ciasto kopiec kreta z bananami i kremem śmietankowym |
Przepis na czarny kopiec kreta. Ciasto czekoladowe w połączeniu z puszystym kremem śmietankowym wzbogaconym kawałkami czekolady i bananami daje wyśmienity efekt smakowy. Ciasto jest delikatne, aksamitne, a zarazem wyraziste w smaku. Rozpływa się w ustach. Polecam ten przepis, bo jest to chyba najlepszy przepis na czarny kopiec kreta.
Jak zrobić czarny kopiec kreta pokazane jest w filmiku. Zapraszam do oglądania.
CZARNY KOPIEC KRETA
SKŁADNIKI:
Ciasto czekoladowe:
- jajka (2 szt.)
- cukier (220 g)
- mąka pszenna (340 g)
- proszek do pieczenia (1 łyżeczka )
- soda oczyszczona (0,5 łyżeczki)
- kakao czarne ( 4 łyżki) dostępne tutaj
- olej roślinny (200 ml.)
- mleko (250 ml.)
Krem straciatella:
- śmietanka kremówka 30 % (500 ml)
- mascarpone (250 g)
- cukier puder (40 g)
- kropelki czekoladowe gorzkie (50 g) dostępne tutaj
- czekolada mleczna posiekana (50 g)
- banany (3 duże)
- sok z cytryny (2 łyżki)
- żelatyna (3 łyżeczki)
- gorąca woda (1/3 szkl.)
Potrzebne sprzęty:
- mikser
- szpatułka
- miarka kuchenna
- waga kuchenna
- papier do pieczenia
- tortownica 20-22 cm.
WYKONANIE:
1. Ciasto czekoladowe
Olej i mleko mieszamy razem w jakimś naczyniu.
Jajka z cukrem ubijamy na najwyższych obrotach miksera około 8 minut.
Wlewam na raz olej z mlekiem i krótko miksujemy do połączenia składników.
Wsypujemy od razu wszystkie suche (wcześniej przesiane) składniki i miksujemy krótko.
Ciasto przelewamy do tortownicy na dnie wyłożonej papierem do pieczenia. Boków niczym nie smarujemy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra dół w 180 ℃ przez około 50 minut do suchego patyczka.
Po upieczeniu wyciągamy od razu ciasto z piekarnika i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Gdy ciasto się wystudzi odcinamy z niego wypukłą górę i kruszymy ją do miseczki. Wydrążamy środek ciasta za pomocą łyżki, tak, aby spód miał około 2 cm i zostawiając 1 cm od brzegu.
W razie jakichkolwiek wątpliwości zobacz film.
2. Krem straciatella
Banany kroimy wzdłuż i skrapiamy sokiem z cytryny. Przekrajamy je w razie konieczności na mniejsze kawałki i układamy na wydrążonym cieście. Pozostałości bananów kroimy w kostkę i odkładamy na chwilę.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do wystudzenia.
W tym czasie miksujemy około 3 minuty kremówkę z mascarpone i cukrem pudrem. Nie ubijamy kremu za długo, bo kremówka się zważy.
Wsypujemy posiekaną mleczną czekoladę i gorzkie kropelki czekoladowe. Dodajemy banany pokrojone w kostkę i wszystko razem mieszamy.
Krem straciatella wykładamy na banany ułożone w wydrążonym cieście. Najpierw trochę kremu wciskamy między szpary bananów i później resztę kremu nakładamy tak, aby powstała duża kopuła.
Posypujemy uprzednio pokruszonym ciastem. Przyklepujemy delikatnie, aby powstała równa górka.
Dekorujemy listkami mięty.
Wstawiamy czarny kopiec kreta do lodówki i chłodzimy minimum 2 godziny.
Uwagi:
- Krem można też zrobić bez żelatyny, ale wtedy trzeba użyć śmietanki kremówki 36% aby krem był stabilny.
- Można użyć dowolnej czekolady, grunt, aby była posiekana. Moim zdaniem gotowe kropelki czekoladowe dają fajny efekt wizualny i podczas jedzenia delikatnie chrupią.
Zobacz też jak zrobić zielony KOPIEC SKRZATA
A TUTAJ możesz zobaczyć inne moje przepisy na Ciasta z Owocami
ciasto kopiec kreta |
czarny kopiec kreta z owocami |
czarny kopiec kreta z bananami |
czarny kopiec kreta w przekroju |
Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to zapraszam do oglądania moich vlogów na YouTube. W filmikach moich pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę innej strony. Zachęcam do subskrybcji mojego kanału Grecki Świat Rity
ZNAJDŹ MNIE NA:
🎬 YouTube: RITA creative
🧿 Moje vlogi: Grecki Świat Rity
Jeśli spodobał Ci się ten wpis i uważasz, że przepis jest wart uwagi, to udostępnij go w mediach społecznościowych oznaczając mnie #ritacreative . Dzięki!
mniam! smak jak z dzieciństwa:)
OdpowiedzUsuń