PĄCZKI z cukrem pudrem


Już niedługo tłusty czwartek, tak więc pora wstawić przepis na pączki
Pączki z cukrem pudrem są mięciutkie, pulchne i przede wszystkim bardzo smaczne. Nadziane w moim przypadku dżemem truskawkowym idealne się nadadzą na na tłusty czwartek, karnawał lub też na imprezę domową.




PĄCZKI Z CUKREM PUDREM



SKŁADNIKI:


Ciasto na pączki:
  • mąka (1 kg)
  • mleko (0,5 litra)
  • jajka (2 szt.)
  • żółtka (5 szt.)
  • masło (100 g)
  • cukier (150 g)
  • drożdże świeże (100 g) lub (28 g suchych)
  • sól (szczypta)
  • spirytus albo ocet (1 łyżka)
  • cukier waniliowy (1 łyżka)

Nadzienie:
  • dżem truskawkowy  lub konfitura (dowolnego smaku) albo nutella 

Dekoracja: 

  • cukier puder (100 g) lub lukier 

Dodatkowo: 
  • olej do smażenia (1 litr) może być: olej rzepakowy lub smalec.

Potrzebne gadżety:



WYKONANIE:

1.) Z drożdży, 1 łyżki cukru, trochę ciepłego mleka i jednej łyżki mąki rozrabiamy rozczyn i odstawiamy do wyrośnięcia.

2.) Do miseczki wbijamy jajka z żółtkami, wsypujemy cukier i cukier waniliowy. Miseczkę stawiamy na garnku z gotującą się wodą i ubijamy jajka z cukrem. Pamiętajmy żeby temperatura ubijanych jajek nie przekroczyła 6o*C. Jeżeli nie masz termometra możesz sprawdzić  palcem (masa ubijanych jajek musi być bardzo mocno ciepła, ale nie gorąca).
Zdejmujemy miskę z garnka i dalej jeszcze chwilkę ubijamy, aż masa stanie się gęsta.
Dzięki tak ubitym jajkom pączki będą pulchniutkie.


3.) Do miski przekładamy rozczyn drożdżowy, przesianą mąkę, ciepłe mleko, sól i wcześniej ucieraną masę jajeczną. Wyrabiamy ciasto, aż będzie odchodzić od ręki tak około 15 - 20 min.. Można też wyrobić ciasto za pomocą miksera (będzie to trwało około 10 - 15 min.). Dodajemy roztopione masło oraz spirytus i jeszcze chwilkę wyrabiamy. Tak wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 - 1,5  godzinki. 

4.) Gdy ciasto podwoi swoją objętość przekładamy je na stolnicę podsypaną mąką i wygniatamy 2-3 minutki pozbywając się w ten sposób pęcherzyków powietrza.
Ciasto rozpłaszczamy na wysokość około 2 cm. Szklanką o średnicy około 6,5 cm. wycinamy kółka. Krążki rozkładamy równomiernie na stolnicy, przykrywamy ściereczką i pozwalamy im odpocząć około 30 min. Jeżeli chcemy pączki usmażyć od razu z nadzieniem wtedy na każdy krążek kładziemy trochę nadzienia, zlepiamy brzegi i lepimy kulkę. Uważamy żeby dokładnie zlepić ciasto.
Jeżeli pączki chcemy nadziewać po upieczeniu wtedy nadzienie przekładamy do rękawa cukierniczego lub szprycy z długą i ostrą końcówką i nadziewamy pączki.


5.) Wyrośnięte pączki smażymy w rozgrzanym tłuszczu do 175 - 180*C  około 2 minutki z każdej strony. 

6.) Usmażone i wystudzone pączki posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem.


Uwagi: 
Biała obwódka wokół pączka świadczy o puszystości i dobrze wyrośniętym cieście drożdżowym.
Z tej ilości składników powinno wyjść około 25 pączków.


Zobacz również:
muffiny z wiśniami
muffinki z wiśniami

oponki serowe
oponki serowe

muffinki bananowe
muffiny bananowe

Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to serdecznie zapraszam  do oglądania moich vlogów na YouTube. W filmikach moich  pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę innej strony. Gorąco zachęcam do subskrybcji mojego kanału Grecki Świat Rity 


ZNAJDŹ MNIE:
🎬 Moje wypieki: RITA creative
🧿 Moje vlogi: Grecki Świat Rity 
📷 Instagram: rita__creative
👫 Fanpage: RITA creative
👫 Grupa: Kreatywne Wypieki
📌 Pinterest: RITA creative
🎬 TikTok: rita.creative

Jeśli spodobał Ci się ten wpis i uważasz, że przepis jest wart uwagi, to udostępnij go w mediach społecznościowych. Dzięki!

Komentarze

  1. domowe pączki najlepsze!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Anonimowy18/1/23

    Podoba mi się ten przepis i będę piekła - dziekuje

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz