
📷 Instagram: rita__creative
👫 Fanpage: RITA creative
👫 Grupa: Kreatywne Wypieki
📌 Pinterest: RITA creative
🎬 TikTok: rita.creative
Jeśli spodobał Ci się ten wpis i uważasz, że przepis jest wart uwagi, to udostępnij go w mediach społecznościowych. Dzięki!
Komentarze
Prześlij komentarz