CIASTO BIAŁA DAMA Z BRZOSKWINIAMI

biała dama

Przepis na ciasto biała dama z brzoskwiniami, serkiem philadelphia i kokosem.
Ciasto jest na biszkopcie, przełożone kremem z brzoskwiniami i posypane prażonymi wiórkami kokosowymi. Ciasto jest delikatne w smaku. Brzoskwinie nadają mu świeżości, a serek philadelphia fajnego i wyrazistego akcentu.


Zobacz krok po kroku jak wykonać Ciasto Biała Dama 


Ciasto BIAŁA DAMA z Brzoskwiniami


SKŁADNIKI:

Biszkopt: 

  • jajka (6 szt. rozmiaru L)
  • cukier (3/4 szkl. = 170 g)
  • mąka tortowa (3/4 szkl. = 110 g)
  • mąka ziemniaczana (1/4 szkl. = 40 g)
  • aromat pomarańczowy (1 łyżeczka)
  • sól (szczypta)

Krem:

  • śmietanka kremówka 35% (400 ml.)
  • serek philadelphia (400 g)
  • serek waniliowo - ciasteczkowy typu danio (150 g) *może być waniliowy 
  • cukier puder (8 łyżek kopiastych)
  • żelatyna (3 łyżeczki) 
  • gorąca woda (1/4 szkl)

Dodatkowo:

  • brzoskwinie (1 duża puszka)

Poncz:

  • woda (1/4 szkl.)
  • sok z puszki po brzoskwiniach (1/2 szkl.)

Posypka kokosowa:

  • wiórki kokosowe (130 g)
  • masło (80 g)
  • cukier (2 łyżki)

Potrzebne gadżety:



WYKONANIE:

Krok 1)  Biszkopt

(wszystkie składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej)
Białka ubijamy ze szczyptą soli. Gdy powstanie piana wsypujemy stopniowo cukier. Miksujemy na najwyższych obrotach miksera około 12-15 minut, aż cukier dobrze się rozpuści, a masa zrobi się błyszcząca.
Następnie, miksując na najmniejszych obrotach miksera, dodajemy jajka (po jednym), oraz aromat pomarańczowy. Miksujemy krótko do połączenia składników.
W 2-3 partiach wsypujemy przesiane obie mąki i mieszamy szpatułką.
Przelewamy do foremki 24x24cm. wyłożonej na dnie papierem do pieczenia.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra-dół w 170 ℃ przez około 40 min.
Upieczony i wystudzony biszkopt przekrawamy na 2 blaty.

Krok 2)  Brzoskwinie i poncz

Brzoskwinie odcedzamy, wycieramy ręcznikiem papierowym i kroimy na małe kawałki. 
Sok z puszki po brzoskwiniach łączymy z wodą.

Krok 3)  Krem

Żelatynę rozpuszczamy w wodzie i pozostawiamy do wystudzenia.
Kremówkę, cukier puder, serek philadelphia i serek waniliowo-ciasteczkowy (lub waniliowy) miksujemy razem, aż powstanie gęsta masa. Na koniec wlewamy wystudzoną żelatynę. Miksujemy do połączenia składników. Krem dzielimy na 3 części.

Krok 4) Składanie ciasta

Jeden blat biszkoptu wsadzamy do foremki i nasączamy połową ponczu. 
Wykładamy 1 część  kremu. Układamy pokrojone brzoskwinie i przykrywamy drugą częścią kremu.
Kładziemy drugi biszkopt, nasączamy resztą ponczu i wykładamy ostatnią warstwę kremu, którą wyrównujemy i wygładzamy.Wstawiamy ciasto do lodówki. 

Krok 5) Posypka kokosowa

Na patelni roztapiamy masło z cukrem i wsypujemy wiórki kokosowe.
Smażymy na średnim ogniu ciągle mieszając, żeby się nie przypaliły.
Gdy się zarumienią odstawiamy do lekkiego przestudzenia, a następnie wykładamy na ciasto.
Wstawiamy ciasto do lodówki na minimum 4 godziny, a najlepiej zostawić na noc.

KALORIE:

Łącznie = 6151 kcal 
Węglowodany: 512 g
Tłuszcze: 404 g
Białko: 116 g

1 porcja = 256 kcal 
Węglowodany: 21 g
Tłuszcze: 16 g
Białko: 4 g

TUTAJ znajdziesz więcej ciekawych przepisów na Ciasta z Owocami

ciasto z brzoskwiniami i serkiem philadelphia

Ciasto biszkoptowe z brzoskwiniami

Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to zapraszam do oglądania moich vlogów na YouTube. W filmikach moich pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę innej strony. Zachęcam do subskrybcji mojego kanału Grecki Świat Rity



ZNAJDŹ MNIE NA:
🎬 YouTube: RITA creative
🧿 Moje vlogi: Grecki Świat Rity 
📷 IG: rita__creative
👫 FB: RITA creative
🎬 TikTok: rita.creative

Jeśli spodobał Ci się ten wpis i uważasz, że przepis jest wart uwagi, to udostępnij go w mediach społecznościowych oznaczając mnie #ritacreative . Dzięki!

Komentarze

  1. Super post! :)

    Zapraszam na mojego bloga i Instagrama
    wwww.truskawkowa-fiesta.blogspot.com
    www.instagram.com/truskawkowa_fiesta

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz