Walentynkowe ciasteczka serduszka.

ciastka serduszka

Walentynkowe Ciasteczka serduszka to maślane ciastka przekładane białą czekoladą i truskawkową galaretką. Wyśmienicie smakują i pięknie wyglądają. Ciasteczka są miękkie dzięki galaretce, która dodaje im delikatnego nawilżenia. Idealne na Walentynki i nie tylko.


Jak wykonać ciasteczka serduszka krok po kroku pokazane jest w filmiku. 
Serdecznie zapraszam do oglądania.

Subskrybuj kanał RITA creative po więcej nowych przepisów.




WALENTYNKOWE CIASTECZKA SERDUSZKA 


SKŁADNIKI:
  • masło (250 g) w temperaturze pokojowej
  • mąka pszenna (500 g)
  • cukier (200 g)
  • żółtka (2 szt.) w temperaturze pokojowej
  • jajko (1 szt.) w temperaturze pokojowej
  • sól (szczypta)
  • proszek do pieczenia (1 łyżeczka)
  • galaretka truskawkowa (1 op.= 100g) + gorąca woda (300 ml.)
  • biała czekolada (100 g)
  • śmietanka kremówka 30 % (50 ml.)
  • zagęszczony sok truskawkowy (3 łyżki)

Potrzebne gadżety:


WYKONANIE:

1). Masło ucieramy z cukrem, solą, jajkami i sokiem truskawkowym. Ucieramy na puszysto.
Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
Wyrabiamy ciasto ręcznie.
Wstawiamy zawinięte ciasto w folię spożywczą do lodówki na przynajmniej 2 godz.

2). Schłodzone ciasto wałkujemy na grubość 3 milimetrów.
Wykrawamy serduszka. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 
W niektórych  serduszkach wyłożonych na blaszce, robimy otworki serduszkowe mniejszą wykrawaczką. 
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra-dół w 170 stopniach C około 12 minut.
Upieczone ciasteczka zostawiamy do wystudzenia.

3). Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i pozostawiamy do wystudzenia.

4). W rondelku podgrzewamy śmietankę kremówkę, dodajemy połamaną białą czekoladę i mieszamy do całkowitego połączenia się składników. Odstawiamy czekoladę aż się wystudzi i zacznie lekko tężeć (czekolada nie może być płynna, bo będzie nam ściekała z ciasteczek).

5). Ciasteczka smarujemy czekoladą i przyklejamy ciasteczka z dziurką, lekko je dociskając.
W serduszkowe otworki wlewamy już prawie tężejącą galaretkę. Zostawiamy w temperaturze pokojowej do całkowitego stężenia galaretki lub wsadzamy do zamrażalki na 10 minut.

Szukasz więcej przepisów na Walentynki?

Koniecznie zobacz TOP 3 przepisy na ciasta walentynkowe:


ciasteczka-serduszka
ciasteczka serduszka
walentynkowe-ciasteczka
ciasteczko z sercem w środku

Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to serdecznie zapraszam  do oglądania moich vlogów na YouTube. W filmikach moich  pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę innej strony. Gorąco zachęcam do subskrybcji mojego kanału Grecki Świat Rity 


ZNAJDŹ MNIE:
🎬 Moje wypieki na YouTube - RITA creative
🎬 Moje vlogi na YouTube - RITA vlog
📷 Moje zdjęcia na Instagramie - rita__creative
👫 Mój Fanpage na Facebooku: RITA creative
👫 Moja Grupa KRTEATYWNE WYPIEKI
📌 Moje inspiracje na Pinterest - RITA creative

Komentarze

  1. Anonimowy9/2/19

    Hej, super przepis! Mam tylko drobną uwagę, która troszkę razi mnie i myślę, że inne osoby również. Skrót od "gram" to "g" a nie "gr."

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiem. Mam to na uwadze, ale bardzo często się zapominam i to mi tak automatycznie wchodzi, bo tu w Grecji piszemy gr na gram.
      Dziękuję i już poprawiam.

      Usuń
  2. Anonimowy14/2/19

    Ciasteczka zrobione. Wyszły super.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz