Przepis na CYNAMONKI, czyli przepyszne i łatwe w przygotowaniu bułeczki drożdżowe z cynamonem i lukrem cytrynowym. Idealne na każdą okazję. Polecam.
Zobacz krok po kroku jak wykonać Cynamonki
Cynamonki z Lukrem Cytrynowym
SKŁADNIKI:
Ciasto:
- mleko (220 ml. = prawie pełna szkl.)
- cukier (6 łyżek)
- drożdże świeże (30 g) lub sypkie (7g)
- mąka pszenna (450 g)
- sól (1/4 łyżeczki)
- jajka (2 szt.)
- masło roztopione (100 g)
Nadzienie:
- cukier (7 łyżek)
- cynamon (2 łyżki)
- suszona skórka z otartej cytryny (1 łyżeczka) lub ze świeżej cytryny
Lukier:
- cukier puder (5 łyżek kopiastych)
- sok z cytryny (2-3 łyżeczki)
Potrzebne gadżety:
WYKONANIE:
Ciasto.
Mleko podgrzewamy do 30-40*C, dodajemy cukier, drożdże, mąka i mieszamy. Odstawiamy przykryte ściereczką do wyrośnięcia na 10-15 minut.
Do dużej miski wsypujemy przesianą mąkę, sól, jajka, roztopione masło, oraz wyrośnięty rozczyn drożdżowy. Składniki zagniatamy około 10 minut najpierw szpatułką, a później mikserem przy użyciu świdrowo - hakowych końcówek. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia tak na około 40-50 minut.
(ciepłym miejscem może być np. piekarnik lekko podgrzany i wyłączony).
Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Stolnicę lub blat posypujemy mąką, wykładamy wyrośnięte ciasto i rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach mnie więcej 40x50 cm. i grubości 0,5 cm.
Nadzienie.
Cukier wymieszać z cynamonem i otartą skórką cytrynową.
Rozsypać równo na cieście.
Formowanie bułeczek.
Ciasto zwijamy wzdłuż najdłuższego boku na roladę. Nożem posmarowanym olejem lub oliwą tniemy ciasto na plastry grubość 3 cm. Układamy pocięte ciasto na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawiamy bułeczki do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra dół około 15-17 minut do zarumienienia (nie pieczemy zbyt długo, bo bułeczki będą za suche).
Upieczone bułeczki wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do wystudzenia.
Lukier.
Cukier puder mieszamy z sokiem z cytryny i takim lukrem polewamy bułeczki.
Uwagi:
- Gdyby lukier wyszedł za gęsty trzeba dodać więcej soku z cytryny. A gdyby wyszedł za rzadki, dodać cukru pudru.
- Jak wiadomo bułeczki drożdżowe, rogaliki czy też pączki na drugi dzień robią się troszkę twardsze, więc proponuję wstawić je do mikrofali na niecałą minutkę a będą mięciutkie jak zaraz po upieczeniu.
- Lukier można zastąpić cukrem pudrem polać miodem lub roztopioną czekoladą.
- Lukier można zastąpić cukrem pudrem polać miodem lub roztopioną czekoladą.
TUTAJ znajdziesz przepis na super drożdżowe bułeczki z czekoladą i lukrem.
bułeczki cynamonowe z lukrem cytrynowym |
bułeczki cynamonowe z lukrem cytrynowym w przekroju |
bułeczki cynamonowe z lukrem cytrynowym w przekroju |
bułeczki cynamonowe z lukrem cytrynowym |
Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to zapraszam do oglądania moich vlogów na YouTube. W filmikach moich pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę innej strony. Zachęcam do subskrybcji mojego kanału Grecki Świat Rity
ZNAJDŹ MNIE NA:
🎬 YouTube: RITA creative
🧿 Moje vlogi: Grecki Świat Rity
Jeśli spodobał Ci się ten wpis i uważasz, że przepis jest wart uwagi, to udostępnij go w mediach społecznościowych oznaczając mnie #ritacreative . Dzięki!
Komentarze
Prześlij komentarz