Przepis na sernik chia z truskawkami i galaretką. Jest to niezwykłe ciasto, które zachwyca nie tylko smakiem, ale także swoim wyglądem!
Na spodzie ciasteczkowym rozpływa się delikatna masa mascarpone, która została wzbogacona nasionkami chia, dodającymi nie tylko tekstury, ale także wartości odżywcze. Na wierzchu goszczą soczyste truskawki, które harmonijnie komponują się z lekko kwaskową galaretką cytrynową. Lekkość i delikatność tego sernika sprawiają, że doskonale nadaje się na letnie popołudnie, lub rodzinne spotkanie przy kawie.
Zobacz jak wykonać sernik chia z truskawkami
SERNIK CHIA Z TRUSKAWKAMI
SKŁADNIKI:
Spód:
- herbatniki (250 g)
- masło (120 g)
Masa serowa chia:
- mleczko kokosowe (1 puszka = 400 ml)
- nasiona chia (50 g)
- cukier puder (5 łyżek)
- śmietanka kremówka 30% ( 200 ml)
- mascarpone (500 g)
- ekstrakt waniliowy (2 łyżeczki)
- żelatyna (4 łyżeczki płaskie) + woda gorąca (100 ml.)
Dodatkowo:
- truskawki (350 g)
- galaretka cytrynowa ( 100 g)
- woda gorąca (250 ml.)
- woda zimna (250 ml.)
Potrzebne gadżety:
WYKONANIE:
1.) Spód.
Herbatniki rozdrabniamy w blenderze na piasek. Dodajemy roztopione masło i mieszamy do uzyskania efektu mokrego piasku. Przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno) i wstawiamy do lodówki.
2.) Masa serowa chia.
Mleczko kokosowe przelewamy do miseczki, wsypujemy nasiona chia, mieszamy i odstawiamy do lodówki na czas przygotowań reszty składników.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie (nie wrzącej, bo straci właściwości żelujące) i odstawiamy do wystudzenia.
Kremówkę dobrze schłodzoną ubijamy z cukrem pudrem. Dodajemy mascarpone, schłodzony puddnig chia, ekstrakt waniliowy i wystudzoną żelatynę. Miksujemy krótko do połączenia składników.
Masę przekładamy na spód herbatnikowy w tortownicy, wyrównujemy i wstawiamy do lodówki.
3.) Truskawki i galaretka.
Truskawki myjemy, obieramy i kroimy. Układamy na masie serowej lekko je dociskając i wstawiamy do lodówki.
Galaretkę rozpuszczamy w 250 ml. gorącej wody i wlewamy 250 ml. zimnej wody. Mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.
Wystudzoną galaretkę przelewamy na truskawki.
Sernik wstawiamy do lodówki i chłodzimy minimum 4 godzinki, a najlepiej zostawić na noc w lodówce.
* Uwagi:
- zamiast truskawek można użyć innych owoców.
- galaretkę cytrynową można zastąpić innym smakiem.
|TUTAJ znajdziesz więcej moich przepisów na pyszne ciasta bez pieczenia.
Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to zapraszam do oglądania moich vlogów na YouTube. W filmikach moich pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę innej strony. Zachęcam do subskrybcji mojego kanału Grecki Świat Rity
ZNAJDŹ MNIE NA:
🎬 YouTube: RITA creative
🧿 Moje vlogi: Grecki Świat Rity
Jeśli spodobał Ci się ten wpis i uważasz, że przepis jest wart uwagi, to udostępnij go w mediach społecznościowych oznaczając mnie #ritacreative . Dzięki!
takie serniczki są pyszne
OdpowiedzUsuń