Ciasto czekoladowe jako baza do tortów i ciast.

ciasto czekoladowe

Przepis na super wilgotne ciasto czekoladowe jako baza do tortów i ciast warstwowych. Świetnie się sprawdzi do tortów powlekanych masą cukrową, naked i do rzeźbienia tortów 3D.
Przepis ten równie dobrze można wykorzystać do zrobienia babeczek,. Nie trzeba go niczym nasączać, ani nadziewać. Można też je jeść bez niczego, bo ma odpowiednią wilgoć i jest przepyszne. Ciasto czekoladowe jest łatwe w przygotowaniu i bez użycia miksera. Jest mięciutkie, mocno wilgotne i nie za słodkie. Jest idealne. 


Jak zrobić takie czekoladowe ciasto pokazane jest w filmiku. Zapraszam do oglądania.

Nigdy nie przegap przepisu! Subskrybuj! 


Ciasto czekoladowe jako baza do tortów i ciast.


SKŁADNIKI:
Składniki są na tortownicę o wymiarach 18 - 20 cm.
  • cukier (330 g)
  • mąka pszenna (230 g)
  • kakao (30 g)
  • proszek do pieczenia (15 g)
  • soda oczyszczona (1 łyżeczka)
  • masło (125 g)
  • jajka (2 szt. rozmiaru L)
  • woda (250 ml.)

Potrzebne gadżety

Żeby obliczyć ilość składników do innych wymiarów foremek,  trzeba najpierw przekonwertować przepis z tortownicy do formy prostokątnej/kwadratowej.
Ja zawsze korzystam z tego PRZELICZNIKA foremek.




WYKONANIE:

  • Do rondelka przekładamy cukier, kakao, sodę oczyszczoną, wodę i masło.
  • Podgrzewamy na średnim grzaniu kuchenki ciągle mieszając. Gdy zrobi się piana i zacznie się gotować ściągamy z kuchenki, przelewamy do dużej misy i pozostawiamy do wystudzenia. Następnie dodajemy jajka (po jednym) energicznie mieszając trzepaczką. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy trzepaczką, aż składniki się połączą (masa będzie dość płynna).
  • Przelewamy  do tortownicy wyłożonej w całości papierem do pieczenia.
  • Pieczemy w funkcji góra dół w 180*C przez około 45 - 50 min. do tak zwanego suchego patyczka.
  • Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika, zostawiamy 5 - 10 min. żeby ciasto lekko wystygło i wyciągamy z foremki. Pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. 


Uwagi:
- masa będzie dość płynna, dlatego przy użyciu rantu zamiast tortownicy trzeba bardzo dobrze zabezpieczyć dno papierem do pieczenia, bo masa może wypłynąć dołem.
- ciasto wychodzi mocno wilgotne, więc blatów nie trzeba niczym nasączać.
- tych samych składników można zrobić też na tortownicę 22 cm., tyle że ciasto wyjdzie trochę niższe.


pyszne ciasto kakaowe
wilgotne ciasto czekoladowe

blaty do tortów
ciasto czekoladowe w przekroju


ciasto czekoladowe wilgotne
ciasto czekoladowe wilgotne i mięciutkie

Zobacz wykorzystanie tego ciasta czekoladowego w moim przepisie na TORT CZEKOLADOWY Z KREMEM POMARAŃCZOWYM oraz TORT KIWI

tort z orange curd
Ciasto czekoladowe w torciku z kremem pomarańczowym
Ciasto czekoladowe w torciku kiwi.


Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to zapraszam do oglądania moich vlogów na YouTube. W filmikach moich pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę innej strony. Zachęcam do subskrybcji mojego kanału Grecki Świat Rity 


ZNAJDŹ MNIE:
🎬 Moje wypieki: RITA creative
🧿 Moje vlogi: Grecki Świat Rity 
📷 Instagram: rita__creative
👫 Fanpage: RITA creative
👫 Grupa: Kreatywne Wypieki
📌 Pinterest: RITA creative
🎬 TikTok: rita.creative

Jeśli spodobał Ci się ten wpis i uważasz, że przepis jest wart uwagi, to udostępnij go w mediach społecznościowych. Dzięki!

Komentarze