Biszkopt:
WYKONANIE:
1.) Biszkopt.
Białka oddzielamy od żółtek.
Białka zaczynamy ubijać ze szczyptą soli na najwyższych obrotach miksera i gdy zacznie tworzyć się gęsta piana wsypujemy partiami cukier.
Cały proces ubijania białek z cukrem powinien trwać około 12 - 15 min ( nie krócej).
Gdy masa zrobi się błyszcząca, a cukier dobrze się rozpuści zmniejszamy obroty miksera do najniższych i po jednym dodajemy żółtka. Krótko miksujemy, aż żółtka połączą się z masą i wyłączamy mikser. Teraz będziemy mieszać szpatułką. Wsypujemy partiami obydwie przesiane mąki, delikatnie mieszamy. Wsypujemy kakao, mieszamy i przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno).
- mąka (1 szkl.)
- jajka (5 szt.)
- cukier (1/2 szkl.)
- kakao (3 łyżki)
- sól (szczypta)
- mleko (2 szkl.)
- cukier (3 łyżki czubate)
- masło (200 g)
- żółtka (2 szt.)
- mąka pszenna (3 łyżki)
- mąka ziemniaczana (2 łyżki)
- krem czekoladowy typu nutella (3 łyżki)
- woda gorąca (1/2 szkl.)
- kawa rozpuszczalna (1 łyżeczka)
- amaretto (50 ml.)
- cukier puder (1 łyżeczka)
- śmietanka kremówka 30% (600 ml.)
- cukier puder (2 łyżki)
- żelatyna sypka (3 łyżeczki) + gorąca woda (1/4 szkl.)
- dżem z aronii lub powidła śliwkowe (około 200 g )
- herbatniki kakaowe (50 szt.)
- kakao lub wiórki czekolady (do posypania ciasta)
- mikser
- foremka 25 x 35 cm.
- papier do pieczenia
WYKONANIE:
Białka oddzielamy od żółtek.
Białka zaczynamy ubijać ze szczyptą soli na najwyższych obrotach miksera i gdy zacznie tworzyć się gęsta piana wsypujemy partiami cukier.
Cały proces ubijania białek z cukrem powinien trwać około 12 - 15 min ( nie krócej).
Gdy masa zrobi się błyszcząca, a cukier dobrze się rozpuści zmniejszamy obroty miksera do najniższych i po jednym dodajemy żółtka. Krótko miksujemy, aż żółtka połączą się z masą i wyłączamy mikser. Teraz będziemy mieszać szpatułką. Wsypujemy partiami obydwie przesiane mąki, delikatnie mieszamy. Wsypujemy kakao, mieszamy i przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno).
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy w funkcji góra w 180°C około 20 min. do tzw. suchego patyczka.
Upieczony biszkopt wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy w foremce 10 min. Po tym czasie wyciągamy z foremki, ściągamy papier i zostawiamy do góry dnem aby się wystudził.
Wystudzony biszkopt wkładamy z powrotem do foremki.
2.) Poncz.
Do pół szklanki wrzątku wsypujemy kawę, cukier puder oraz likier amaretto. Mieszamy i studzimy. Ponczem nasączamy biszkopt.
3.) Krem czekoladowy.
Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy cukier, krem czekoladowy typu nutella, masło i włączamy grzanie kuchenki. Wsypujemy obydwie mąki i ciągle mieszając doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy krótko i odstawiamy krem do wystudzenia. (Gdyby powstały grudki można użyć blendera ręcznego do wymieszania składników).
Ostudzony krem przelewamy na nasączony biszkopt i wyrównujemy.
Na krem kładziemy 25 herbatników lekko je wciskając w masę. Smarujemy warstwą dżemu z aronii, następnie układamy warstwę herbatników.
3.) Bita śmietana.
Żelatynę zalewamy gorącą wodą (nie wrzącą), mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.
Do misy miksera wlewamy dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę 30 % i zaczynamy ubijanie dodając cukier puder. Gdy śmietanka się ubije wlewamy ostudzoną żelatynę. Krótko miksujemy do połączenia składników.
Bitą śmietanę przekładamy na herbatniki i wyrównujemy powierzchnię.
Wstawiamy ciasto do lodówki i chłodzimy minimum 4 godzinki, a najlepiej zostawić na noc w lodówce.
Na drugi dzień ciasto posypujemy kakao lub wiórkami czekolady.
|TUTAJ znajdziesz więcej moich przepisów na pyszne wypieki.
Upieczony biszkopt wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy w foremce 10 min. Po tym czasie wyciągamy z foremki, ściągamy papier i zostawiamy do góry dnem aby się wystudził.
Wystudzony biszkopt wkładamy z powrotem do foremki.
2.) Poncz.
Do pół szklanki wrzątku wsypujemy kawę, cukier puder oraz likier amaretto. Mieszamy i studzimy. Ponczem nasączamy biszkopt.
3.) Krem czekoladowy.
Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy cukier, krem czekoladowy typu nutella, masło i włączamy grzanie kuchenki. Wsypujemy obydwie mąki i ciągle mieszając doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy krótko i odstawiamy krem do wystudzenia. (Gdyby powstały grudki można użyć blendera ręcznego do wymieszania składników).
Ostudzony krem przelewamy na nasączony biszkopt i wyrównujemy.
Na krem kładziemy 25 herbatników lekko je wciskając w masę. Smarujemy warstwą dżemu z aronii, następnie układamy warstwę herbatników.
3.) Bita śmietana.
Żelatynę zalewamy gorącą wodą (nie wrzącą), mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.
Do misy miksera wlewamy dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę 30 % i zaczynamy ubijanie dodając cukier puder. Gdy śmietanka się ubije wlewamy ostudzoną żelatynę. Krótko miksujemy do połączenia składników.
Bitą śmietanę przekładamy na herbatniki i wyrównujemy powierzchnię.
Wstawiamy ciasto do lodówki i chłodzimy minimum 4 godzinki, a najlepiej zostawić na noc w lodówce.
Na drugi dzień ciasto posypujemy kakao lub wiórkami czekolady.
|TUTAJ znajdziesz więcej moich przepisów na pyszne wypieki.
Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to serdecznie zapraszam do oglądania moich vlogów na YouTube. W filmikach moich pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę z innej strony. Gorąco zachęcam do subskrybcji mojego kanału Grecki Świat Rity
ZNAJDŹ MNIE:
🎬 Moje wypieki: RITA creative
📷 Instagram: rita__creative
👫 Fanpage: RITA creative
👫 Grupa: Kreatywne Wypieki
📌 Pinterest: RITA creative
🎬 TikTok: rita.creative
Jeśli spodobał Ci się ten wpis i uważasz, że przepis jest wart uwagi, to udostępnij go w mediach społecznościowych. Dzięki!
fajne ciasto i bardzo ładnie wygląda
OdpowiedzUsuńDziękuję kochana ❣ Ty mi zawsze komentujesz posty, a ja często zapominam się odwdzięczyć ech... 🙈
OdpowiedzUsuńJuż lecę na Twojego bloga 🏃♀️☺️😘