Ciasto brzoskwiniowo kakaowe bez pieczenia, na herbatnikach z warstwą kremu kakaowego, musem brzoskwiniowym, kremem śmietankowym i wiórkami gorzkiej czekolady. Ciasto jest lekkie, nie za słodkie i bardzo łatwe w przygotowaniu.
Jak zrobić takie ciasto brzoskwiniowo kakaowe możecie zobaczyć w filmiku.
Serdecznie zapraszam do oglądania.
Masa kremowa:
- śmietanka kremówka 30% ( 600 ml.)
- mascarpone ( 500 g )
- cukier puder ( 3 łyżki )
- kakao (2 łyżki)
- żelatyna (3 łyżki) + gorąca woda ( pół szklanki )
- łezki czekoladowe (120 g)
Mus brzoskwiniowy:
WYKONANIE:
- brzoskwinie z puszki odsączone (1 duża puszka)
- galaretka cytrynowa ( 1 opakowanie = 61 g ) + gorąca woda (1 szkl.)
- żelatyna (1 łyżka)
- herbatniki ciemne (40 szt.)
- wiórki gorzkiej czekolady do posypania ciasta ( wg. uznania 1- 2 garście)
*szklanka = 250 ml.
WYKONANIE:
1.) Przygotowanie.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
Galaretkę cytrynową lub brzoskwiniową rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody, dodajemy 1 łyżkę żelatyny , dobrze mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.
3 łyżki żelatyny rozpuszczamy w pół szklanki gorącej wody i odstawiamy do wystudzenia.
2.) Mus brzoskwiniowy:
Odsączone brzoskwinie blendujemy na gładką masę, stopniowo dolewamy ostudzoną galaretkę z żelatyną. Dobrze mieszamy i taki mus wstawiamy na chwilę do lodówki żeby masa brzoskwiniowa zaczęła lekko tężeć.
3.) Krem.
Śmietankę kremówkę dobrze schłodzoną ubijamy. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder, serek mascarpone, wlewamy ostudzoną żelatynę i miksujemy aż składniki dobrze się połączą.
Masę dzielimy na dwie części.
Do pierwszej części masy dodajemy 3 łyżki kakao i dobrze mieszamy szpatułką.
Do drugiej połowy masy dodajemy łezki czekoladowe i dobrze mieszamy szpatułką.
4.) Składanie ciasta.
Na dnie foremki układamy warstwę herbatników, rozprowadzamy masę kakaową, kładziemy warstwę herbatników i wstawiamy do zamrażalnika na 10 min.
Po tym czasie na herbatniki wlewamy lekko tężejący mus brzoskwiniowy i znów wstawiamy do zamrażalnika na 10 - 15 min. żeby mus dobrze stężał.
Następnie kładziemy drugą połowę masy kremowej (tą z łezkami czekoladowymi), wyrównujemy i ciasto posypujemy wiórkami czekoladowymi.
Ciasto wstawiamy do lodówki i chłodzimy od 4 - 24 godz.
Po więcej pysznych ciast bez pieczenia zapraszam do zakładki ,,ciasta bez pieczenia.''
Ciasto brzoskwiniowo kakaowe - przepis autorski od RITA creative
Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to serdecznie zapraszam do oglądania moich vlogów na YouTube. W filmikach moich pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę innej strony. Gorąco zachęcam do subskrybcji mojego kanału Grecki Świat Rity
ZNAJDŹ MNIE:
🎬 Moje wypieki na YouTube - RITA creative
🎬 Moje vlogi na YouTube - RITA vlog
📷 Moje zdjęcia na Instagramie - rita__creative
👫 Mój Fanpage na Facebooku: RITA creative
👫 Moja Grupa KRTEATYWNE WYPIEKI
📌 Moje inspiracje na Pinterest - RITA creative
Komentarze
Prześlij komentarz