Paluchy Zombie to kruche ciasteczka migdałowe, które idealnie wpisują się w atmosferę Halloween. Ich nietypowy kształt i wygląd sprawiają, że będą znakomitą dekoracją na każdej imprezie. Proste w wykonaniu, nie wymagają zaawansowanych umiejętności kulinarnych, co sprawia, że każdy może je przygotować w domowym zaciszu.
Co więcej, im bardziej dziwaczne i niezgrabne wyjdą, tym lepiej! Paluchy zombie mają być nieco przerażające, a jednocześnie smaczne, co sprawia, że każdy kęs to wyjątkowe połączenie zabawy i przyjemności. Zaskocz swoich gości tymi efektywnymi ciasteczkami i stwórz niezapomniane wspomnienia podczas Halloweenowej uczty!
PALUCHY ZOMBIE
SKŁADNIKI:
Paluchy:
- masło (230 g)
- jajko (1 szt.)
- mąka pszenna (2 i 2/3 szkl.)
- proszek do pieczenia (1 łyżeczka)
- cukier puder (2/3 szkl.)
- sól (1 łyżeczka)
- aromat migdałowy (1 łyżeczka)
- białko jajka (1 szt.)
- zielony barwnik spożywczy najlepiej w żelu (pare kropel) lub wymieszany niebieski barwnik z żółtym.
- migdały obrane ze skórki (1 garść)
Sos czerwony:
- dżem truskawkowy (3 łyżki)
- czerwony barwnik (opcjonalnie)
- woda lub syrop truskawkowy ( 1-2 łyżki)
Dodatkowo:
- ciasteczka oreo (1 paczka)
Przybory:
WYKONANIE:
Zobacz krok po kroku jak wykonać Ciastka Paluchy Zombie
1.) Sos czerwony.
Do miseczki przekładamy dżem truskawkowy, dodajemy 1 łyżkę wody lub syropu truskawkowego i mieszamy. W razie potrzeby można dodać troszkę barwnika czerwonego, żeby sos miał intensywnie czerwony kolor. Wody, lub soku dodajemy wedle uznania, tak tylko, żeby sos miał nie za gęstą, ani nie za rzadką konsystencję.
2.) Paluchy.
Do misy przekładamy masło, mąkę, jajko, cukier puder, proszek do pieczenia, sól, aromat migdałowy i zielony barwnik spożywczy (najlepiej w żelu).
Zagniatamy ciasto ręcznie lub przy użyciu miksera.
Ciasto wyjdzie bardzo miękkie i dlatego zawijamy je w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na 30 min. Po tym czasie ciasto zrobi się elastyczne jak plastelina.
Formułujemy ciasteczka nadając im odpowiedni kształt palców. Za pomocą wykałaczki lub noża zaznaczamy linie i kostki palca.
Żeby paluchy były mniej więcej takie same, każdy kawałek ciasta przed ulepieniem ważymy. Odpowiednia waga każdego palca to od 20 -25 g.
Na końcu każdego palca wciskamy migdał bez skórki umoczony w białku (zapobiegnie to odklejaniu się migdałów)
Zanim wstawimy do nagrzanego piekarnika chłodzimy paluchy w lodówce przez 15 min.
Pieczemy w funkcji góra dół w 180*C przez około 15 min.
Upieczone ciastka pozostawiamy do wystudzenia.
Na około paznokcia za pomocą pędzelka cukierniczego smarujemy sosem czerwonym, lub odrywamy migdał i w jego miejsce nakładamy trochę sosu truskawkowego, dżemu lub syropu, a następnie z powrotem przyklejamy migdał.
3.) Dekoracja.
Ciastka oreo (bez nadzienia) rozdrabniamy na piasek.
Wsypujemy do misy lub na paterę i układamy na nim paluchy zombie.
Palce też można posypać piaskiem z oreo.
Gotowe ciastka paluchy zombie jemy maczając w sosie truskawkowym.
Uwagi:
- Aby pozbyć się skórki z migdałów wystarczy zalać je wrzątkiem na 10 min. Po tym czasie obieramy.
W niektórych przepisach pisze, żeby po 10 minutach odcedzić migdały i zalać zimną wodą, ale ja tego nie robię. Skórka i tak łatwo się ściąga.
- Do dekoracji użyłam takich czekoladek jak: duszek, kotek, pająk, czapka wiedźmy i czaszka.
- A te czarne pająki są sztuczne 😉
Jeżeli chcesz wiedzieć, co u mnie słychać, serdecznie zapraszam do oglądania moich vlogów na YouTube! W moich filmach dzielę się codziennością życia w Grecji, dzięki czemu możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć ten piękny kraj z nieco innej perspektywy.
Dołącz do mnie już teraz i razem odkrywajmy Grecki Świat Rity
ZNAJDŹ MNIE NA:
🎬 YouTube: RITA creative
Jeśli spodobał Ci się ten wpis i uważasz, że przepis jest wart uwagi, to udostępnij go w mediach społecznościowych oznaczając mnie #ritacreative . Dzięki!
Komentarze
Prześlij komentarz