Ciasto z dyniowym budyniem.

ciasto z budyniem dyniowym i ciasteczkami oreo
Ciasto z dyniowym budyniem  i ciasteczkami oreo. Ciasto jest na biszkopcie, przełożone dyniowym kremem budyniowym, ciasteczkami oreo, bitą śmietaną i opruszone startą czekoladą deserową.
Ciasto jest smaczne i na każdą okazję.

Jak zrobić takie ciasto z dyniowym budyniem pokazane jest w filmiku. Zapraszam do oglądania.


Subskrybuj kanał RITA creative to będziesz na bieżąco z nowymi przepisami.


CIASTO Z DYNIOWYM BUDYNIEM


SKŁADNIKI:

Biszkopt:
  • jajka (4 szt.)
  • mąka pszenna (1/2 szkl.)
  • cukier (3/4 szkl.)
  • mąka ziemniaczana (1/3 szkl.)
  • sól (szczypta)
  • proszek do pieczenia (szczypta)
  • woda zimna (2 łyżki)

Budyń dyniowy:
  • puree z dyni (3/4 szkl.)
  • masło (300 g)
  • mleko (0,5 litra)
  • ekstrakt waniliowy (1 łyżeczka)
  • budyń waniliowy (1 paczka = 43 g)
  • mąka ziemniaczana (1 łyżka czubata)
  • żółtka (3 szt.)
  • cukier (3 łyżki)
  • wódka (1 kieliszek)

Bita śmietana:
  • śmietanka kremówka 36% (500 ml)
  • cukier puder (2 łyżki  kopiaste)
  • żelatyna sypka (4 łyżeczki)
  • woda gorąca (1/3 szkl.)

Dodatkowo:
  • ciasteczka oreo (około 40 szt.)
  • starta czekolada deserowa (około 100 g)

Potrzebne gadżety:
Inne ciekawe akcesoria kuchenne  znajdziesz TUTAJ.


WYKONANIE:

Krok 1).  Biszkopt.
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo dodajemy cukier i miksujemy do całkowitego rozpuszczenia cukru. Cały proces od początku ubijania białek do rozpuszczenia cukru ubijamy na średnich obrotach miksera około 15 min.
Dodajemy stopniowo żółtka i krótko miksujemy. Dodajemy przesiane suche składniki, mieszamy dobrze szpatułką a na koniec dodajemy wodę. Mieszamy i przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra dół w 180 *C 25 min.
Upieczony biszkopt wyciągamy z foremki i pozostawiamy do wystudzenia. 
Wystudzony biszkopt z powrotem wsadzamy do foremki.

Krok 2 ). Budyń dyniowy.
Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy 2 łyżki cukru, puree z dyni, żółtka, budyń waniliowy w proszku, mąkę ziemniaczaną i wszystko razem dobrze mieszamy (ja użyłam blendera ręcznego żeby było szybciej). Doprowadzamy składnik do wrzenia na średnim ogniu ciągle mieszając do uzyskania gęstego budyniu. Budyń dyniowy odstawiamy do wystudzenia.
Masło o temperaturze pokojowej ucieramy z 1 łyżką cukru, aż zrobi się puszyste. Dodajemy ekstrakt waniliowy, wystudzony budyń dyniowy i kieliszek wódki (opcjonalnie) . Miksujemy do połączenia się składników i przekładamy na biszkopt.
Na krem budyniowy wykładamy ciasteczka oreo.

Krok 3 ). Bita śmietana.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie (nie wrzącej) i pozostawiamy do wystudzenia.
Śmietankę kremówkę dobrze schłodzoną ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania wlewamy ostudzoną żelatynę i dobrze miksujemy. Bitą śmietanę wykładamy na ciasteczka oreo. Wyrównujemy powierzchnię i za pomocą gładzika z ząbkami robimy wzorek (patrz video)
Posypujemy ciasto startą czekoladą deserową i wstawiamy do lodówki na całą noc.

Uwagi: Do bitej śmietany nie trzeba żelatyny dodawać, chyba że jest upał. 

TUTAJ znajdziesz więcej pysznych przepisów na wypieki.

ciasto z dynią

ciasto z dynią

Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to zapraszam do oglądania moich vlogów na YouTube. W filmikach moich pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę innej strony. Zachęcam do subskrybcji mojego kanału Grecki Świat Rity


ZNAJDŹ MNIE NA:
🎬 YouTube: RITA creative
📷 IG: rita__creative
👫 FB: RITA creative
🎬 TikTok: rita.creative
🧿 Moje vlogi: Grecki Świat Rity 

Jeśli spodobał Ci się ten wpis i uważasz, że przepis jest wart uwagi, to udostępnij go w mediach społecznościowych oznaczając mnie #ritacreative . Dzięki!


Komentarze

Prześlij komentarz