Ciasto Jagodowe z mango to rewelacyjnie pyszne ciasto bez pieczenia. Na biszkoptach, o delikatnie aksamitnym kremie jagodowym z dodatkiem białej czekolady. Wykończone galaretką z mango i udekorowane bitą śmietaną z borówkami. Polecam zrobić, bo warto. Po prostu pycha.
Jak zrobić takie ciasto jagodowe mango pokazane jest w filmiku. Zapraszam do oglądania.
CIASTO JAGODOWE MANGO
SKŁADNIKI:
Spód:
- biszkopty podłużne (18 szt.)
Krem:
- galaretki jagodowe (2 opakowania = 94 g)
- gorąca woda (300 ml.)
- śmietanka kremówka 36% (500 ml.)
- biała czekolada (200 g)
- jagody mrożone lub świeże (400 g)
Mus mango:
- mango duże (potrzeba 400 g miąższu)
- galaretka żółta (1 opakowanie = 71 g)
- żelatyna sypka (2 łyżeczki)
Dekoracja:
- śmietanka kremówka 36% (150 g)
- cukier puder (1 łyżka)
- borówki (garść)
WYKONANIE:
1. Przygotowanie.
Na dno foremki wykładamy biszkopty.
2. Krem.
Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie. Dodajemy białą czekoladę i pozostawiamy ją w galaretce około 3 minuty, aż zrobi się miękka. Mieszamy do połączenia składników. Odstawiamy do wystudzenia i lekkiego stężenia.
Gdy galaretka zacznie już tężeć, ubijamy kremówkę na sztywno. Do ubitej kremówki wlewamy tężejącą galaretkę miksując krótko na najniższych obrotach miksera.
Do kremu dodajemy jagody i mieszamy delikatnie szpatułką. Krem przekładamy na biszkopty w foremce i lekko go dociskając wyrównujemy i wygładzamy. Wstawiamy do lodówki na czas przygotowań reszty składników.
3.Mus Mango.
Żółtą galaretkę i żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie.
Mango obieramy i kroimy na kawałki. Blendujemy. Po zblendowaniu otrzymamy 400 g pulpy.
Ostudzoną galaretkę wlewamy do pulpy mango i mieszamy.
Wylewamy na schłodzony krem jagodowy. Ciasto wstawiamy do lodówki na całą noc.
4. Bita śmietana.
Kremówkę razem z cukrem pudrem ubijamy na sztywno. Przekładamy do rękawa cukierniczego z tylką nr: 1M Wiltona. Wyciskając rozetki dekorujemy ciasto. Na koniec układamy borówki amerykańskie.
Uwagi:
- Jagody najlepiej, żeby były świeże, chociaż z mrożonymi też jest ok.
- Zamiast jagód można dać inne owoce np: truskawki, maliny lub brzoskwinie.
Z wielką radością dowiem się co sądzisz na temat tego przepisu. Proszę, napisz komentarz.
A jeśli zrobisz ten, lub inny mój przepis, pochwal się zdjęciami. Z chęcią zobaczę Twoje kreacje na Instagramie, Facebooku lub Pinterest. Oznacz tagiem #ritacreative to udostępnię Twój profil na moim story na Instagramie i facebooku.
Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to serdecznie zapraszam do oglądania moich vlogów na YouTube. W filmikach moich pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę innej strony.
ZNAJDŹ MNIE:
🎬 Moje wypieki: RITA creative
📷 Instagram: rita__creative
👫 Fanpage: RITA creative
👫 Grupa: KRTEATYWNE WYPIEKI
📌 Pinterest: RITA creative
🎬 TikTok: rita.creative
Jeśli spodobał Ci się ten wpis i uważasz, że przepis jest wart uwagi, to udostępnij go w mediach społecznościowych. Dzięki!
Komentarze
Prześlij komentarz