Przepis na wyjątkowe Ciasto Walentynkowe z Serduszkiem.
Wypiek ten to delikatne połączenie smaków: biszkoptu kakaowego, waniliowej pianki i galaretki truskawkowej. Udekorowane czekoladową polewą z małymi serduszkami cukrowymi.
Wykonanie tego przysmaku może wydawać się skomplikowane, ale w rzeczywistości jest bardzo proste. Każdy kęs to czysta rozkosz dla podniebienia, ciasto jest niezwykle mięciutkie i smaczne.
To idealny deser na Walentynki, Dzień Matki, czy po prostu dla tych, którzy kochają słodkie rozkosze 💕🍰
Zobacz jak wykonać ciasto walentynkowe serduszko.
Subskrybuj kanał Rita creative a nie ominą Cię nowości!
CIASTO WALENTYNKOWE SERDUSZKO
SKŁADNIKI:
Biszkopt:
- jajka (4 szt.)
- cukier (4 łyżki)
- cukier waniliowy (1 łyżka)
- proszek do pieczenia (1/4 łyżeczki)
- kakao (1 łyżka)
- mąka (3 łyżki kopiaste)
- olej (1 łyżka)
- sól (szczypta)
- śmietanka kremówka 30% (600 ml.)
- cukier puder (4 łyżki)
- cukier waniliowy (1 łyżka)
- żelatyna (2,5 łyżki)
- woda gorąca (1/3 szklanki.)
- śmietanka kremówka 30% (50 ml)
- czekolada deserowa (50 g)
Dodatkowo:
- galaretka czerwona (100 g)
- woda gorąca (500 ml.)
- ozdobne serduszka cukrowe
Potrzebne gadżety:
WYKONANIE:
1. Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie, przelewamy do 3 szklanek (250 ml.) Ostudzoną wstawiamy do lodówki do stężenia.
2. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier, cukier waniliowy, żółtka, proszek do pieczenia, mąkę i kakao. Miksujemy do połączenia się składników. Dodajemy olej i mieszamy szpatułką aż olej wsiąknie w masę. Przelewamy do foremki o wymiarach 23 x 30 cm. wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w funkcji góra dół w 180 °C / 20 min. do suchego patyczka. Po upieczeniu biszkopt zostawiamy do wystudzenia.
Wystudzone ciasto delikatnie odklejamy od papieru i przekładamy do keksówki o wymiarach 28 x 10 x 7 cm. wyłożonej papierem do pieczenia. Jeżeli ciasto wystaje poza keksówkę, odcinamy nożem tak by było równe z wysokością foremki.
3. Szklanki z galaretką zanurzamy w gorącej wodzie około 20 sekund, głęboko okrawamy nożem i delikatnie wyjmujemy galaretki.
Wykrawaczką w kształcie serduszka stopniowo naciskając wykrawamy z galaretek słupki serduszkowe. Odstawiamy z powrotem do lodówki.
4. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do ostudzenia.
Śmietankę kremówkę ubijamy z cukrem waniliowy i cukrem pudrem na sztywno. Pod koniec ubijania wlewamy ostudzoną żelatynę. Chwilkę jeszcze miksujemy do połączenia się składników.
5. Spód ciasta w foremce smarujemy 2 centymetrową warstwą kremu i układamy na nim słupki serduszkowe (szpicem do góry). Resztą kremu wypełniamy pozostałą przestrzeń aż do wyrównania wierzchu. Ciasto wstawiamy do lodówki na minimum 4 godz.
6. W rondelku podgrzewamy śmietankę kremówkę i rozpuszczamy w niej czekoladę. Uwaga: polewy nie gotujemy. Mieszamy do połączenia składników. Zostawiamy do lekkiego wystudzenia.
7. Gdy ciasto się schłodzi wyjmujemy z foremki, wykładamy na talerz i delikatnie ściągamy papier.
Ciasto dekorujemy polewą i serduszkami cukrowymi.
2. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier, cukier waniliowy, żółtka, proszek do pieczenia, mąkę i kakao. Miksujemy do połączenia się składników. Dodajemy olej i mieszamy szpatułką aż olej wsiąknie w masę. Przelewamy do foremki o wymiarach 23 x 30 cm. wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w funkcji góra dół w 180 °C / 20 min. do suchego patyczka. Po upieczeniu biszkopt zostawiamy do wystudzenia.
Wystudzone ciasto delikatnie odklejamy od papieru i przekładamy do keksówki o wymiarach 28 x 10 x 7 cm. wyłożonej papierem do pieczenia. Jeżeli ciasto wystaje poza keksówkę, odcinamy nożem tak by było równe z wysokością foremki.
3. Szklanki z galaretką zanurzamy w gorącej wodzie około 20 sekund, głęboko okrawamy nożem i delikatnie wyjmujemy galaretki.
Wykrawaczką w kształcie serduszka stopniowo naciskając wykrawamy z galaretek słupki serduszkowe. Odstawiamy z powrotem do lodówki.
4. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do ostudzenia.
Śmietankę kremówkę ubijamy z cukrem waniliowy i cukrem pudrem na sztywno. Pod koniec ubijania wlewamy ostudzoną żelatynę. Chwilkę jeszcze miksujemy do połączenia się składników.
5. Spód ciasta w foremce smarujemy 2 centymetrową warstwą kremu i układamy na nim słupki serduszkowe (szpicem do góry). Resztą kremu wypełniamy pozostałą przestrzeń aż do wyrównania wierzchu. Ciasto wstawiamy do lodówki na minimum 4 godz.
6. W rondelku podgrzewamy śmietankę kremówkę i rozpuszczamy w niej czekoladę. Uwaga: polewy nie gotujemy. Mieszamy do połączenia składników. Zostawiamy do lekkiego wystudzenia.
7. Gdy ciasto się schłodzi wyjmujemy z foremki, wykładamy na talerz i delikatnie ściągamy papier.
Ciasto dekorujemy polewą i serduszkami cukrowymi.
Ciasto walentynkowe serce |
ciasto walentynkowe |
ciasto na walentynki |
Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to serdecznie zapraszam do oglądania moich vlogów na YouTube. W filmikach moich pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę innej strony. Gorąco zachęcam do subskrybcji mojego kanału Grecki Świat Rity
ZNAJDŹ MNIE NA:
🎬 YouTube: RITA creative
🧿 Moje vlogi: Grecki Świat Rity
Polecane przepisy:
ptasie mleczko z truskawkami |
jogurtowiec truskawkowy |
deser ananasowo truskawkowy |
Komentarze
Prześlij komentarz