Ciasto jest lekkie i delikatne w smaku, na każde okazje i na każdą porę roku. Do popołudniowej kawki a w sam raz.
Jak zrobić ciasto z brzoskwiniami krok po kroku pokazane jest w filmiku.
CIASTO Z BRZOSKWINIAMI I BITĄ ŚMIETANĄ
SKŁADNIKI:
Biszkopt:
- jajka (4 szt.)
- cukier (3/4 szkl.)
- mąka pszenna (1 szkl.)
- proszek do pieczenia (1 łyżeczka)
- mąka ziemniaczana lub budyń waniliowy (2 łyżeczki)
Bita śmietana:
- śmietanka kremówka 30 % (600 ml.)
- cukier puder (4 łyżki)
- żelatyna sypka (3 łyżeczki = 9 g) + gorąca woda (1/4 szkl.)
Poncz:
- woda (0,5 szkl.)
- cukier (1 łyżka)
- cytryna (1 łyżka)
Dodatkowo:
- brzoskwinie (500 g)
- galaretki agrestowe (2 op. = 150 g ) + gorąca woda (700 ml.)
Potrzebne gadżety:
- foremka 25 x 30 cm.
- waga kuchenna
- szklanka 250ml.
- szpatułka
- mikser
WYKONANIE:
1.) Biszkopt
Wszystkie składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej.
Białka ubijamy z cukrem na sztywno. Dodajemy żółtka (po jednym) i krótko miksujemy.
Mąkę, proszek do pieczenia i mąkę ziemniaczaną przesiewamy przez sito i stopniowo dodajemy do ubitych białek. Delikatnie mieszamy szpatułką.
Masę przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra dół w 170 *C 35 min.
Upieczony biszkopt wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do wystudzenia.
Śmietankę kremówkę 30% ubijamy na sztywno dosypując stopniowo cukier puder. Wlewamy ostudzoną żelatynę i krótko jeszcze miksujemy.
Bitą śmietanę przekładamy na biszkopt i wyrównujemy.
Brzoskwinie obieramy, kroimy w kostkę i układamy na bitej śmietanie.
Zalewamy galaretką i wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Ja zazwyczaj zostawiam ciasto na noc w lodówce.
TUTAJ znajdziesz więcej przepisów na pyszne wypieki wielkanocne.
Mąkę, proszek do pieczenia i mąkę ziemniaczaną przesiewamy przez sito i stopniowo dodajemy do ubitych białek. Delikatnie mieszamy szpatułką.
Masę przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra dół w 170 *C 35 min.
Upieczony biszkopt wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do wystudzenia.
2.) Poncz
Do pół szklanki wody wsypujemy cukier, dodajemy sok z cytryny, dobrze mieszamy i tak otrzymanym ponczem nasączamy ostudzony biszkopt.3.) Bita śmietana
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie (nie wrzącej bo straci właściwości żelujące!) i pozostawiamy do wystudzenia.Śmietankę kremówkę 30% ubijamy na sztywno dosypując stopniowo cukier puder. Wlewamy ostudzoną żelatynę i krótko jeszcze miksujemy.
Bitą śmietanę przekładamy na biszkopt i wyrównujemy.
4.) Galaretka z owocami
Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i pozostawiamy do wystudzenia i lekkiego stężenia.Brzoskwinie obieramy, kroimy w kostkę i układamy na bitej śmietanie.
Zalewamy galaretką i wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Ja zazwyczaj zostawiam ciasto na noc w lodówce.
TUTAJ znajdziesz więcej przepisów na pyszne wypieki wielkanocne.
Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to zapraszam do oglądania moich vlogów na YouTube. W filmikach moich pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę innej strony. Zachęcam do subskrybcji mojego kanału Grecki Świat Rity
ZNAJDŹ MNIE NA:
🎬 YouTube: RITA creative
🧿 Moje vlogi: Grecki Świat Rity
Jeśli spodobał Ci się ten wpis i uważasz, że przepis jest wart uwagi, to udostępnij go w mediach społecznościowych oznaczając mnie #ritacreative . Dzięki!
Komentarze
Prześlij komentarz