Przepis na pyszny Torcik z Procentami na czekoladowo, kawowych blatach, przełożonych bajecznie smacznym kremem alkoholowym, obłożony ganache z białej czekolady i udekorowany uroczymi kwiatkami cukrowymi. Gorąco polecam zrobić ten wyśmienity tort na każdą okazję, od rodzinnych spotkań po uroczyste przyjęcia. Jestem pewna, że zaskoczysz swoich gości tym wyjątkowym smakiem.
Torcik z procentami
SKŁADNIKI:
*tortownica 20-22cm.
Blaty tortu:
- 2 ciasta kakaowo kawowe (patrz przepis)
Krem z alkoholem:
- mleko (350 ml.)
- krupnik solony karmel (230 ml.)
- żółtka (6 szt.)
- cukier (80 g)
- mąka pszenna (35 g)
- mąka ziemniaczana (35 g)
- serek mascarpone 9500 g)
Poncz:
- woda (50 ml.)
- krupnik solony karmel (50 ml.)
Ganache z białej czekolady:
- śmietanka kremówka 36% (80 ml.)
- masło (120 g)
- biała czekolada (300 g)
Dekoracja:
- kwiatuszki i listki cukrowe
WYKONANIE:
Zobacz krok po kroku jak wykonać Tort z Procentami
1. Blaty tortu
Robimy 2 ciasta kakaowo kawowe według tego przepisu.
Z dwóch ciast ścinamy wypukłą górę.
Każde ciasto przekrawamy na 2 blaty.
2. Krem
Mleko wlewamy do rondelka i doprowadzamy do wrzenia. Ściągamy z kuchenki, wlewamy krupnik słony karmel, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.
Żółtka i cukier miksujemy na puszysto do białości. Wsypujemy obydwie mąki i miksujemy.
Masę przekładamy do rondelka z ostudzonym mlekiem z alkoholem i krótko miksujemy, aż składniki się połączą.
Wstawiamy rondelek z powrotem na kuchenkę i na średnim grzaniu zagotowujemy, ciągle mieszając, żeby się nie przypaliło. Od momentu jak zacznie się gotować, gotujemy jeszcze 1 minutkę na najniższym grzaniu.
Krem odstawiamy do wystudzenia, a następnie wstawiamy do lodówki, żeby się mocno schłodziło.
Serek mascarpone (schłodzony) ucieramy na puszysto, dodajemy wcześniej zrobiony i mocno schłodzony krem. Miksujemy do momentu, aż składniki się połączą na średnich obrotach miksera.
3. Poncz i Składanie tortu
*tort najlepiej składać w rancie, wtedy mamy pewność, że wyjdzie prosto.
Do szklaneczki wlewamy wodę i krupnik słony karmel. Mieszamy. Ponczem nasączymy wszystkie blaty ciasta kakaowo kawowego.
Pierwszy blat ciasta nasączamy ponczem, wykładamy 10 łyżek kremu, wyrównujemy i wygładzamy.
Przykrywamy drugim blatem, nasączamy i kładziemy krem.
Przykrywamy trzecim blatem, nasączamy ponczem i kładziemy krem.
Kładziemy ostatni blat ciasta i wstawiamy tort do lodówki do mocnego schłodzenia na minimum 4 h, a najlepiej zostawić całą noc w lodówce.
4. Ganache z białej czekolady
W kąpieli wodnej podgrzewamy kremówkę i masło. Ściągamy z kuchenki i dodajemy białą czekoladę. Mieszamy do połączenia składników i pozostawiamy do wystudzenia.
Wstawiamy do lodówki do mocnego schłodzenia na minimum 2 h.
Schłodzony krem miksujemy na najwyższych obrotach miksera przez 5-6 minut (nie dłużej, bo się zważy).
Tort smarujemy cienką warstwą ganache i wstawiamy do lodówki na pół godziny.
Po tym czasie cały tort pokrywamy resztą ganache. Wygładzamy. Chłodzimy.
5. Dekoracja
Tort dekorujemy kwiatkami i listkami z masy cukrowej, lub dekorujemy wedle gustu.
Uwagi:
- Z pozostałości kremu i ciasta kakaowo kawowego można zrobić deserki w szklankach. Pokruszyć ciasto, nałożyć krem i na to znów dać warstwę pokruszonego ciasta.
|TUTAJ znajdziesz inny, fajny przepis na tort z alkoholem
Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to zapraszam do oglądania moich vlogów na YouTube. W filmikach moich pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę innej strony. Zachęcam do subskrybcji mojego kanału Grecki Świat Rity
ZNAJDŹ MNIE NA:
🎬 YouTube: RITA creative
🧿 Moje vlogi: Grecki Świat Rity
Jeśli spodobał Ci się ten wpis i uważasz, że przepis jest wart uwagi, to udostępnij go w mediach społecznościowych oznaczając mnie #ritacreative . Dzięki!
Komentarze
Prześlij komentarz