Ciasto z dyniowym budyniem i ciasteczkami oreo. Ciasto jest na biszkopcie, przełożone dyniowym kremem budyniowym, ciasteczkami oreo, bitą śmietaną i opruszone startą czekoladą deserową.
Ciasto jest smaczne i na każdą okazję.
Jak zrobić takie ciasto z dyniowym budyniem pokazane jest w filmiku. Zapraszam do oglądania.
Subskrybuj kanał RITA creative to będziesz na bieżąco z nowymi przepisami.
CIASTO Z DYNIOWYM BUDYNIEM
SKŁADNIKI:
Biszkopt:
- jajka (4 szt.)
- mąka pszenna (1/2 szkl.)
- cukier (3/4 szkl.)
- mąka ziemniaczana (1/3 szkl.)
- sól (szczypta)
- proszek do pieczenia (szczypta)
- woda zimna (2 łyżki)
Budyń dyniowy:
- puree z dyni (3/4 szkl.)
- masło (300 g)
- mleko (0,5 litra)
- ekstrakt waniliowy (1 łyżeczka)
- budyń waniliowy (1 paczka = 43 g)
- mąka ziemniaczana (1 łyżka czubata)
- żółtka (3 szt.)
- cukier (3 łyżki)
- wódka (1 kieliszek)
Bita śmietana:
- śmietanka kremówka 36% (500 ml)
- cukier puder (2 łyżki kopiaste)
- żelatyna sypka (4 łyżeczki)
- woda gorąca (1/3 szkl.)
Dodatkowo:
- ciasteczka oreo (około 40 szt.)
- starta czekolada deserowa (około 100 g)
Potrzebne gadżety:
WYKONANIE:
Krok 1). Biszkopt.
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo dodajemy cukier i miksujemy do całkowitego rozpuszczenia cukru. Cały proces od początku ubijania białek do rozpuszczenia cukru ubijamy na średnich obrotach miksera około 15 min.
Dodajemy stopniowo żółtka i krótko miksujemy. Dodajemy przesiane suche składniki, mieszamy dobrze szpatułką a na koniec dodajemy wodę. Mieszamy i przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra dół w 180 *C 25 min.
Upieczony biszkopt wyciągamy z foremki i pozostawiamy do wystudzenia.
Wystudzony biszkopt z powrotem wsadzamy do foremki.
Krok 2 ). Budyń dyniowy.
Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy 2 łyżki cukru, puree z dyni, żółtka, budyń waniliowy w proszku, mąkę ziemniaczaną i wszystko razem dobrze mieszamy (ja użyłam blendera ręcznego żeby było szybciej). Doprowadzamy składnik do wrzenia na średnim ogniu ciągle mieszając do uzyskania gęstego budyniu. Budyń dyniowy odstawiamy do wystudzenia.
Masło o temperaturze pokojowej ucieramy z 1 łyżką cukru, aż zrobi się puszyste. Dodajemy ekstrakt waniliowy, wystudzony budyń dyniowy i kieliszek wódki (opcjonalnie) . Miksujemy do połączenia się składników i przekładamy na biszkopt.
Na krem budyniowy wykładamy ciasteczka oreo.
Krok 3 ). Bita śmietana.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie (nie wrzącej) i pozostawiamy do wystudzenia.
Śmietankę kremówkę dobrze schłodzoną ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania wlewamy ostudzoną żelatynę i dobrze miksujemy. Bitą śmietanę wykładamy na ciasteczka oreo. Wyrównujemy powierzchnię i za pomocą gładzika z ząbkami robimy wzorek (patrz video)
Posypujemy ciasto startą czekoladą deserową i wstawiamy do lodówki na całą noc.
Uwagi: Do bitej śmietany nie trzeba żelatyny dodawać, chyba że jest upał.
Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to zapraszam do oglądania moich vlogów na YouTube. W filmikach moich pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę innej strony. Zachęcam do subskrybcji mojego kanału Grecki Świat Rity
Jeśli spodobał Ci się ten wpis i uważasz, że przepis jest wart uwagi, to udostępnij go w mediach społecznościowych oznaczając mnie #ritacreative . Dzięki!
jak ładnie wygląda to ciasto
OdpowiedzUsuń