Przepis na ciasto biała dama z brzoskwiniami, serkiem philadelphia i kokosem.
Ciasto jest na biszkopcie, przełożone kremem z brzoskwiniami i posypane prażonymi wiórkami kokosowymi. Ciasto jest delikatne w smaku. Brzoskwinie nadają mu świeżości, a serek philadelphia fajnego i wyrazistego akcentu.
Zobacz krok po kroku jak wykonać Ciasto Biała Dama
Ciasto BIAŁA DAMA z Brzoskwiniami
SKŁADNIKI:
Biszkopt:
- jajka (6 szt. rozmiaru L)
- cukier (3/4 szkl. = 170 g)
- mąka tortowa (3/4 szkl. = 110 g)
- mąka ziemniaczana (1/4 szkl. = 40 g)
- aromat pomarańczowy (1 łyżeczka)
- sól (szczypta)
Krem:
- śmietanka kremówka 35% (400 ml.)
- serek philadelphia (400 g)
- serek waniliowo - ciasteczkowy typu danio (150 g) *może być waniliowy
- cukier puder (8 łyżek kopiastych)
- żelatyna (3 łyżeczki)
- gorąca woda (1/4 szkl)
Dodatkowo:
- brzoskwinie (1 duża puszka)
Poncz:
- woda (1/4 szkl.)
- sok z puszki po brzoskwiniach (1/2 szkl.)
Posypka kokosowa:
- wiórki kokosowe (130 g)
- masło (80 g)
- cukier (2 łyżki)
Potrzebne gadżety:
- foremka 24 x 24 cm.
- szklanka 250 ml.
- mikser
- szpatułka
- papier do pieczenia
- waga kuchenna
- miarka kuchenna
WYKONANIE:
Krok 1) Biszkopt
(wszystkie składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej)
Białka ubijamy ze szczyptą soli. Gdy powstanie piana wsypujemy stopniowo cukier. Miksujemy na najwyższych obrotach miksera około 12-15 minut, aż cukier dobrze się rozpuści, a masa zrobi się błyszcząca.
Następnie, miksując na najmniejszych obrotach miksera, dodajemy jajka (po jednym), oraz aromat pomarańczowy. Miksujemy krótko do połączenia składników.
W 2-3 partiach wsypujemy przesiane obie mąki i mieszamy szpatułką.
Przelewamy do foremki 24x24cm. wyłożonej na dnie papierem do pieczenia.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra-dół w 170 ℃ przez około 40 min.
Upieczony i wystudzony biszkopt przekrawamy na 2 blaty.
Krok 2) Brzoskwinie i poncz
Brzoskwinie odcedzamy, wycieramy ręcznikiem papierowym i kroimy na małe kawałki.
Sok z puszki po brzoskwiniach łączymy z wodą.
Krok 3) Krem
Żelatynę rozpuszczamy w wodzie i pozostawiamy do wystudzenia.
Kremówkę, cukier puder, serek philadelphia i serek waniliowo-ciasteczkowy (lub waniliowy) miksujemy razem, aż powstanie gęsta masa. Na koniec wlewamy wystudzoną żelatynę. Miksujemy do połączenia składników. Krem dzielimy na 3 części.
Krok 4) Składanie ciasta
Jeden blat biszkoptu wsadzamy do foremki i nasączamy połową ponczu.
Wykładamy 1 część kremu. Układamy pokrojone brzoskwinie i przykrywamy drugą częścią kremu.
Kładziemy drugi biszkopt, nasączamy resztą ponczu i wykładamy ostatnią warstwę kremu, którą wyrównujemy i wygładzamy.Wstawiamy ciasto do lodówki.
Krok 5) Posypka kokosowa
Na patelni roztapiamy masło z cukrem i wsypujemy wiórki kokosowe.
Smażymy na średnim ogniu ciągle mieszając, żeby się nie przypaliły.
Gdy się zarumienią odstawiamy do lekkiego przestudzenia, a następnie wykładamy na ciasto.
Wstawiamy ciasto do lodówki na minimum 4 godziny, a najlepiej zostawić na noc.
KALORIE:
Łącznie = 6151 kcal
Węglowodany: 512 g
Tłuszcze: 404 g
Białko: 116 g
1 porcja = 256 kcal
Węglowodany: 21 g
Tłuszcze: 16 g
Białko: 4 g
Węglowodany: 21 g
Tłuszcze: 16 g
Białko: 4 g
TUTAJ znajdziesz więcej ciekawych przepisów na Ciasta z Owocami
Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to zapraszam do oglądania moich vlogów na YouTube. W filmikach moich pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę innej strony. Zachęcam do subskrybcji mojego kanału Grecki Świat Rity
ZNAJDŹ MNIE NA:
🎬 YouTube: RITA creative
🧿 Moje vlogi: Grecki Świat Rity
Jeśli spodobał Ci się ten wpis i uważasz, że przepis jest wart uwagi, to udostępnij go w mediach społecznościowych oznaczając mnie #ritacreative . Dzięki!
Super post! :)
OdpowiedzUsuńZapraszam na mojego bloga i Instagrama
wwww.truskawkowa-fiesta.blogspot.com
www.instagram.com/truskawkowa_fiesta