Jasny biszkopt z 6 jaj bez proszku do pieczenia.
Przepis na idealny jasny biszkopt z 6 jaj bez proszku do pieczenia.
Jak wykonać ten przepis pokazane jest w filmiku. Zapraszam do oglądania.
Subskrybuj kanał RITA creative a nie ominą Cię nowe filmiki.
BISZKOPT BEZ PROSZKU DO PIECZENIA
Żeby zrobić idealny biszkopt nie ma żadnych tajemnych trików i nie potrzebny proszek do pieczenia.
Sedno tkwi w dobrym ubiciu białek.
Trzymając się tej zasady zawsze wyjdzie Wam każdy biszkopt.
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
- jajka (6 szt.)
- mąka pszenna (150 g)
- mąka ziemniaczana (50 g)
- cukier (200 g)
Potrzebne gadżety:
- mikser
- szpatułka
- tortownica lub rant o średnicy 24cm
WYKONANE:
1. Jajka sparzamy wrzątkiem i oddzielamy białka od żółtek.
2. Do misy miksera wlewamy białka i ubijamy na średnich obrotach tylko do momentu aż się spienią.
3. Następnie stopniowo po łyżce dodajemy cukier i miksujemy na wysokich obrotach około 10 minut aż cukier całkowicie się rozpuści.
4. Zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dodajemy po jednym żółtku. Po każdym dodaniu żółtka miksujemy około 30 sekund. Miksujemy do połączenia się składników.
5. Wyłączamy mikser i teraz będziemy mieszać szpatułką.
6. W 2- 3 partiach wsypujemy przesiane obydwie mąki i delikatnie mieszamy szpatułką do połączenia się składników.
7. Masę przelewamy do ranta lub wysokiej tortownicy (24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno).
Tortownicy niczym nie smarujemy.
Uwaga: Jeżeli natłuścicie tortownicę, wtedy ciasto nie będzie miało dobrego oparcia i zamiast równomiernie się wspinać po bokach foremki będzie się ślizgać i zjeżdżać. Efekt końcowy będzie taki, że zamiast równego biszkoptu uzyskamy biszkopt z górką po środku. A tego nie chcemy.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra dół w 170 °C 35minut.
Uwaga: Podczas pieczenia nie otwieramy piekarnika. Piekarnik możemy otworzyć dopiero pod koniec pieczenia żeby sprawdzić patykiem lub wykałaczką czy ciasto dobrze się upiekło.
8. Upieczony biszkopt w tortownicy zrzucamy z wysokości 20-40 cm. na podłogę. Robimy to po to, żeby zapobiec opadaniu biszkoptu.
Biszkopt pozostawiamy w foremce do całkowitego wystudzenia.
Biszkopt wyrasta na wysokość 7 cm.
9. Biszkopt przekrawamy na blaty dopiero jak jest dobrze wystudzony lub na drugi dzień.
4. Zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dodajemy po jednym żółtku. Po każdym dodaniu żółtka miksujemy około 30 sekund. Miksujemy do połączenia się składników.
5. Wyłączamy mikser i teraz będziemy mieszać szpatułką.
6. W 2- 3 partiach wsypujemy przesiane obydwie mąki i delikatnie mieszamy szpatułką do połączenia się składników.
7. Masę przelewamy do ranta lub wysokiej tortownicy (24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno).
Tortownicy niczym nie smarujemy.
Uwaga: Jeżeli natłuścicie tortownicę, wtedy ciasto nie będzie miało dobrego oparcia i zamiast równomiernie się wspinać po bokach foremki będzie się ślizgać i zjeżdżać. Efekt końcowy będzie taki, że zamiast równego biszkoptu uzyskamy biszkopt z górką po środku. A tego nie chcemy.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra dół w 170 °C 35minut.
Uwaga: Podczas pieczenia nie otwieramy piekarnika. Piekarnik możemy otworzyć dopiero pod koniec pieczenia żeby sprawdzić patykiem lub wykałaczką czy ciasto dobrze się upiekło.
8. Upieczony biszkopt w tortownicy zrzucamy z wysokości 20-40 cm. na podłogę. Robimy to po to, żeby zapobiec opadaniu biszkoptu.
Biszkopt pozostawiamy w foremce do całkowitego wystudzenia.
Biszkopt wyrasta na wysokość 7 cm.
9. Biszkopt przekrawamy na blaty dopiero jak jest dobrze wystudzony lub na drugi dzień.
Obserwuj RITA creative na INSTAGRAMIE
Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to serdecznie zapraszam do oglądania moich vlogów na YouTube. W filmikach moich pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę innej strony. Gorąco zachęcam do subskrybcji mojego kanału Grecki Świat Rity
Kochani ❤ Moje wpisy na Blogu oraz filmy na YouTube udostępniam Wam za darmo. Wkładam w to dużo serca, pracy i energii. Chciałabym publikować dla Was treści lepszej jakości oraz częściej. I dlatego założyłam zrzutkę na nowy sprzęt do montażu. POMOŻECIE?
Szczegóły tu: Zrzutka dla Rity
Za wszystkie wpłaty serdecznie dziękuję z całego serca ❤
Nawet jak nie wpłacicie na moją zrzutkę to przynajmniej prosiłabym o jej udostępnienie. To też jest pomoc i dużo znaczy. Dobro powraca ❤ Dziękuję 😘
ZNAJDŹ MNIE:
🎬 Moje wypieki na YouTube - RITA creative
🎬 Moje vlogi na YouTube - RITA vlog
📷 Moje zdjęcia na Instagramie - rita__creative
👫 Mój Fanpage na Facebooku: RITA creative
👫 Moja Grupa KRTEATYWNE WYPIEKI
📌 Moje inspiracje na Pinterest - RITA creative
Wysokość 7 cm? Niziutki jak na biszkopt z 6 jak ��
OdpowiedzUsuńTprtownica 24 cm.
UsuńRozmiary są w dopuszczalnej normie przy takiej średnicy foremki. Po przekrojeniu na trzy blaty każdy blat po prawie 2.5 cm Zrobiłam z nich tort (przepis będzie w niedzielę) i wyszedł idealny jeżeli chodzi o rozmiary jak i o smak.